Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Μανώλης Γλυνός για Προσφυγικό και στελέχωση Πολυδύναμου Ιατρείου Σύμης

Spread the love

 

Με αφορμή τις ανακοινώσεις στις οποίες προέβη η  κυβέρνηση για του κυβερνητικού εκπροσώπου για το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα ο  επικεφαλής της παράταξης Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου κ. Μανώλης Γλυνός προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«  Πρέπει πρωτίστως  να γίνει κατανοητό σε όλους ότι το μεταναστευτικό – προσφυγικό είναι πρόβλημα που δεν ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα που είναι μια από τις χώρες υποδοχής αλλά και στην Ευρώπη.  Τα νησιά όμως δεν θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι αποθήκες ανθρώπινων ψυχών. Επιβάλλεται και η ενδοχώρα, να αναλάβει να σηκώσει το βάρος που της αναλογεί. Να κατανοήσουν , τι έγινε στα νησιά το 2015 .  Για το λόγο αυτό θα πρέπει να υλοποιηθούν πολιτικές που θα οδηγήσουν στην αποσυμφόρηση των νησιών και να μην γίνουν ασκήσεις αυταρχισμού που προκαλούν εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες και ξεσηκώνουν αυτοδιοίκηση και κατοίκους. Γιατί ασκήσεις αυταρχισμού ήταν η  επίταξη των εκτάσεων στις οποίες θα ανεγερθούν τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Είμαστε αρωγοί στις τοπικές κοινωνίες που αγωνιούν και αντιδρούν στην απόφαση για τη δημιουργία κλειστών δομών στη Λέρο και την Κω και σεβόμαστε τις αποφάσεις που έχουν παρθεί από τα δημοτικά συμβούλια των δύο νησιών.  Ζητάμε άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και όχι ενέργειες που θα προκαλέσουν συμφόρηση καθώς στην Κω ζουν ήδη 5.000 παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες και στη Λέρο 4.000. Η επιτάχυνση των διαδικασιών σε ότι αφορά τις επιστροφές αλλά και τα αιτήματα για άσυλο πρέπει να είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης και όσων εμπλέκονται στο μεγάλο αυτό θέμα,  κατανοούν τη σοβαρότητα της κατάστασης, θέλουν την ευημερία των νησιών και την διαφύλαξη του τουριστικού προϊόντος» 

 


Στελέχωση Πολυδύναμου Ιατρείου Σύμης με δύο ειδικευμένους γιατρούς οδηγό ασθενοφόρου  και καθαρίστρια

Το ελάχιστο πλέον εναπομείναν προσωπικό του Πολυδύναμου Ιατρείου Σύμης αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες περίθαλψης και ιατρικής φροντίδας προς τους μονίμους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες του νησιού.

Ελλοχεύει ο κίνδυνος να   απειληθούν ανθρώπινες ζωές γιατί όταν υπάρχει έκτακτο περιστατικό είτε καλοκαίρι είτε χειμώνα θα πρέπει ο ασθενής  να μεταβεί στη Ρόδο, το νησί μένει με μόλις έναν γιατρό καθώς ο δεύτερος πρέπει να τον συνοδεύσει.

Για το κρίσιμο αυτό θέμα ο επικεφαλής της παράταξης « Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου» κ. Μανώλης Γλυνός δήλωσε:

«Παρακολουθούμε όλοι εδώ και ημέρες τις αγωνιώδεις προσπάθειες του Δήμου Σύμης για την στελέχωση του Πολυδύναμου Ιατρείου με δύο ειδικευμένους γιατρούς οδηγό  ασθενοφόρου και καθαρίστριας. Με δεδομένο ότι κανείς δεν προτίθεται, όχι πλέον να ακούσει απλά, αλλά να βοηθήσει δίνοντας οριστική λύση στο πρόβλημα ο δήμαρχος,  προσέφυγε στον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας.Το έπραξε γιατί αποδεδειγμένα, δεν είχε που αλλού στα Δωδεκάνησα να στραφεί. Και έθιξε το μεγάλο θέμα που ταλανίζει όλους τους δημάρχους των  μικρών νησιών. Θέλησε να προειδοποιήσει ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα θα απειλήσει ανθρώπινες ζωές. Για το λόγο αυτό, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με προσωρινές λύσεις. Χρειάζεται πάνω από όλα πολιτική βούληση και κυρίως  αποτελεσματική πολιτική, που θα δώσει ανάσα, όχι μόνο στη Σύμη αλλά και σε άλλους μικρούς ΟΤΑ. Και η λύση δεν είναι άλλη από την παροχή κινήτρων από την ίδια την πολιτεία ώστε να δέχονται οι γιατροί να υπηρετούν στην νησιωτική Ελλάδα.  Και αναφέρομαι σε επιπλέον χρηματικές απολαβές καθώς βλέπουμε ότι η παροχή στέγης και τροφής από τη δημοτική αρχή Σύμης δεν επαρκεί για τους γιατρούς. Μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να ληφθεί μέριμνα με την εισαγωγή μέσω εξετάσεων περισσότερων στρατιωτικών γιατρών με σκοπό να επιστρατεύονται αργότερα και να εκτελούν καθήκοντα, όπου τους ανατίθενται. Είναι ώρα για οριστικές λύσεις που θα αποδείξουν πως η Ελλάδα στηρίζει τα νησιά της και πολύ περισσότερο εκείνα που είναι σε απόσταση αναπνοής από μια χώρα που συνεχώς εγείρει απαιτήσεις.  Είναι ώρα για εφαρμογή πολιτικών, που δεν θα  σκοντάψουν πουθενά. Ούτε σε διακρίσεις των νησιωτικών ΟΤΑ, ούτε σε μικροψυχίες, ούτε σε πολιτικές φιλοδοξίες». 

 

SHARE
RELATED POSTS
Τον Δήμαρχο Ρόδου Φ.Χατζηδιάκο και την Αντιδήμαρχο Τουρισμού Μ.Χατζηλαζάρου τίμησαν οι Ρόδιοι της Αμερικής
ap_c5b5958e7d80a7b5f9c89f23625c9ed9.jpg
Προβολή ντοκιμαντέρ για την μεγάλη προσωπικότητα του Νικολάου Γ. Μαυρή! Δημοτικό Θέατρο Ρόδου
Κώστας Σαρής του Ιακώβου, Αγαπημένε μου «Σύντεκνε», του Φώτη Χατζηδιάκου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.