Πόρτα στην Πολιτική

ΜεΡΑ25: θέσεις για Δικαστικό-Οικονομικό-Παιδεία-Πολιτισμός-Διεθνείς Σχέσεις-Άμυνα

Spread the love

Δικαστικό Σύστημα

Το ΜέΡΑ25 θα εισηγηθεί την άμεση κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και προστασίας νυν και τέως υπουργών.

Δεν είναι δυνατόν ο πολίτης να προστατεύεται λιγότερο από τον βουλευτή κι ο βουλευτής λιγότερο από τον υπουργό. Βουλευτές κι υπουργοί να αντιμετωπίζονται ακριβώς όπως οι πολίτες.

Το ΜέΡΑ25 θα θεσμοθετήσει Σώμα Δίωξης Πολιτικού και Μεγαλο-επιχειρηματικού Εγκλήματος που θα δρα ανεξάρτητα από την εκτελεστική εξουσία με μεγάλη τεχνολογική επάρκεια.

Κανένα δικαστικό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν κάθε δίκη γίνεται δύο και τρεις φορές. Με αυτόν τον τρόπο εξευτελίζονται τα κατώτερα δικαστήρια και υπερφορτώνονται τα ανώτερα και τα ανώτατα τόσο που παραλύουν υπό το βάρος οροσειράς υποθέσεων.

Το ΜέΡΑ25 θα δρομολογήσει τον δραστικό περιορισμό των διπλών και τριπλών δικών. Ενισχύεται με εξειδικευμένο προσωπικό και πόρους ο πρώτος βαθμός ώστε να τεκμηριώνονται οι αποφάσεις και να κρίνονται οι εφέσεις με ταχεία διαδικασία από εξειδικευμένους βοηθούς δικαστών στον β’ βαθμό. Έτσι, διατηρείται το δικαίωμα στην έφεση για όλες τις υποθέσεις αλλά οι περισσότερες εφέσεις κρίνονται με ταχείες διαδικασίες.

Το ΜέΡΑ25 θα εισάγει νέους συμμετοχικούς θεσμούς και διαδικασίες επιλογής των ανώτερων δικαστών με σκοπό τον πλήρη διαχωρισμό της εκτελεστικής από την δικαστική εξουσία


7 Τομείς της Νέας Συμφωνίας για την Ελλάδα

ΤΟΜΗ  1η – Αναδιάρθρωση  Δημόσιου Χρέους

Όσο το δημόσιο χρέος παραμένει υπέρογκο, η προσποίηση ότι… αποπληρώνεται απαιτεί υπέρογκες ετήσιες αποπληρωμές – δηλαδή μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή δημόσια έσοδα (φόρους) κατά πολύ μεγαλύτερα από τις δημόσιες δαπάνες.

Άρα, σκληρή Λιτότητα: φόροι παντού, αναιμικές παροχές στους ασθενέστερους, καταστραμμένα σχολεία και νοσοκομεία, μηδενικές δημόσιες επενδύσεις κλπ. Κι όσο η Λιτότητα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, το εμπόριο παραπαίει, η υπο- απασχόληση και η εκμετάλλευση θριαμβεύουν, τα δάνεια κοκκινίζουν πιο πολύ, και τα παιδιά μας ξενιτεύονται.

Οι υποσχέσεις της τρόικας και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για «ελάφρυνση  χρέους» ουσιαστικά επιβαρύνουν το χρέος καθώς αφορούν «ευκολίες πληρωμών» που δίνει στην κυβέρνηση η τρόικα αναβάλλοντας αποπληρωμές για μετά το 2032, όταν θα πρέπει να πληρωθούν και με τόκο! Και το χειρότερο: Η «ελάφρυνση χρέους» που διατυμπανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ θα ωφελήσει μόνο την κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Χωρίς μεγάλες αποπληρωμές έως το 2032, και με δέσμευση για σκληρή λιτότητα έως το 2060, ο κ. Μητσοτάκης θα μπορεί ανενόχλητος να θεμελιώσει το κράτος των νέων κερδοσκόπων στο 4 ο Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο: Χωρίς αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, η Λιτότητα θα συνεχίζεται κι ο λαός μας θα παραμείνει έγκλειστος, για πάντα, στην Φυλακή του Χρέους. Η πρόταση του ΜέΡΑ25 είναι μια αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους μέσω της άμεσης  διασύνδεσης:

  • του ύψους του συνολικού χρέους (κεφάλαιο και τόκους) με το ύψος του συνολικού μας (εθνικού) εισοδήματος, και
  • των ετήσιων αποπληρωμών με τον ρυθμό αύξησης του συνολικού μας (εθνικού) εισοδήματος.

ΤΟΜΗ  2η – Πρωτογενή  Πλεονάσματα που καταργούν την λιτότητα

Σύμφωνα  με την ανακοίνωση  του Eurogroup της 15/6/2017,  η Ελλάδα δεσμεύεται σε στόχο πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 μέχρι  και το 2022 και μετά σε 2,2% από το 2023 μέχρι  και το 2060. Αυτό πρακτικά σημαίνει μονιμοποίηση της λιτότητας, κάτι που συγκρούεται με την παγκόσμια οικονομική εμπειρία: Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν διατήρησε πρωτογενή πλεονάσματα  πάνω από το 1,9% ούτε για μια δεκαετία (πόσο μάλιστα για πάνω από  τέσσερις δεκαετίες)! Ο μόνος λόγος που οι δανειστές εμμένουν σε μια τέτοια γελοιότητα είναι ότι μόνον έτσι μπορούν να προσποιηθούν ότι το δημόσιο  χρέος μας μπορεί να αποπληρωθεί, με μοναδική βοήθεια τη «ελάφρυνση χρέους» που συζητούν.

Δεδομένης όμως της αναδιάρθρωσης χρέους που θα νομοθετήσουμε (βλ. Τομή 1η πιο πάνω), ο απαιτούμενος στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος μειώνεται από το 2% με 3,5% του ΑΕΠ στο 0% με 1,5% του  ΑΕΠ – κάτι που ισοδυναμεί με την κατάργηση της λιτότητας και την δυνατότητα δραστικής μείωσης των φορολογικών συντελεστών. [Σημ. Το κατώτερο όριο του 0% πρωτογενούς πλεονάσματος καταδεικνύει την ανάγκη να μην χρειαστεί ξανά,  ακόμα και σε περιόδους «ισχνών αγελάδων», ο δανεισμός του κράτους ώστε να πληρώνονται μισθοί, συντάξεις κλπ.]

ΤΟΜΗ  3η – Δημόσια  Εταιρεία Διαχείρισης  Ιδιωτικών Χρεών

Η ανάλγητη ανοησία της  πώλησης των «κόκκινων» δανείων σε ιδιώτες.

Η πώληση των «κόκκινων» δανείων καταστρέφει οικογένειες και επιχειρήσεις αλλά και μειώνει τα κεφάλαια των τραπεζών. Μόνο τα ξένα αρπακτικά ταμεία που αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια ωφελούνται.

Η πρόταση του ΜέΡΑ25 είναι η μοναδική ορθολογική και δίκαιη λύση:

  1. Ίδρυση Δημόσιας Εταιρείας Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών (ΔΕΔΙΧ) στην οποία μεταφέρονται από τις τράπεζες τα κόκκινα δάνεια. Ως αντάλλαγμα, οι τράπεζες εκδίδουν υποσχετικές (IOU) ίσης ονομαστικής αξίας τις οποίες εγγυάται το κράτος, και τις οποίες οι τράπεζες κρατούν στα βιβλία τους ως περιουσιακό στοιχείο.
  1. Καταργούνται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και καταστημάτων/εμπορικών χώρων
  1. Οι δανειζόμενοι των οποίων τα δάνεια πουλήθηκαν ήδη σε ταμεία θα μπορούν να τα αγοράζουν πίσω στην ίδια τιμή που τα αγόρασαν οι ταμεία
  1. Οι δανειζόμενοι καταβάλουν ενοίκιο στην ΔΕΑΔΙΧ το ύψος του οποίου προσδιορίζεται από την τοπική κοινωνία (π.χ. Δήμο) με γνώμονα τα εισοδήματά τους και τις τοπικές συνθήκες
  1. Όταν, εν καιρώ, ξεπεραστεί η  κρίση της αγοράς ακινήτων, οι οφειλέτες θα έχουν το δικαίωμα να εξαγοράσουν το παλαιό τους δάνειο από την ΔΕΑΔΙΧ είτε με δόσεις είτε με εφάπαξ πληρωμή.

Έτσι, προστατεύονται οικογένειες και μικρομεσαίοι από τα αρπακτικά ταμεία και την απόγνωση, σταματά η ύφεση στην αγορά ακινήτων, αποτρέπεται η ανάγκη για νέα κεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

ΤΟΜΗ  4η – Φορολογικοί  συντελεστές

Η  χρεοδουλοπαροικία μας συντηρείται από τον παραλογισμό των υψηλότατων φορολογικών συντελεστών σε μια οικονομία που οι τζίροι (και συνεπώς τα δημόσια έσοδα) είναι χαμηλοί με τάση μείωσης. Το ΜέΡΑ θα νομοθετήσει:

  • Μείωση  του μέγιστου  συντελεστή ΦΠΑ  από 24% σε 15%  και 18%, ανάλογα  με το αν οι πληρωμές  γίνονται ηλεκτρονικά/με κάρτα (15%)  ή με μετρητά (18%)
  • Προοδευτικό φόρο επιχειρήσεων με μείωση του φόρου των (λίγων) μεγάλων επιχειρήσεων από 29% σε 26%, των μεσαίων επιχειρήσεων σε 20% και των μικρών σε 15%
  • Κατάργηση της 100% προπληρωμής φόρων
  • Κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης για εισοδήματα κάτω των 30.000€, διατήρηση του αφορολογήτου ορίου και μείωση των συντελεστών για εισοδήματα από 12.000€ έως 15.000€. Η μείωση της φορολογίας θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών με αποτέλεσμα την αύξηση  της ζήτησης και τον περιορισμό των υφεσιακών πιέσεων, ενώ η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις θα τους δώσει ανάσα ρευστότητας και θα προσελκύσει νέες επενδύσεις.

Κάποιοι λένε ότι και η ΝΔ υπόσχεται μείωση φόρων. Ναι, το υπόσχονται. Όμως, αντίθετα με το ΜέΡΑ25 που δεσμεύεται για μονομερή (άνευ την έκκριση των δανειστών) νομοθέτηση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, η ΝΔ δαιμονοποιεί την ιδέα της μονομερούς νομοθέτησης των φορολογικών συντελεστών.

Επί πλέον, η της ΝΔ οραματίζονται φοροαπαλλαγές για την ολιγαρχία σε εργασιακό μεσαίωνα για τους μισθωτούς κι ένα κράτος ζόμπι. Το ΜέΡΑ25, ενώ θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές προοδευτικά υπέρ των ασθενέστερων, θα κάνει ανένδοτο αγώνα εναντίον της υποκρισίας και των φιλο-ολιγαρχικών πολιτικών της ΝΔ.

ΤΟΜΗ  5η – Δημόσιο Εξωτραπεζικό Σύστημα  Πληρωμών (ΔΕΣΠ)

Η δημιουργία του ΔΕΣΠ θα επιτρέψει σε πολίτες, επιχειρήσεις και στο κράτος να συναλλάσσονται μεταξύ τους δωρεάν με πολλαπλά οφέλη για όλους.

Πώς θα λειτουργεί;

Κάθε ΑΦΜ θα αποκτήσει, αυτόματα, λογαριασμό – αλλά κι ένα PIN ώστε ο πολίτης/επιχειρηματίας να κάνει τις συναλλαγές του. Από αυτό τον λογαριασμό θα μπορεί να μεταφέρει δωρεάν όποιο ποσό θέλει σε όποιο άλλο άτομο/επιχείρηση ή να αποπληρώνει το δημόσιο. Αρχικά, θα βασίζεται σε ηλ. μεταφορές web-banking αλλά, πολύ γρήγορα, θα χρησιμοποιούνται εφαρμογές (apps) κινητών και πλαστικές κάρτες.

Πως θα πιστώνεται ο λογαριασμός σας;

Αν το κράτος σας χρωστά ένα ποσό και καθυστερεί να σας το δώσει, το ποσό αυτό θα πιστώνεται αμέσως στον λογαριασμόσας στο ΔΕΣΠ – οπότε άμεσα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, όλο ή μέρος του, γιανα αποπληρώσετε, μέσω του ΔΕΣΠ, ή το κράτος ή άλλον ιδιώτη. Αν το κράτος δεν σας χρωστά, θα μπορείτε να μεταφέρετε όποιο ποσό θέλετε από τον τραπεζικό σαςλογαριασμό (π.χ. της Εθνικής. ) Γιατί να θέλετε να μεταφέρετε ευρώ από τοντραπεζικό σας λογαριασμό στο ΔΕΣΠ, δανείζοντας ουσιαστικά το δημόσιο; Επειδή, π.χ., κάθε 1.000€ που μεταφέρετε σήμερα θα αποσβένουν 1.100€ φόρων του χρόνου (ισοδυναμεί με επιτόκιο 10%).

Πρόγραμμα καταπολέμησης της φτώχειας:

Εγγραφή πιστώσεων σε λογαριασμούς ΔΕΣΠ οικογενειών χαμηλών εισοδημάτων για την αγορά αναγκαίων αγαθών. Καθώς όλοι, π.χ. τα σούπερμαρκετ, έχουν φόρους να πληρώσουν, υφίσταται κίνητρο για την αποδοχή πληρωμών μέσω ΔΕΣΠ.

Διαφάνεια-αξιοπιστία:

Οι συναλλαγές μέσω ΔΕΣΠ θα γίνονται με ανοικτό, διάφανες λογισμικό (blockchain) που επιτρέπει σε όλους τους πολίτες να βλέπουν όλες τις συναλλαγές διατηρώντας παράλληλα πλήρη ανωνυμία των χρηστών.

ΤΟΜΗ  6η – Σεβασμός  σε μισθωτή εργασία  και δημιουργική επιχειρηματικότητα

Μισθωτή εργασία

Εδώ και χρόνια στην Ελλάδα η βασική κατάκτηση της εργατικής τάξης, το δικαίωμα η μισθωτή  εργασία να αντιμετωπίζεται σαν κάτι περισσότερο από εμπόρευμα ή παρεχόμενη υπηρεσία, έχει χαθεί. Κανονική,  εξαρτημένη μισθωτή εργασία παρουσιάζεται ως παροχή  υπηρεσιών εξωτερικού συνεργάτη που εργάζεται με το περιβόητο «μπλοκάκι». Το ΜέΡΑ25 δεσμεύεται στην άμεση κατάργηση αυτής της  πρακτικής που κρατά στην ανασφάλεια και σε υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Το ΜέΡΑ25 προτείνει την

  • άμεση και υποχρεωτική ένταξη στο ΙΚΑ όσων μισθωτών απασχολούνται πάνω από οχτώ (8) ώρες την εβδομάδα
  • νομοθέτηση πλαισίου ευέλικτων συλλογικών διαπραγματεύσεων
  • κατάργηση των πρόσφατων ρυθμίσεων που, ουσιαστικά, απαγορεύουν στην πλειοψηφία των μελών ενός συνδικάτου να αποφασίσει απεργιακή κινητοποίηση

Δημιουργική επιχειρηματικότητα

Σε μια χώρα όπου το 75%  με 80% των κερδών  των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων κατευθύνεται σε φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη η ανάκαμψη είναι όνειρο θερινής νυκτός. Το ΜέΡΑ25 προτείνει, πέραν της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και την κατάργηση της προπληρωμής φόρων (βλ. Τομή  4η):

  • «ταβάνι» για το σύνολο των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων το 50% των κερδών τους.
  • για τις νεότευκτες μικρές επιχειρήσεις  (start-ups), φορολογική και ασφαλιστική ασυλία για πέντε (5) έτη.

ΤΟΜΗ 7η –  Μετατροπή ΤΑΙΠΕΔ και υπερ-ταμείου σε Αναπτυξιακή Τράπεζα

Στην Μνημονιακή  Ελλάδα η δημόσια περιουσία ρευστοποιείται προς  ψίχουλα που ρίχνονται στην μαύρη τρύπα του χρέους. Το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί σαν πολυκατάστημα που έχει βγάλει  το «εμπόρευμα» προς εκποίηση, υπό όρους αποικιακούς και χωρίς κανένα απτό όφελος ούτε για το Δημόσιο αλλά ούτε και για τον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις (π.χ. ΟΠΑΠ, Ελληνικό), η ζημιά στην ελληνική κοινωνία και οικονομία είναι εντυπωσιακή.

Το ΜέΡΑ25 προτείνει:

  • Παροχή  τραπεζικής  άδειας στο ΤΑΙΠΕΔ-υπερταμείο  μετατρέποντάς το στην Αναπτυξιακή Τράπεζα που έχει ανάγκη η χώρα
  • Η νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα διακρατεί (ό,τι έχει μείνει από) τη δημόσια περιουσία, χρησιμοποιώντας  την ως εχέγγυο για να αντλεί πόρους που  θα κατευθύνονται στη χρηματοδότηση (α) δημόσιων  επενδύσεων που αναδεικνύουν (και αυξάνουν) την ίδια τη δημόσια περιουσία – σε συνεργασία κατά περίπτωση με ιδιώτες – και (β) ιδιωτικών επενδύσεων
  • Όλες οι ιδιωτικοποιήσεις  παγώνουν έως ότου, τουλάχιστον, ανακάμψουν οι τιμές στις οποίες κάποια περιουσιακά στοιχεία πωληθούν. Δημόσια αγαθά όπως η ενέργεια, το νερό, παραλίες κλπ, αποκλείονται από οποιαδήποτε πώληση ανεξάρτητα τιμών και προϋποθέσεων
  • Στην περίπτωση που κάποιο δημόσιο περιουσιακό στοιχείο πουληθεί στο μέλλον,

ισχύουν οι εξής όροι:

  • ελάχιστο όριο επενδύσεων από τον αγοραστή
  • συλλογικές συμβάσεις και κατοχυρωμένα τα δικαιώματα των εργαζομένων
  • δεσμεύσεις προς όφελος των τοπικών κοινωνιών
  • διακράτηση μερίδας μετοχών από το δημόσιο που θα περνούν στα ασφαλιστικά ταμεία με στόχο τη μόνιμη ενίσχυσή τους.
  • οι μετοχές της νέας  Αναπτυξιακής  Τράπεζας δίνονται  στα ασφαλιστικά ταμεία, ενισχύοντας  έτσι την κεφαλαιοποίησή τους.

Επιστροφή στην οικονομική δημοκρατία

Δημόσιο  Εξωτραπεζικό Σύστημα  Πληρωμών

Η  δημιουργία  ενός Δημόσιου  Εξωτραπεζικού Συστήματος  Πληρωμών (ΔΕΣΠ) θα επιτρέψει  στα φυσικά και νομικά πρόσωπα να  συναλλάσσονται μεταξύ τους, και με  το Δημόσιο, χωρίς την διαμεσολάβηση του  τραπεζικού συστήματος. Σε κάθε ΑΦΜ θα αντιστοιχεί  ένας λογαριασμός TAXIS στον οποίο ο πολίτης ή επιχειρηματίας   μπορεί να πιστώνει και να πιστώνεται χρήματα ηλεκτρονικά. Τα οφέλη του ΔΕΣΠ είναι κυρίως τέσσερα:

• αμοιβαία  ακύρωση χρεών

• δυνατότητα  του κράτους να  δανείζεται απ’ ευθείας  (P2P) από τους φορολογούμενους,  με αντάλλαγμα φορο-­‐εκπτώσεις

• δυνατότητα  δημιουργίας περιορισμένης  ρευστότητας για την χρηματοδότηση  προγραμμάτων, π.χ., καταπολέμισης της  φτώχειας

• μείωση  του κόστους  μιας εξόδου από  το ευρώ

Αμοιβαία  ακύρωση χρεών     

 Όλοι χρωστούν σε όλους  και κανείς δεν μπορεί να  πληρώσει. Πολλοί χρωστούν στο   Κράτος, το Κράτος χρωστά κι αυτό  σε επιχειρήσεις ή ιδιώτες (που αργεί   εντυπωσιακά να αποπληρώσει) με αποτέλεσμα  οι ιδιώτες αυτοί να χρωστούν σε άλλους ιδιώτες.  Με το ΔΕΣΠ, το κράτος δύναται να δώσει την επιλογή  σε ιδιώτες στους οποίους χρωστά:

1. Περιμένετε  να πληρωθείτε κανονικά  (στον τραπεζικό σας λογαριασμό)  σε μήνες από τώρα, ή,

2. Το  ποσό που  σας χρωστά  το κράτος αναγράφεται  αμέσως στον λογαριασμό σας  στο ΔΕΣΠ.

Εφόσον επιλεχθεί το  2, παρέχεται PIN στον ιδιώτη με  το οποίο μπορεί να μεταφέρει  όποιο μέρος του ποσού αυτού στον λογαριασμό  του ΔΕΣΠ όποιου άλλου φορολογούμενου (δηλαδή ΑΦΜ)  επιλέξει. Παράδειγμα: Έστω ληξιπρόθεσμη οφειλή του δημοσίου  προς την Εταιρεία Άλφα ύψους €200.000 η οποία χρωστά €50.000  στην Εταιρεία Βήτα και μισθό ύψους €2000 στον Υπάλληλο Χ. Παράλληλα,  η Εταιρεία Βήτα χρωστά πάνω από €48.000 στην Εφορία και €2.000 στην Υπάλληλο  Υ η οποία, με την σειρά της, χρωστά €800 στον φίλο της τον Ω που, κι αυτός,  έχει να πληρώσει φόρους άνω των €800 στο κράτος. Με το ΔΕΣΠ, η αμοιβαία ακύρωση  χρεών λειτουργεί ως εξής: Το Δημόσιο εγγράφει πίστωση €200.000 (απλά δακτυλογραφώντας το νούμερο  αυτό) στο ΑΦΜ της Εταιρείας Άλφα. Η Άλφα τώρα μπορεί να χρησιμοποιήσει το PIN της για να μεταφέρει  €50.000 στο ΑΦΜ της Εταιρείας Βήτα και €2.000 στο ΑΦΜ του Χ. Περαιτέρω, η Εταιρεία Βήτα μεταφέρει €48.000  πίσω στην Εφορία και €2.000 στην Υ, η οποία με την σειρά της χρησιμοποιεί το PIN της για να μεταφέρει €800 στον φίλο της Ω ο οποίος, με την σειρά του κι αυτός αποπληρώνει κάποιους από τους φόρους που χρωστά!

Δυνατότητα  του κράτους απ’ ευθείας δανεισμού (P2P) από τους φορολογούμενους, με αντάλλαγμα φοροεκπτώσεις

Σε μία δεύτερη φάση,  το ΔΕΣΠ θα καταστεί μέσο απ’ ευθείας δανεισμού (P2P) από τους φορολογούμενους. Γιατί να θέλει κάποιος να μεταφέρει ευρώ  από τον τραπεζικό του λογαριασμό στο ΔΕΣΠ, δανείζοντας ουσιαστικά το δημόσιο; Επειδή όλοι ξέρουμε ότι έχουμε να πληρώσουμε  φόρους τα επόμενα χρόνια και το κράτος θα προσφέρει φοροαπαλλαγές σε όσους μεταφέρουν χρήματα σήμερα από τον τραπεζικό τους  λογαριασμό στο ΔΕΣΠ. Παράδειγμα: Έστω ότι νομοθετείται η ρύθμιση ότι 1.000€ που μεταφέρει ο φορολογούμενος στον λογαριασμό του  στο ΔΕΣΠ σήμερα θα αποσβένουν, π.χ., 1.100€ φόρων στο επόμενο έτος. Αυτή η φοροαπαλλαγή ισοδυναμεί με επιτόκιο 10%, που καμία τράπεζα  δεν προσφέρει. Το δημόσιο θα μπορεί, μέσω του ΔΕΣΠ, να προεξοφλεί τους μελλοντικούς φόρους και να αντλεί ρευστότητα. Με στόχο την πλήρη  διαφάνεια, και την εμπιστοσύνη των πολιτών ότι το κράτος δεν δανείζεται ποσά μεγαλύτερα του νομοθετημένου επιπέδου (ώστε να μην υπάρξει έλλειμμα δημοσίων εσόδων τις επόμενες χρονιές), το ΜέΡΑ25 προτείνει οι συναλλαγές μέσω ΔΕΣΠ να γίνονται με ανοικτό, διάφανες λογισμικό (blockchain) που επιτρέπει  σε όλους να βλέπουν όλες τις συναλλαγές διατηρώντας παράλληλα πλήρη ανωνυμία.

Χρηματοδότηση προγραμμάτων, π.χ., καταπολέμησης της φτώχειας

Όταν το ΔΕΣΠ  αποκτήσει ικανή ρευστότητα (μέσω της εκτεταμένης χρήσης του), θα είναι εφικτή η εγγραφή περιορισμένων πιστώσεων σε λογαριασμούς οικογενειών χαμηλών εισοδημάτων οι  οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιούνται (ακόμα και για πληρωμές μέσω καρτών ή κινητών τηλεφώνων) για την αγορά αναγκαίων αγαθών. Στον βαθμό που όλοι, και τα σούπερμαρκετ,  έχουν φόρους να πληρώσουν, υφίσταται κίνητρο για την αποδοχή πληρωμών μέσω ΔΕΣΠ.

Μείωση του κόστους μιας εξόδου από την ευρωζώνη

Σε περίπτωση νέων απειλών από την  ΕΚΤ και την τρόικα κλεισίματος των τραπεζών ή ακόμα και αποπομπής της Ελλάδας από την ευρωζώνη, το ΔΕΣΠ πολύ εύκολα, έχοντας ήδη δημιουργήσει ένα τεχνολογικά εξελιγμένο σύστημα  πληρωμών (το οποίο χρησιμοποιεί εφαρμογές κινητών τηλεφώνων, πλαστικών καρτών κλπ), θα επιτρέψει την ομαλή συνέχιση των συναλλαγών και, εάν χρειαστεί, την μετάβαση (με το πάτημα ενός  κουμπιού) σε νέο, ηλεκτρονικό, εθνικό νόμισμα.

Εν κατακλείδι, το ΔΕΣΠ προσδίδει βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας στην εκλεγμένη κυβέρνηση και κατ’επέκταση, επιστροφή στην οικονομική δημοκρατία. 

SHARE
RELATED POSTS
Δήμος Ρόδου 2019: Ένας δύσκολος, μα σημαντικός στόχος το Δήμου υλοποιείται. Δεσμευμένα 14.5 εκ για την Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου”
Άγγελος Φραγκάκης: “Υποψήφιος Δήμαρχος Χάλκης επειδή…”- Ένα συγκινητικό και αληθινό κείμενο
Εγχειρίδιο αγγλικής…του Γιώργου Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.