Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Μη Θε’ μ’ χειρότερα…, του Αλέξανδρου Μπέμπη

Spread the love

 

Αλέξανδρος Μπέμπης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…έλεγε η γιαγιά μου και σταυροκοπιόταν, όταν άκουγε ή έβλεπε κάτι παράξενο.

Κάτι πρωτόγνωρο-κυρίως τεχνολογικά- για τη μόρφωση, τις αξίες της, την κουλτούρα της.

Μαθημένη, για παράδειγμα, σε εκείνα τα μεγάλα ξύλινα ραδιόφωνα με τις λυχνίες που έπρεπε να ζεσταθούν πέντε λεπτά για να παίξουν, κοιτούσε με απορία ή ακόμη και φόβο και από απόσταση όταν είδε για πρώτη φορά φορητό ραδιοφωνάκι (τρανζιστοράκια τα λέγαμε).

Όταν μάλιστα, μπήκε στο σπίτι μας η τηλεόραση, εκεί ήταν που ένα σοκ το έπαθε.

Το αποκορύφωμα δε, ήταν όταν είδαμε ζωντανά από την τηλεόραση και από σταθμό της Γιουγκοσλαβίας, που πιάναμε την εποχή εκείνη στη Θεσσαλονίκη, μέσω RAI τα πρώτα βήματα του ανθρώπου στη Σελήνη.

Βγήκε στο μπαλκόνι-ήταν βράδυ με πανσέληνο-κοίταξε το φεγγάρι, σταυροκοπήθηκε και με αγανάκτηση είπε…”τς, τς, τς κοίτα, κοίτα πώς το καταντήσανε”…λες και για πρώτη φορά έβλεπε τις κηλίδες του!

Τι να πεις όμως για τη λατρεμένη μου τη γιαγιούλα. Αγράμματη ήταν, συντηρητική, σεμνή, που δεν αποδεχόταν εύκολα νεωτερισμούς.

Γιατί τα θυμήθηκα όλα αυτά;

Για την εξωφρενική-για να μη χρησιμοποιήσω βαρύτερο χαρακτηρισμό-ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για τις βλαβερές συνέπειες και το ασυμβίβαστο με τη χριστιανική πίστη, της γιόγκα.

Έφτασε μάλιστα στο σημείο η Ι.Σ., ως Ιωάννης Μελισσανίδης ή Νάντια Κομανέτσι, να βγάλει και πόρισμα ότι η γιόγκα ”δεν αποτελεί είδος γυμναστικής”!

Ποιός ισχυρίζεται κάτι τέτοιο; Ας έκαναν τουλάχιστον τον κόπο να ρωτήσουν κάποιον γιόγκι να τους το επιβεβαιώσει.

Το μόνο που άφησαν να φαίνεται είναι ότι η από καθ’ έδρας γνωμάτευση ενισχύει την απαξίωση που χρειαζόταν. 

Αλήθεια, Παναγιώτατοι, Σεβασμιότατοι και πάνσοφοι Πατέρες, μπορείτε να μας διαφωτίσετε τι διαφορετικό έκανε Όσιος Συμεών ο Στυλίτης και κυρίως γιατί το έκανε; Όταν μάλιστα το πιθανότερο είναι να μη γνώριζε τι είναι η γιόγκα ενδεχομένως ούτε ο ινδουισμός.

Έλεος πια.

Η γιαγιούλα μου τουλάχιστον είχε το ακαταλόγιστο ως αγράμματη.

Ή μήπως η αγραμματοσύνη με την τοιουτοτρόπως χρήση της σοφίας κάπου συγκλίνουν;

Η είδηση με το σχετικό ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου:

«Περί “της τεχνικής της γιόγκα” και στο πλαίσιο του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία στη χώρα μας είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένη και σεβαστή, αλλά και της ποιμαντικής ευθύνης αυτής για την αποφυγή δημιουργίας κλίματος θρησκευτικού συγκρητισμού, ομοφώνως απεφάσισε να υπενθυμίσει στο χριστεπώνυμο πλήρωμα ότι η “γιόγκα” αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της θρησκείας του ινδουϊσμού, διαθέτει ποικιλομορφία σχολών, κλάδων, εφαρμογών και τάσεων και δεν αποτελεί “είδος γυμναστικής”. Ως εκ τούτου επισημαίνει για μία ακόμη φορά ότι η “γιόγκα” τυγχάνει απολύτως ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας και δεν έχει καμία θέση στην ζωή των χριστιανών».

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Οι Ολυμπιακοί πέρα από τις μπίζνες, του Νίκου Βασιλειάδη
Ιστορία του δρόμου…, του Γιώργου Αρκουλή
Δημαγωγοί και δάνεια…, του Γιώργου Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.