Πόρτα στην Πολιτική

Κώστας Αρβανίτης: Δεν είναι αποδεκτή η αμφισβήτηση του Κράτους Δικαίου στην Πολωνία

Ο Κώστας Αρβανίτης  είναι Δημοσιογράφος, Ευρωβουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

«Οι αξίες του άρθρου 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι για όλους μας αδιαπραγμάτευτες. Και δεν είναι δυνατόν να αμφισβητούνται από την Κυβέρνηση της Πολωνίας». Με αυτά τα λόγια ολοκλήρωσε την παρέμβασή του στη συζήτηση για τον κίνδυνο παραβίασης του Κράτους Δικαίου από την Πολωνία στην αρμόδια Επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Κώστας Αρβανίτης, ενώ λίγο νωρίτερα είχε επισημάνει πως σοβαρά θέματα υπάρχουν πια και στη χώρα μας.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και σκιώδης εισηγητής στην Επιτροπή από την πλευρά της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) στάθηκε ιδιαίτερα σε δύο σημεία:

—Στην ουσιαστική στέρηση του δικαιώματος των γυναικών στην έκτρωση, στην στέρηση στο δικαίωμα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και ελευθερίας, και

—στη σημασία της ελευθερίας και του πλουραλισμού στον τύπο και την προστασία των Δημοσιογράφων από εκβιασμούς, απειλές και άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας.

Στην έκθεση για την Πολωνία έχουν ενσωματωθεί και όλες (πλην μίας) οι τροπολογίες της GUE/NGL. Αύριο, Τρίτη, η έκθεση θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Επιτροπή, ενώ το Σεπτέμβριο στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της παρέμβασης του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και εισηγητή της GUE/NGL, Κώστα Αρβανίτη:

«Θα ήθελα να ξεκινήσω ευχαριστώντας τον εισηγητή του συγκεκριμένου φακέλου Λοπέζ Αγκιλάρ καθώς και τους συναδέλφους με τους οποίους δουλέψαμε μαζί. Ειδικά τους συναδέλφους του «Δημοκρατικού Τόξου».

Όντως έγινε ένας πολύ εποικοδομητικός διάλογος, ελήφθησαν υπόψιν όλες οι γνώμες και οι απόψεις.

Θέλω να σας πω ότι, ως GUE, αλλά και προσωπικά, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα, καθώς η έκθεση εστιάζει αναλυτικά σε όλες τις παραβιάσεις της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στην Πολωνία.

Προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν και οι τροπολογίες που προτείναμε, οι οποίες έγιναν όλες -πλην μίας- δεκτές και ενσωματώθηκαν στο κείμενο της έκθεσης.

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την αναφορά στο δικαίωμα των γυναικών στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και ελευθερία. Τονίζουμε διαρκώς, ότι συνιστά βία η άρνηση αυτών των δικαιωμάτων καθώς και η στέρηση του δικαιώματος των γυναικών στην έκτρωση.

Επίσης τονίζουμε τη σημασία της ελευθερίας και του πλουραλισμού στον Τύπο. Αυτές οι έννοιες είναι αλληλένδετες με τις αξίες της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. Όπως απαραίτητη είναι και η προστασία των δημοσιογράφων από εκβιασμούς, απειλές και άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας.

Συμφωνώ με τον πρόεδρο, δεν είναι μόνο η Πολωνία, και σε άλλες χώρες έχουμε σοβαρά θέματα και δυστυχώς, αυτόν το χρόνο, και στη δική μου.

Οι αξίες του άρθρου 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι για όλους μας αδιαπραγμάτευτες. Και δεν είναι δυνατόν να αμφισβητούνται από την Κυβέρνηση της Πολωνίας. Ευχαριστώ πολύ όλους και όλες για τη συνεργασία»


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Ο αγράμματος τέως ΥΠΕΘΑ, του Μάνου Στεφανίδη
18-23152717995508s.jpg
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και των άρθρων του το πολυνομοσχέδιο
Η κυβέρνηση σήκωσε ανήμπορη τα χέρια, του Γιάννη Σιδέρη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.