Υγεία

Καρκίνος του ενδομητρίου, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

Επισκεφθείτε τη νέα ιστοσελίδα μας

visit our new web site

 

Αν περιορίζεται στη μήτρα έχει καλή πρόγνωση

Ο καρκίνος  του ενδομητρίου αναπτύσσεται στον ιστό που επενδύει τη μήτρα σε 1έως 2 στις 100 γυναίκες. Τρεις  στους 4 καρκίνους ενδομητρίου εκδηλώνεται  συνήθως σε γυναίκες άνω των 50 ετών. Περίπου στο 75% των διαγνώσεων, ο καρκίνος περιορίζεται στη μήτρα, με καλή πρόγνωση και πενταετή επιβίωση άνω του 90%. Οι περισσότεροι καρκίνοι του ενδομητρίου είναι αδενοκαρκινώματα.

Παράγοντες κινδύνου είναι η έκθεση του οργανισμού σε οιστρογόνα, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η πρόωρη έναρξη αλλά και παύση της περιόδου, η παχυσαρκία αλλά και η κληρονομικότητα. Για το 5% των καρκίνων του ενδομητρίου ενοχοποιείται το κληρονομικό μη-πολυποδισιακό σύνδρομο καρκίνου του παχέος εντέρου, γνωστό επίσης ως σύνδρομο HNPCC ή συνδρόμου Lynch, το οποίο οφείλεται στη μετάλλαξη ενός γονιδίου.

Να σημειωθεί ότι η  ταμοξιφαίνη, φάρμακο με αντιοιστρογονική δράση που χορηγείται συνήθως στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού, επιδρά διεγερτικά στο ενδομήτριο και μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη ή την εξέλιξη καρκίνου του ενδομητρίου.

Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι συχνότερος σε γυναίκες με πρόβλημα υπέρτασης, διαβήτη ή με καρδιολογικά προβλήματα. Συνήθως εντοπίζεται στο αρχικό στάδιο καθώς εκδηλώνει ανησυχητικά συμπτώματα που οδηγούν στο γιατρό: μητρορραγία σε γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση ή πολυμηνόρροια σε νεαρότερες γυναίκες με την παράλληλη εμφάνιση κολπικών  υγρών καφέ χρώματος, που είναι πυοειδή και δύσοσμα.

Ο κύριος ιστολογικός τύπος του καρκίνου του ενδομητρίου είναι:

80% ενδομητριοειδές καρκίνωμα

5%-10% ορώδες καρκίνωμα

1% διαυγοκυτταρικό καρκίνωμα

Ιδιαίτερος τύπος κακοήθειας της μήτρας είναι το σάρκωμα της μήτρας, το οποίο  αναπτύσσεται στο σώμα της μήτρας και ειδικά στον μυ της μήτρας (μυομήτριο).

Ο κίνδυνος υποτροπής του καρκίνου του ενδομητρίου εξαρτάται από:

Ιστοπαθολογικό τύπο του καρκίνου

Βαθμό διαφοροποίησης καρκίνου (grade)

Λεμφαγγειακή διήθηση του καρκίνου

Προφίλ γονιδιακής έκφρασης

Ο υγιεινός τρόπος ζωής με διακοπή του καπνίσματος, αποφυγή του διαβήτη και διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους με παράλληλη άσκηση,  προφυλάσσουν από τον καρκίνο του ενδομητρίου και πολλές άλλες νόσους.

Η εξέταση μιας ασθενούς με συμπτώματα ύποπτα για καρκίνο του ενδομητρίου περιλαμβάνει:

κλινική γυναικολογική εξέταση

υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων

υστεροσκόπιση

διαγνωστική απόξεση

λήψη στοχευμένων βιοψιών

SHARE
RELATED POSTS
Ο ασυμπτωματικός καρκίνος του προστάτη, του Δρ Σπυρίδωνος Γκούβαλη
Καρκίνος παγκρέατος: ο “σιωπηλός” δολοφόνος, του Δρ Νικόλαου Φρόνα   
Η ακτινοθεραπεία στον καρκίνο του πνεύμονα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.