Ανοιχτή πόρτα Συνεντεύξεις

Κατερίνα Κυριακούλη: το λαμπερό χαμόγελο των 19.116 μορίων, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Τζίνα Δαβιλά

Αρχείο συνεντεύξεων: 2014

Κατερίνα Κυριακούλη είναι ολόκληρη ένα χαμόγελο. Το πιο δροσερό και φωτεινό χαμόγελο! Βαθιά συναισθηματικό παιδί, καλλιτεχνική φύση και απολύτως σεμνή, κερδίζει τον συνομιλητή της ακόμα κι αν δεν πει κουβέντα. Ήθος, αξιοπρέπεια, οξυδέρκεια, ποιότητα είναι τα χαρακτηριστικά ενός κοριτσιού που, όταν συγκέντρωσε 19.116 μόρια από την γραπτή της βαθμολογία στις Πανελλαδικές, σημείωσε με πραότητα: «απ’ό,τι φαίνεται οι δυνατότητες επιλογής είναι πολλές, αλλά η αγάπη μου είναι οι φυσικές επιστήμες». Γνωρίστε το κορίτσι με το πιο λαμπερό χαμόγελο.

Πού και πότε γεννήθηκες;

Γεννήθηκα στις 26 Νοεμβρίου του 1996 στη Ρόδο.

Πώς ήταν η Κατερίνα παιδί;

Η Κατερίνα παιδί ήταν αθόρυβη εκτός σπιτιού αλλά με έντονη παρουσία εντός του σπιτιού. Μάλλον ντροπαλή αλλά πάντα χαμογελαστή. Συνήθως μιλούσα όταν μου έδιναν τον λόγο.

Ποιο ήταν το αγαπημένο σου παιχνίδι;

Με τα ξαδέρφια και τις φίλες μου σκαρφιζόμασταν πάντα κάτι διαφορετικό. Αυτές οι «εμπνεύσεις της στιγμής» δημιουργούσαν κάθε φορά ένα αγαπημένο μου παιχνίδι.

Με ποιο ρητό μεγάλωσες;

Η τύχη ευνοεί τον έτοιμο νου.

Αδιαπραγμάτευτη αξία σου…

Μεγάλωσα σε ένα σχολείο και ένα οικογενειακό περιβάλλον που οι αξίες είχαν κυρίαρχο ρόλο στην ανατροφή μου, οπότε μου είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποια. Παρόλα αυτά πιστεύω πως η επιτυχία και η ευτυχία συνυπάρχουν με το μέτρο και την ισορροπία.

Δυο εικόνες που έχεις κρατήσει από την παιδική σου ηλικία, η μια με την μητέρα, η άλλη με τον πατέρα.

Οι εικόνες με τους γονείς μου είναι άπειρες. Θα μπορούσα να τις συνοψίσω αναφέροντας τα τρυφερά βλέμματα και τις στοργικές αγκαλιές της μαμάς, τις αμέτρητες ιστορίες που σκεφτόταν ο μπαμπάς και μας αφηγούταν, σε μένα και την αδερφή μου, κάθε βράδυ πριν κοιμηθούμε και την υπέρμετρη χαρά όταν ακούγαμε το κλειδί του, πριν ακόμα ανοίξει την πόρτα επιστρέφοντας από τη δουλειά, και τρέχαμε καταπάνω του σκαρφαλώνοντας στους ώμους του.

Η τύχη μας βρίσκει ή εμείς την βρίσκουμε;

Όπως λέει και το ρητό που προανέφερα «η τύχη ευνοεί τον έτοιμο νου». Πιστεύω πως η τύχη είναι αόρατη και πρέπει να είσαι καλά προετοιμασμένος για να την δεις όταν περνά από μπροστά σου.

Ποιο από τα αντικείμενα που σε περιβάλλουν δεν θα ήθελες να αποχωριστείς;

Δεν με δεσμεύουν τα αντικείμενα.

Έχεις 19.116 μόρια στη διάθεσή σου από τη γραπτή βαθμολογία σου στις πανελλαδικές. Ποια σχολή θα επιλέξεις;

Απ’ ό,τι φαίνεται οι δυνατότητες επιλογής είναι πολλές, αλλά η δική μου επιθυμία τα τελευταία χρόνια είναι οι φυσικές επιστήμες.

Πώς μπορεί κάποιος να διαχειριστεί τις επιτυχίες του χωρίς να τον αλλοιώσουν;

Οι πραγματικά επιτυχημένοι άνθρωποι διατηρούν την ισορροπία στη ζωή τους. Θέτουν στόχους για τον εαυτό τους αλλά και για κάποιο σκοπό πέρα από τον εαυτό τους. Η δική μας επιτυχία να ωφελεί και τους άλλους.

Η επιτυχία έρχεται, όταν…

Η επιτυχία έρχεται όταν περνάμε από αποτυχία σε αποτυχία χωρίς να χάνουμε τον ενθουσιασμό μας. Γνωστή άλλωστε είναι και η φράση του Thomas Edison: «Δεν απέτυχα. Απλά βρήκα 10.000 μεθόδους που δεν δουλεύουν».

Η αποτυχία, πότε έρχεται;

Η αποτυχία έρχεται όταν δεν παίρνεις το «μάθημα». Η ζωή μας διδάσκει μέσα από ήττες.

Με τη γνώση της εμπειρίας πια, θα ξαναέμπαινες στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων;

Δεν θα ξαναέμπαινα όχι λόγω της έντονης και αγχωτικής διαδικασίας αλλά επειδή πιστεύω πως για να πετύχεις τους στόχους σου μπορείς να ανακαλύψεις και άλλα μονοπάτια.

Αν σου δινόταν η ευκαιρία να κάνεις προτάσεις στον υπουργό Παιδείας, τι θα του έλεγες;

Να δοθεί έμφαση στην καλλιέργεια των μαθητών και όχι στην βαθμολογία των τελικών εξετάσεων, να αναδεικνύονται τόσο οι μαθητές που έχουν κλίση στα ακαδημαϊκά μαθήματα όσο και στα καλλιτεχνικά και στον αθλητισμό. Το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα έχει μονόδρομο τις επιστήμες, ενώ οι τέχνες και ο αθλητισμός παραμερίζονται. Ευελιξία στα προγράμματα ώστε να προσαρμόζονται στις ανάγκες, στις κλίσεις, και στα όνειρα των μαθητών. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις σχολείων και εκπαιδευτικών δεν αρκούν για να αλλάξουν την Ελλάδα.

Πώς βλέπεις τον εαυτό σου 20 χρόνια μετά;

Στα 37 μου έτη θα είμαι πιο ώριμη αλλά με την ίδια ενέργεια και την ίδια διάθεση να απολαμβάνω τις μικρές και μεγάλες χαρές της ζωής.

Εσύ, το θέατρο και ο χορός, σταθερές σου αγάπες. Από δω και πέρα, τι;

Θα παραμείνουν αγάπες. Συνδυάζουν την κίνηση με την έκφραση και τα συναισθήματα. Παράλληλα με τις σπουδές μου θα συνεχίσω την ενασχόλησή μου με αυτά αλλά σίγουρα θα αναζητήσω και νέα ενδιαφέροντα.

Τι σε ενοχλεί γύρω σου σε κοινωνικό επίπεδο;

Οι ακρότητες, η απουσία ψύχραιμης και ορθολογικής σκέψης και η γενικότερη αφασία στα κοινωνικά προβλήματα.

Τι απεχθάνεσαι;

Την υποκρισία, την αχαριστία και τη μεμψιμοιρία.

Τι θαυμάζεις;

Θαυμάζω τους ανθρώπους με ισχυρή θέληση, υψηλούς στόχους, όραμα και που καταβάλλουν προσπάθειες για να κάνουν τον κόσμο καλύτερο.

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει κάποιος για να γίνει φίλος σου;

Ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της Κατερίνας είναι…

Η καλή διάθεση.

Σε ποιο τραγούδι – μουσικό θέμα, κινηματογραφικό έργο και βιβλίο σε βρίσκουμε;

«I want you live your life in colors», στίχος από το ανεπανάληπτο για μένα τραγούδι των minor project «in colors». Τόσο οι στίχοι όσο και η μελωδία του συμπληρώνουν την έκρηξη συναισθημάτων και σκέψεων που μου προκαλεί η ταινία «Ο βασιλιάς των λιονταριών». Αν και θεωρείται παιδική, πιστεύω πως κάθε ηλικία την παρακολουθεί με διαφορετική ματιά, διακρίνοντας πάντα ένα καινούργιο μήνυμα. Όσο αφορά το βιβλίο πολλοί φίλοι μου με έχουν ταυτίσει με την Μαφάλντα. Μάλλον δεν είναι τυχαίο αφού πολλές στιγμές και συζητήσεις μαζί τους τις συσχετίζω με κομμάτια από το κόμικ. Περιλαμβάνει ατάκες που αντιπροσωπεύουν τη σημερινή ζωή μέσα από τα μάτια, τη σκέψη και την αντίληψη ενός μικρού κοριτσιού.

Τι θα ήθελες να μας πεις και δεν μας το είπες;

Η επιτυχία δεν είναι ποτέ οριστική και η ήττα ποτέ τελειωτική

 

SHARE
RELATED POSTS
Επετειακό κι ένα ποίημα της Κλαίρης Αγγελίδου, του Αντγου (εα) Θεόκλητου Ρουσάκη
4+1 “πυροβολισμοί” αλήθειας, του Γιάννη Πανούση
Η αστυνομία της έκφρασης και οι φωτογραφίες με τα καμένα κορμιά, του Γιάννη Σιδέρη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.