Το σχόλιο της ημέρας

Με το ρεύμα ή αντίθετα σ’ αυτό;, του Κωστή Α. Μακρή

Spread the love

Κωστής Α. Μακρής

Λένε πολλοί και πολλές ότι πηγαίνουν «κόντρα στο ρεύμα».

Εννοώντας ότι αντιστέκονται σε συστήματα χειραγώγησης, ελέγχου και καταστολής τής ελευθερίας· της δικής τους και άλλων.

Αλλά τι είναι το «ρεύμα»;

Είναι ο χρόνος που δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι και μας οδηγεί προς ένα αναπόδραστο μέλλον ή ένα τέλος που δεν είναι ο συνειδητός σκοπός μας;

Είναι ένα «σύστημα» που (νομίζουμε ότι) μας επιβάλλει συγκεκριμένους τρόπους σκέψης, δράσης και ζωής και περιορίζει την ελευθερία μας;

Μήπως «ρεύμα» είναι το κοινό αίσθημα μιας χρονικά και τοπικά προσδιορισμένης πλειονότητας ανθρώπων; Αυτό ή αυτά που επιθυμούν, επιδιώκουν, πιστεύουν και θέλουν να επιβάλλουν στις άλλες και τους άλλους οι πολλές και οι πολλοί; Και πόσο πολλές ή πολλοί είναι αυτές και αυτοί σε σχέση με τις «λίγες» και τους «λίγους»;

Νομίζω ―ούτε «πιστεύω», ούτε «είμαι βέβαιος»― ότι το ρεύμα είναι η δύναμη της εντροπίας* στην καθημερινότητά μας. Κι αυτό ισχύει για κάθε υποσύνολο του υπερσυνόλου τής συμπαντικής επικράτειας.

Η εντροπία είναι αταξία, είναι αποδιοργάνωση, είναι παύση ζωής, είναι θάνατος.

Μόνο η ζωή έχει την σπάνια ιδιότητα να οργανώνεται και να αντιστέκεται στην εντροπία, να παράγει δηλαδή αρνητική εντροπία, δείχνοντάς μας ότι μπορεί (έστω και πρόσκαιρα) να είναι πιο δυνατή από τον θάνατο και να πηγαίνει αντίθετα στο συμπαντικό ρεύμα.

Επομένως, οτιδήποτε σκέφτομαι, αποφασίζω και πράττω εν ζωή, είναι μια πράξη αντίστασης απέναντι σε αυτό που μπορεί να είναι αναπόδραστο, όπως ο θάνατος· αλλά μέχρι να έρθει αυτός, εγώ θέλω να ζω ζωή συνειδητά βιωμένη και αδιαλείπτως μαχόμενη την εντροπία.

Πηγαίνω αντίθετα στο ρεύμα σημαίνει, για μένα, ότι υπερασπίζομαι μέχρι τέλους την ζωή (όχι μόνο την δική μου) με κάθε όπλο που μου πρόσφερε η ζωή που μου χαρίστηκε. Σημαίνει επίσης ότι επιχειρώ να στοχάζομαι, να δρω και να πράττω ελεύθερα και διεκδικώ την ελευθερία να τα κάνω αυτά· και πιο σημαντικό σκοπό απ’ αυτή την ελευθερία και την συνείδησή της δεν έχω.

Τα όπλα που έχω είναι το σώμα μου που αισθάνεται, σκέφτεται, νιώθει, δρα και μαθαίνει να μαθαίνει και να αγαπάει· όσο κι αν η περιδίνισή του ενάντια στο ρεύμα μοιάζει πρόσκαιρα με μίσος απέναντι στα εμπόδια, φυσικά ή ανθρωπογενή.

Νομίζω ότι κάθε τροφή, άμυνα, σκέψη, απόφαση και πράξη αγάπης προς την ζωή, είναι τα καύσιμα του κινητήρα μου που με πάει αντίθετα στο ρεύμα.

Σε αντίθεση με αυτό που πολλές και πολλοί νομίζουν-υποστηρίζουν-πιστεύουν, ότι το ρεύμα είναι οι επιταγές (κανόνες, «νόμος και τάξη», περιορισμοί) μιας «άρχουσας» τάξης που μας επιβάλλονται ερήμην μας και παρά την θέλησή μας, εγώ νομίζω ότι το συμπαντικό «ρεύμα» δεν είναι έννομη τάξη ούτε οδηγεί σε αυτήν· είναι αταξία, χαοτική συνύπαρξη πολλών απροσδιοριστιών και τυχαιοτήτων που με βαθμιαία αποδιοργάνωση οδηγούν στην κατάρρευση της ζωής και στον ανελεύθερο (μη συνειδητό και δίχως βιολογικούς ή διανοητικούς απογόνους) θάνατο.

Και όποια/όποιος υπερασπίζεται την αταξία, την απουσία κανόνων και την απορρύθμιση, με την πρόφαση ότι αντιμάχεται κάποια ανελεύθερη κανονιστική καταπίεση, πάει εκεί που τον πάει αυτό το ρεύμα (όχι, πάντως, στην μεγάλη γαλάζια θάλασσα) και κάθε άλλο παρά επαναστατεί υπέρ των δικαίων και των δικαιωμάτων τής ζωής· αν έχει δίκαια και δικαιώματα η ζωή και όχι απλώς αυταξία.

Οι συμφωνημένοι κανόνες και η τάξη ―όχι με την απολυταρχική αλλά με την ουσιώδη και χρηστική έννοια της λέξης, ό,τι δηλαδή ταιριάζει σε βιβλιοθήκες, ντουλάπια κουζίνας, φαρμακεία και επιφάνειες γραφείων (ακόμα και των υπολογιστών)― μας βοηθάνε, εμάς τους ανθρώπους, να αντιμετωπίζουμε τις απρόβλεπτες απειλές και το χάος που έχουν την τάση να κυριαρχούν στην φύση αλλά και στις κοινωνίες.

Κάθε σκέψη, απόφαση και πράξη αγάπης προς την ζωή (όχι μόνο την δική μου) πάει αντίθετα στο ρεύμα τής αποδιαρθρωτικής «αταξίας» (που είναι σύμμαχος τού θανάτου) και ενισχύει την ελπίδα (δική μου και άλλων) ότι μετά από μένα θα υπάρξουν πολλές και πολλοί που θα έρθουν και θα συνεχίσουν, με στοχασμό, ενσυναίσθηση, πράξη και αγάπη, να ζουν ―ίσως― καλύτερα από μένα.

Ο1 Φεβρουαρίου 2021

__________________________________________

*Εντροπία: 

 

όλα τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες με παιδικό καρκίνο.

Θα το βρείτε: σε “Πολιτεία”, “Πρωτοπορία” Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας, “Ιανός” Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα ζητηθεί σε 2-5 ημέρες. β) ΗΠΑ μέσω του “Εθνικού Κήρυκα”. γ)στις εκδόσεις Φίλντισι  on line, με μειλ ή τηλεφωνικά

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.   

  The article expresses the views of the author  

SHARE
RELATED POSTS
Θα πάει… μακριά ο πόλεμος;, του Δημήτρη Κατσούλα
autism.jpg
2-4-2017: Σχολιασμοί επί θύραις [iPorta.gr]
Το σκαμνάκι, του Κωστή Α. Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.