Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Λίστα για μουσική αποτοξίνωση…, του Γιώργου Αρκουλή

Spread the love

Γιώργος Αρκουλής

Γιώργος Αρκουλής

Αργά χθες βράδυ (περιμένοντας τις νυχτερινές ειδήσεις των 12 και μετά τους «Πίκι Μπλάϊντερς»), κατέβασα (τι λέξη!)  λίστα μουσικών κομματιών μέσω του You Tube στον γερασμένο μου υπολογιστή (που ηχητικά αντέχει καλά!) και βυθίστηκα στην πολυθρόνα μου για μισής ώρας μουσική αποτοξίνωση.  Την οποία χρειαζόμουν για τα καλά, αφού στο πολυκατάστημα που πήγα για ένα επαγγελματικό ραντεβού το πρωϊ, παίζονταν εκκωφαντικά μια σειρά από αμερικάνικες αρλούμπες, και μετά στο καφενείο με τους φίλους υποχρεώθηκα να υποστώ μερικά καψουροτράγουδα τα οποία είχαν έχουν και θα έχουν απίστευτη δύναμη –πρώτος το είχε διατυπώσει ο Μάνος Χατζιδάκις χαρακτηρίζοντας αυτά τα τραγούδια ΑΣΗΜΑΝΤΑ και προϊόντα φρίκης. Σας έχω σήμερα την λίστα της προτίμησής μου, αν θελήσετε -κάποια στιγμή- να βυθιστείτε στη μαγεία μερικών συνθετών ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ, που έτσι κι’ αλλιώς ταιριάζουν στο ταμπεραμέντο μας ως υπέροχοι Έλληνες.

Η λίστα που θα σας ηρεμήσει για τα καλά:

1.- Εννρίκο Καρούζο, Una furtive Lagrima, άρια από το «Ελιξήριο του Έρωτα», όπερας του Γκαετάνο Ντονιτσέττι. Θα την βρείτε σε κόπια που γραμμοφωνήθηκε από την συμφωνική στην Βιέννη, από την  κρατική ορχήστρα της ραδιοφωνίας της Αυστρίας την 1η Φεβρουαρίου του 1904!

2.- Godfader, του Νίνο Ρότα. Αρκεί το θέμα των τίτλων του έργου για να γλυκάνετε την ψυχή σας.

3.- Torna a Surriento, ναπολιτάνικη καντσονέτα με τον Λουτσιάνο Παβαρόττι. Το φινάλε του ανεπανάληπτο!

4.- Ελένη Καραϊνδρου: Ταξίδι στα Κύθηρα, με τον μελωδικό (εδώ…) Γιώργο Νταλάρα να φροντίζει για υψηλούς τόνους νοσταλγίας.

5.- Doctor Zivago, το βασικό μουσικό θέμα του Γάλλου Μωρίς Ζαρ για το σπουδαίο ομώνυμο φιλμ.

6.- Sole Mio. Σινιστάται με τους περίφημους «Τρεις τενόρους», Ντομίνγκο, Καρρέρας, Παβαρόττι.

7.- «Δρόμοι παλιοί» από τους  Μίκη Θεοδωράκη – Μανώλη Αναγνωστάκη, με την Μαργαρίτα Ζορμπαλά.

8.-  Μάνου Χατζιδάκι: Αθανασία με την Δήμητρα Γαλάνη πάνω σε στίχους του σπουδαίου Νίκου Γκάτσου. Κατά την γνώμη μου –μαζί με τον «Γιάννη το φονιά» από το ίδιο έργο- ίσως η κορυφαία δημιουργία του ελληνικού τραγουδιού.

9.- Κουρέας της Σεβίλλης. Εισαγωγή από την ομώνυμη διάσημη όπερα του Ροσσίνι.

10.- Τζουζέπε Βέρντι: “Va’ , pensiero”, από τον Nabucco.

ΥΓ1: δεν θα χρειαστείτε περισσότερα αριστουργήματα, καθώς το Νο9 διαρκεί σχεδόν επτά λεπτά μαγείας και το Νο10 πεντέμισι!

ΥΓ2: κι αν αναρωτηθείτε «γιατί μόνο κομμάτια από δημιουργούς των χωρών της Μεσογείου» θα σημειώσω κάτι πολύ απλό. Γιατί μόνο σε αυτές τις χώρες (με σημαιοφόρους βεβαίως τους Ιταλούς), υπήρξε έμπνευση τα τελευταία εκατό χρόνια. Βλέπετε, οι Γερμανοί –οι λοιπές βόρειες χώρες δεν έχουν κάτι να πουν- έμειναν στην σκληρότητα του «σκοτεινού» Βάγκνερ, και στην «Κάρμινα Μπουράνα» του σχετικά σύγχρονου Καρλ Ορφφ. Αυτά. Με την υπόμνηση ότι στην επόμενη λίστα (αν υπάρξει) θα μπει… εισιτήριο!

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

Ετήσια συνδρομή: 150 ευρώ Paradise SPA & GYM (εντός Ξενοδοχείου Amilia Mare-Paradise, 4ο χλμ Ρόδου-Καλλιθέας).  Εντός πακέτου:  Xαμάμ, τζακούζι, σάουνα, οργανωμένο γυμναστήριο, pilates, brazilian boost, strong zumba, bodypump. Τηλ: 22410-62481 & 22414-01519

PARADISE SPA & GYM-ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ (FULL PACK): 150 ΕΥΡΩ


Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

SHARE
RELATED POSTS
Ο Καββαδίας δίπλα μου, της Τζίνας Δαβιλά
Καλό και κακό εν μέσω πανδημίας, του Κωστή Α.Μακρή
Εurovision απόψε και ο Στάθης Παχίδης αποκαλύπτει την ιστορία του τραγουδιού “Alcohol is Free”

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.