Monday, Nov 4, 2024

Υγεία

«Με τα μάτια της Αννεζίνας» – Η ΑΚΟΣ γιορτάζει τον Οκτώβρη μήνα του μαστού, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι Ογκολόγος – Ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής» Το φωτογραφικό λεύκωμα “ΑνθίΖΩ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντη.

Η ΑΚΟΣ γιορτάζει τον Οκτώβρη, μήνα αφιερωμένο στη μάχη ενάντια στον καρκίνο του μαστού εμπνεόμενη από μία σύγχρονη Ελληνίδα καλλιτέχνιδα που με τα έργα της μιλά με τον δικό της τρόπο για την ταυτότητα του φύλου της αλλά και για το ταξίδι του στο χρόνο. Έργα που συνδέουν το χθες με το σήμερα και μιλούν για τη θέση της γυναίκας στο σύμπαν αλλά και για τον αγώνα της να διεκδικήσει το δικαίωμα ύπαρξης και έκφρασης σε κάθε επίπεδο.

Η Αννεζίνα Δαμπολιά δημιούργησε το brand “Logo Lady Studio” ως μια πράξη προσωπικής χειραφέτησης και αναζήτησης του ρόλου της ως σύγχρονης γυναίκας, μητέρας και καλλιτέχνιδας. Η γυναίκα στο λογότυπό της, η Logo Lady, είναι μια γεωμετρική θηλυκή γυμνόστηθη φιγούρα που συμβολίζει την ελεύθερη γυναίκα αλλά και την αγάπη της Αννεζίνας για τα γεωμετρικά σχέδια στην αρχαιοελληνική κεραμική.

Σπούδασε αρχιτεκτονική και αποκαταστάσεις μνημείων στο ΕΜΠ και λατρεύει κάθε αντικείμενο και κτίριο που φέρει πάνω του την πατίνα του χρόνου. Εμπνέεται από την τέχνη, τις μουσειακές συλλογές και κυρίως από τις γυναίκες γύρω της: τις ακούει προσεκτικά και μιλά μαζί τους. Έτσι εμπνεύσθηκε και την τελευταία της συλλογή με τίτλο «Πες μου» που έχει στο επίκεντρό της τη γυναικεία εκμυστήρευση.

Οι εμβληματικές γυναικείες φιγούρες και οι ελληνικές λέξεις είναι χαρακτηριστικές στα έργα της συλλογής της. Συχνά, οι γυναίκες στα κεραμικά της, έχουν αντί για δύο, έναν μαστό κι αυτός είναι ο δικός της τρόπος για να μιλήσει για τον καρκίνο του μαστού: να πει ότι είναι μέρος της ζωής μας και ότι όλες οι γυναίκες, καθεμιά με τα δικά της βιώματα, έχουν μια θέση στον κύκλο του «χορού», όπου στέκουν δίπλα δίπλα, στηρίζοντας και συμβουλεύοντας η μία την άλλη.

 

Έργα της Αννεζίνας

Βάζο «Χορός». Γυναίκες κοιτάζονται κατά πρόσωπο και χορεύουν κυκλικά. Ένα σχέδιο ωδή στην γυναικεία ενδυνάμωση. Κεραμικό ζωγραφισμένο στο χέρι, ψημένο στους 1020 ºC και εφυαλωμένο. Ύψος 12εκ, διάμετρος βάσης 10εκ.

 

Βάζο «Πες μου Ι». Γυναίκες στέκουν αντικριστά κρατώντας η μια το χέρι της άλλης και ανοίγουν τις καρδιές τους. Ένα σχέδιο που μιλάει για τη δύναμη της γυναικείας εκμυστήρευσης. Κεραμικό ζωγραφισμένο στο χέρι, ψημένο στους 1020 ºC και εφυαλωμένο. Ύψος 12εκ, διάμετρος βάσης 10εκ.

 

Τύπωμα «WOΟMAN». Μια γεωμετρική ωδή στο γυναικείο σώμα. Αφηρημένα γυναικεία μέρη σώματος, γράμματα και γραμμές συνθέτουν αυτό το σχέδιο. Εκτυπωμένο αντίγραφο πρωτότυπου έργου σε χαρτί ποιότητας «Fine Art» κατασκευασμένο από 90% ίνες μπαμπού και 10% από βαμβάκι με πάχος 290 gsm. Για το πρωτότυπο χρησιμοποιήθηκε πένα από καλάμι και σινική μελάνη σε χαρτί. Διαθέσιμα μεγέθη 21×30εκ, 30×40εκ, 40×50εκ, 50×70εκ.

Γυναικείο Στήθος

Πηγή Ζωής και Έμπνευσης

Ο γυναικείος μαστός, σύμβολο επιβίωσης αλλά και θηλυκότητας, λατρεύτηκε από τις πρώτες ανθρώπινες κοινωνίες μέσα από θηλυκές θεότητες που απεικονίστηκαν με μεγαλομαστία ή πολυμαστία. Στα Κυκλαδικά ειδώλια, οι μαστοί δεν είναι μόνο ανατομικό στοιχείο δηλωτικό του φύλου, αλλά και σύμβολο γυναικείου κάλλους.  Παρόμοια η αντίληψη και στη Μινωική Κρήτη με τη χαρακτηριστική ενδυμασία των γυναικών να αποκαλύπτει τους γυναικείους μαστούς, πρόταση που φαντάζει τολμηρή ακόμα και στις μέρες μας.  Ανάλογα πήλινα ειδώλια γυναικείων μορφών  από τις Μυκήνες του 14ου αιώνα π.Χ., απεικονίζουν θεότητες που αποτελούσαν το σύμβολα μητρότητας και γονιμότητας. Στον μαστό αποδόθηκε ακόμα και η κοσμογονία. Όπως λέει ο ελληνικός μύθος, ο Γαλαξίας δημιουργήθηκε από το χυμένο γάλα της Ήρας, όταν η θεά απέσπασε βίαια τον Ηρακλή από τη θηλή της. Το στήθος συνδέθηκε και με την έννοια της ιεροσύνης. Βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες, απεικονίζουν τη Θεοτόκο να θηλάζει τον Ιησού και φέρουν την προσωνυμία “γαλακτοτροφούσα”.

Μία σύγχρονη θέαση αυτών των έργων αλλά και όσων ακολούθησαν με αποκορύφωμα την τέχνη της Αναγέννησης-που απενοχοποίησε το σώμα- αντιμετωπίζουν την κάθε γυναίκα ως μία εν δυνάμει θεότητα. Μία ύπαρξη φωτεινή και αυθύπαρκτη που γεννά ζωή και έχει το χρέος να γνωρίσει τον μαστό της, να τον αγαπήσει και να τον φροντίσει…

Η πρόληψη  «κλειδί» στον καρκίνο του μαστού

Περίπου πέντε χιλιάδες γυναίκες νοσούν ετησίως στη χώρα μας από καρκίνο του μαστού. Χάρη στην έγκαιρη διάγνωση αλλά και στην  πρόοδο της επιστήμης στη θεραπεία του, τα ποσοστά επιβίωσης ξεπέρασαν το 80%. Κερδήθηκαν πολλοί αγώνες αλλά η μάχη συνεχίζεται…

Ακόμη κι αν η τελευταία μαστογραφία σας ήταν «καθαρή», πρέπει να αντιδράσετε άμεσα αν διαπιστώστε:

Εξόγκωμα/γρουμπούλι ή σκλήρυνση στο μαστό. Όταν ψηλαφούμε το «ένοχο» σημείο, η αίσθηση είναι διαφορετική σε σύγκριση με τον υπόλοιπο ιστό του μαστού. Ο μαστός, που αντιμετωπίζει πρόβλημα, είναι πιθανό ν’ αυξηθεί το μέγεθός του και να τον αισθάνεστε πολύ ευαίσθητο ή πιο «βαρύ» ή να νιώθετε ένα  «κάψιμο» στην περιοχή.

Ύποπτες αλλαγές. Σε μέγεθος, σχήμα ή στην όψη του μαστού. Η επιδερμίδα αποκτά πτυχώσεις ή έχει την όψη φλοιού πορτοκαλιού. Οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να σας θέσει σε εγρήγορση.

Μεταβολές  στη θηλή. Είτε έλκεται προς το εσωτερικό του μαστού είτε ξεφλουδίζεται η σκουρόχρωμη επιδερμίδα γύρω από τη θηλή. Ύποπτο και αν εμφανιστεί κοκκίνισμα στον μαστό ή κοίλωμα στην επιδερμίδα.

Η θηλή εκκρίνει υγρά. Παράλληλα μπορεί να υπάρχουν και ίχνη αίματος.

Τα ΟΧΙ και τα ΝΑΙ της μάχης…

ΟΧΙ σε:

Οιστρογόνα μετά την εμμηνόπαυση.  Η χρήση τους για τουλάχιστον  τέσσερα χρόνια, αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο μαστού κατά 20%.

Συσσωρευμένα κιλά, κυρίως γύρω από τη μέση. Αποτελούν παράγοντα κινδύνου: η απάντηση είναι διατροφή και άθληση.

Καθιστική ζωή.  Όσες γυναίκες ασκούνται έχουν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν.

Αλκοόλ.  Μειώνει την ικανότητα του ήπατος να μεταβολίζει τα οιστρογόνα, οπότε ο μαστός εκτίθεται σε αυξημένους κινδύνους.

Κάπνισμα. Οι καπνίστριες έχουν 21 % μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σε σχέση με τις μη καπνίστριες.

ΝΑΙ σε:

Μονοακόρεστα λιπαρά. Μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο νόσησης κατά 50%. Ελαιόλαδο και ξηροί καρποί οι κυριότερες πηγές τους.

Βιταμίνη C. Ελαχιστοποιεί  τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου κατά 16%. Ναι στα εσπεριδοειδή. Ωφέλιμη και η ρεσβερατρόλη στα αχλάδια.

Διατροφή. Καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά, πράσινο τσάι – με πολύτιμες πολυφαινόλες – αλλά και τροφές πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά οξέα (λιπαρά ψάρια). Οι ντομάτες προσφέρουν λυκοπένιο ενώ μούρα, κεράσια και αβοκάντο θωρακίζουν τον οργανισμό με ελαϊκό οξύ. Γλυκοπατάτα, καρότο και φυλλώδη πράσινα λαχανικά, προσφέρουν καροτενοειδή.

Θηλασμός. Σύμφωνα με έρευνα (2015), ο θηλασμός συνδέεται με συνολική μείωση υποτροπής κατά 30% του καρκίνου του μαστού. Τα στοιχεία προέκυψαν από μελέτη γυναικών που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που συσχετίζει το θηλασμό με τη μείωση του κινδύνου υποτροπής της νόσου.

Έγκαιρη διάγνωση. Αυτοεξέταση των μαστών κάθε μήνα, αναμεσα στην έβδομη και τη δέκατη μέρα του  κύκλου. Οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση επιλέγουν μία σταθερή ημέρα το μήνα. Εξειδικευμένος γιατρός πρέπει να  ψηλαφεί τους μαστούς κάθε χρόνο σε άνω των 40 και κάθε τρία χρόνια μεταξύ 20 και 40 ετών. Είναι επιβεβλημένη η  ετήσια προληπτική μαστογραφία για γυναίκες άνω των 40 και άνω των 35 αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Η εξέταση πρέπει να συνοδεύεται απαραίτητα από υπερηχογράφημα και μαγνητική τομογραφία μαστών. Το  8-12%  των καρκίνων του μαστού δεν απεικονίζονται στη μαστογραφία η κλινική εξέταση από εξειδικευμένο γιατρό και το υπερηχογράφημα, κυρίως σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς  αυξάνουν τη δυνατότητα διάγνωσης στο 98-99%.  Η μαστογραφία πρέπει να εκτελείται τεχνικά σωστά και να τη «διαβάζει» έμπειρος ακτινοδιαγνωστής. Αν υπάρχει  οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού συστήνεται μαγνητική τομογραφία: η ακτινοβολία της είναι χαμηλή και το όφελός της τεράστιο.

Η αυτοεξέταση των μαστών το πρώτο βήμα…

Η παρατηρητικότητα σώζει ζωές στον καρκίνο του μαστού.  Οι μαστοί μεταβάλλονται από την εφηβεία μέχρι την εμμηνόπαυση. Συνήθως οι μεταβολές είναι φυσιολογικές ενώ περίπου μία στις πέντε γυναίκες θα αναπτύξει καλοήθεις μεταβολές. Στο χέρι της είναι ν’ αντιληφθεί έγκαιρα τί συμβαίνει και σε αυτό συμβάλει η σωστή αυτοεξέταση των μαστών.

Τα βήματα:

Σταθείτε μπροστά σε καθρέπτη. Στην αρχή με τα χέρια κάτω και στη συνέχεια με τα χέρια ψηλά, πάνω από το κεφάλι. Προσπαθήστε να εντοπίσετε πιθανές αλλαγές στο σχήμα των μαστών όπως εξογκώματα, βαθουλώματα, ανωμαλίες στην πτύχωση του δέρματος ή στη θηλή.

Ψηλαφήστε τους μαστούς όρθια ή ξαπλωμένη. Η ώρα του ντους είναι κατάλληλη γιατί η σαπουνάδα βοηθά τα δάχτυλα να γλιστρούν ευκολότερα στο δέρμα.

Ξαπλώστε. Εξετάστε κάθε μαστό με το αντίθετο χέρι. Με ενωμένα δάχτυλα, πιέστε τον ελαφρά. Οι κινήσεις να είναι κυκλικές από την περιφέρεια προς τη θηλή, σε όλες τις περιοχές του μαστού.  Στην ίδια θέση εξετάστε τις μασχάλες και την περιοχή πάνω από την κλείδα.

Ο φόβος είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Πάρτε τη ζωή σας στα χέρια σας και μην αμελείτε την υγεία σας.

SHARE
RELATED POSTS
Κάνει καλό ή κακό το κρύο;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Νέα φθινοπωρινή αρχή!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Αυτοάνοσα: η επίθεση του ανοσοποιητικού…, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.