Πόρτα στον Κόσμο

Μια ονειρεμένη ομάδα Διπλωματών, του Αντώνη Η.Διαματάρη

Spread the love

Ο κ. Αντώνης Διαματάρης είναι Ομογενής Έλληνας της Αμερικής, Αρθρογράφος, Επιχειρηματίας, πρώην Εκδότης, Πρόεδρος και Διευθυντής της Εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ” που κυκλοφορεί καθημερινά στην Αμερική, νυν Σύμβουλος του “Ε.Κ” και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών. 

 

Στα χρόνια που είχα την τιμή και την ευθύνη να ηγούμαι του «Εθνικού Κήρυκα» έχω γνωρίσει και συνεργαστεί με πολλούς εκπροσώπους της Ελλάδας στην Αμερική, δηλαδή με τους πρέσβεις στην Ουάσιγκτον και τους εκπροσώπους της στην Ομογένεια, δηλαδή τους γενικούς προξένους, κυρίως στη Νέα Υόρκη.

Θα έλεγα ότι, κατά μέσο όρο, το επίπεδό τους ήταν πολύ πιο πάνω από το μέτριο. Θα έλεγα ότι εκπροσώπησαν την Ελλάδα -και με βάση τις δυνατότητες που τους παρέχει το υπουργείο τους- με αξιοπρέπεια και με αποτελεσματικότητα. Τόσο στο επίπεδο του πρέσβη, όσο και του γενικού προξένου.

Υπήρξαν βέβαια και οι εξαιρέσεις. Υπήρξαν εκείνοι που ήταν πολύ ανώτεροι από τον μέσο όρο και μερικοί που ήταν κατώτεροι. Θυμάμαι, για παράδειγμα, κάποιον που τον ανακάλεσε ο Πάγκαλος πίσω, λίγο καιρό μετά που ήρθε. Και είχε δίκαιο.

Με κίνδυνο να παρεξηγηθώ θα αναφέρω δύο ονόματα που ξεχώρισαν θετικά, με την χρονική περίοδο που υπηρέτησαν: τον Λουκά Τσίλα και τον Βασίλη Κασκαρέλη.

 

Εθνικός Κήρυξ

Ο Γενικός Πρόξενος Νέας Υόρκης κ. Κωνσταντίνος Κούτρας. Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Δημητρίου Αστόριας «Πέτρος Γ. Πατρίδης», Αστόρια, ΝΥ. 11 Ιουνίου 2021. Φωτογραφία: “Ε.Κ.”/Ζαφείρης Χαϊτίδης

Σε επίπεδο γενικών προξένων αναφέρω τον αείμνηστο Νίκο Καπελάρη και τον Δημήτρη Πλατή.

Από την θέση του Υφυπουργού των Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό που υπηρέτησα είχα την ευκαιρία να γνωρίσω αρκετούς από τους διπλωμάτες.

Τους βρήκα ανώτερους σε μόρφωση, ευφυΐα, αίσθημα ευθύνης και ασφαλώς πολύ περισσότερο κοσμοπολίτες από τον μέσο όρο των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων.

Και ανάμεσά τους οι σημερινοί εκπρόσωποι στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη -δεν συμπεριλαμβάνω τους πρέσβεις που υπηρέτησαν στα Ηνωμένα Εθνη- είναι ατομικά, και ως ομάδα, οι καλύτεροι που θυμάμαι.

Εθνικός Κήρυξ

Ο γενικός πρόξενος στο Σικάγο, Εμμανουήλ Κουμπαράκης

Και τώρα στην σπάνια αυτή ομάδα διπλωματών προστέθηκε και ένας άλλος διακεκριμένος διπλωμάτης, ως γενικός πρόξενος Σικάγου, με την εκεί μεγάλη ομογενειακή παρουσία: Γνωστός μας από την λαμπρή του υπηρεσία στο προξενείο της Νέας Υόρκης, ως πρόξενος, και αργότερα ως στενός μου συνεργάτης, υπεύθυνος του διπλωματικού μου γραφείου, στο υπουργείο Εξωτερικών.

Αναφέρομαι στην πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον την κυρία Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, την πρώτη γυναίκα πρέσβη της Ελλάδας στην αμερικανική πρωτεύουσα, στον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνο Κούτρα και στον γενικό πρόξενο στο Σικάγο, Εμμανουήλ Κουμπαράκη.

Αποτελούν πραγματικά μία ονειρεμένη ομάδα. Εκπροσωπούν την χώρα με βαθύ αίσθημα χρέους, ευθύνης, αξιοπρέπειας και αποτελεσματικότητας.

Και αγαπούν πραγματικά τον Ελληνισμό των ΗΠΑ.

Image
SHARE
RELATED POSTS
Σιγκαπούρη: η πόλη του μέλλοντος [φωτογραφίες & video], του Ιάκωβου Κόκκινου
The Margin Call, του Ηλία Καραβόλια 
Ο Ψυχρός Πόλεμος ΗΠΑ και Ρωσίας για την Ουκρανία, του Αντώνη Η.Διαματάρη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.