Πόρτα στην Πολιτική Πόρτα στον Κόσμο

Κώστας Αρβανίτης: Συνάντηση με τον Δ/ντη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA), Alexis Goosdeel

Spread the love

Ο Κώστας Αρβανίτης είναι Δημοσιογράφος, Ευρωβουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Τακτικό μέλος LIBE (Επιτροπής Δικαιωμάτων)

Συνάντηση του Ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστα Αρβανίτη, μέλους των επιτροπών LIBE και EMPL, πρώην αντιπροέδρου του ΚΕΘΕΑ, με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA), Alexis Goosdeel

Την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019, συναντήθηκα με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA), Alexis Goosdeel. Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης επικράτησε φιλικό κλίμα, με έντονο το συναίσθημα της αλληλοκατανόησης, καθώς και οι δύο έχουμε δώσει μεγάλο αγώνα για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και των εθισμών.

Ο κύριος Goosdeel με ευχαρίστησε για τη νομοθετική μου παρέμβαση στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), για αύξηση της χρηματοδότησης του EMCDDA το 2020, που έγινε δεκτή και από την επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήσαμε για τις τελευταίες εξελίξεις στον αγώνα της καταπολέμησης των ναρκωτικών. Με ενημέρωσε για τις προτεραιότητες, τον σχεδιασμό και τις έρευνες που διεξάγονται από το EMCDDA κι εγώ με τη σειρά μου του γνωστοποίησα τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το ΚΕΘΕΑ, την απαράδεκτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία καταργείται το αυτοδιοίκητο και τις πρωτοβουλίες που έχω αναλάβει για το ζήτημα. Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε στενότερα για την αντιμετώπιση του σημαντικού αυτού προβλήματος.

Στο τέλος της συνάντησης, ο Alexis Goosdeel με κάλεσε να επισκεφθώ το EMCDDA στη Λισαβόνα στις 30-31 Οκτωβρίου και αποδέχθηκα την πρόσκλησή του, ενώ συμφωνήσαμε σε στενότερη επαφή και ακόμη πιο αγαστή συνεργασία στο μέλλον.

Βρυξέλλες– 11 Οκτωβρίου 2019

 Προηγήθηκε :   

 Έκκληση του Κώστα Αρβανίτη για ακύρωση της ΠΝΠ για το ΚΕΘΕΑ και εκστρατεία συλλογής υπογραφών στο Ευρωκοινοβούλιο

Το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με το ΚΕΘΕΑ είναι εξαιρετικά σοβαρό και απαιτεί την αντίδραση όλων. Έχουμε ήδη καταθέσει ερώτηση στην Κομισιόν, όμως δεν σταματάμε εκεί. Σήμερα, ζητήσαμε από όλους τους ευρωβουλευτές να συνυπογράψουν την έκκληση που απευθύνουμε στην ελληνική κυβέρνηση για ακύρωση της ΠΝΠ για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, δηλώνοντας την αντίθεσή τους σε τέτοιου είδους παράνομες και αντιανθρωπιστικές πρακτικές. Στο κείμενο που διανεμήθηκε στους ευρωβουλευτές ήταν συνημμένο το πλήρες ιστορικό της υπόθεσης ώστε να διαθέτουν όλες τις πληροφορίες.

Βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση σχετικά με το θέμα του ΚΕΘΕΑ, παρακολουθούμε την πορεία της εκστρατείας και θα επανέλθουμε σύντομα με τις υπογραφές των ευρωβουλευτών.

—Το κείμενο προς τα μέλη του Ε/Κ:

Αγαπητά μέλη,

Το ζήτημα της απεξάρτησης από τα ναρκωτικά και τις άλλες εθιστικές ουσίες μας έχει απασχολήσει κατά καιρούς όλους. Στην Ελλάδα, μια από τις πολύ επιτυχημένες δράσεις κατά της εξάρτησης και προς την κατεύθυνση της επανένταξης έχει όνομα: λέγεται ΚΕΘΕΑ.

ΚΕΘΕΑ είναι το “Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων” με 37 χρόνια υποδειγματικής προσφοράς, που λειτουργεί ως αυτοδιοικούμενο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.

Η επιτυχία του οφείλεται ακριβώς στο ότι στηρίζεται στην αρχή της αυτοδιοίκησης και της συμμετοχής των ληπτών των υπηρεσιών στην οριστικοποίηση των αποφάσεων – μια πρακτική που έχει υιοθετηθεί ως άκρως αποτελεσματική από τις χώρες της Ευρώπης.

Πρόσφατα, η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επιδιώκει να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ και να αντικαταστήσει το άμισθο Διοικητικό Συμβούλιο με έμμισθο, διορισμένο προσωπικό. Αυτό θα ακυρώσει το χαρακτήρα του ανεξάρτητου θεραπευτικού φορέα και θα στερήσει το δικαίωμα σε γονείς, λήπτες υπηρεσιών και προσωπικό στη συμμετοχή σε όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Πρόκειται για μια απόφαση που αντιβαίνει στις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής έννομης τάξης όπως αυτές διατυπώνονται στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Άλλωστε, η διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική απαιτεί οι θεραπευτικές κοινότητες να είναι αυτοδιοικούμενες και αυτοκέφαλες.

Για το λόγο αυτό, σας ζητώ να πάρετε θέση και να καταδικάσετε την αντιανθρωπιστική αυτή τακτική, υπογράφοντας το κείμενο της έκκλησης για άμεση απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού περιεχομένου που καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ.

—Το κείμενο της εκστρατείας, με απεύθυνση σε ΠΤΔ και ΠΘ:

Οι κάτωθι υπογράφοντες βουλευτές του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ζητάμε από τον αξιότιμο πρόεδρο της ελληνικής δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον αξιότιμο πρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης Κυριάκο Μητσοτάκη να αποσύρουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «περί κατάργησης του αυτοδιοίκητου του “Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων”», πράξη που αλλοιώνει το χαρακτήρα και προμηνύει δυσμενέστατες συνέπειες στη συνέχιση του έργου του, την κοινωφελή προσφορά του και το μέλλον των ληπτών των υπηρεσιών του.

Βρυξέλλες– 10 Οκτωβρίου 2019

SHARE
RELATED POSTS
Πανστρατιά «σαλπίζει» η Φώφη, του Γιάννη Σιδέρη
Προς Πασόκους: παρακαλώ τα σπαθιά στα θηκάρια!, του Κώστα Σκανδαλίδη
“IMPEACHED PRESIDENT”!…* (Εναρμονισμένος Πρόεδρος), του Γιώργου Σαράφογλου (by George Sarafoglou)

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.