Πόρτα στη Ψυχολογία Υγεία

Καλή σχολική χρονιά!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

 

Οι αλλαγές στη ζωή του παιδιού απαιτούν  προγραμματισμό και προσεκτικό χειρισμό είτε πρόκειται για την πρώτη μέρα του στον παιδικό σταθμό, στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό, στο γυμνάσιο ή στο λύκειο.

Κάθε νέα συνθήκη προκαλεί άγχος γιατί το παιδί νοιώθει ανασφάλεια ίσως και φόβο για το νέο περιβάλλον που πρόκειται να αντιμετωπίσει,  ανάλογα με το χαρακτήρα και τις προηγούμενες εμπειρίες του.

Τί να κάνω;

Καλό είναι να επισκεφθείτε μαζί με το παιδί το νέο περιβάλλον του πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς ώστε να δει από κοντά το σχολείο, να γνωρίσει τους δασκάλους ή κάποιους από τους καθηγητές του- αν είναι μεγαλύτερο- και να διαμορφώσει μία εικόνα της νέας κατάστασης ώστε να προετοιμαστεί ανάλογα.

Μην αποφασίζετε ερήμην του για το χώρο στον οποίο θα μελετά και μην αγοράσετε οτιδήποτε δικό του χωρίς να το ρωτήσετε. Βιώνοντας τη διαδικασία θα προετοιμαστεί ψυχολογικά και η μετάβαση θα συντελεστεί ευκολότερα.

 Εξηγείστε με ειλικρίνεια τη συνθήκη, τα ωράρια ή οτιδήποτε άλλο ζητήσει να μάθει.

 Μην παρουσιάζετε τη μετάβαση σαν κάτι φοβερό αλλά σαν κάτι φυσιολογικό στο πλαίσιο της εξέλιξής του. Μην το συζητάτε μαζί του μαζί του από το πρωί έως το βράδυ!

 Το παιδί αγαπά τη ρουτίνα γιατί το βοηθά να αισθάνεται ασφάλεια. Φροντίστε λοιπόν να έχει καθημερινά συγκεκριμένο κι επαναλαμβανόμενο πρόγραμμα που θα το βοηθήσει να εγκλιματισθεί. Καλό είναι να περάσει σε αυτό το πρόγραμμα τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την έναρξη των σχολικών μαθημάτων.

 Καλός ύπνος και καλό πρωινό, ώρα για λιγότερη τηλεόραση και λιγότερο χρόνο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή!

 Απομακρύνετε από το περιβάλλον σας με διακριτικότητα όσους δεν αντιλαμβάνονται ότι η κατάσταση θέλει προσεκτική διαχείριση.

 Μην κρύψετε πληροφορίες και δεδομένα που θα το αναστατώσουν αν τα ανακαλύψει απροειδοποίητα. Αν κάποιος άλλος θα το παραλαμβάνει μετά το μάθημα πρέπει να του δώσετε το χρόνο να τον γνωρίσει και να εξοικειωθεί μαζί του πριν μπει στη σχολική ρουτίνα.

 Τις πρώτες μέρες διαθέσετε το περισσότερο χρόνο και ακούστε με προσοχή όσα έχει να σας πει..

 Το άγχος είναι μεταδοτικό! Μην αγχώνεστε για να μην αγχωθεί.

Αποχαιρετήστε το τρυφερά αλλά αποφασιστικά. Τα πείσματα δεν ωφελούν: θα πάει σχολείο κι αυτό δεν αλλάζει.

Αν πηγαίνει στον παιδικό σταθμό και ζητά να μείνετε μαζί του, κάντε το τις πρώτες μέρες και μειώστε σταδιακά το χρόνο. Σε λίγες μέρες θα το πηγαίνετε και θα φεύγετε.

Ενθαρρύνετέ το να είναι κοινωνικό, χαμογελαστό και θετικό στο να αποκτήσει νέους φίλους.

Να είστε σε συνεχή επικοινωνία με δασκάλους/ εκπαιδευτικούς. Μην του μεταφέρετε τις δυσκολίες της σχέσης σας μαζί τους.

 

SHARE
RELATED POSTS
Έγκαυμα: ένα ανεπιθύμητο δώρο, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη
Καρκίνος τραχήλου της μήτρας-προλάβετε!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ποιες ασθένειες αγαπούν την εμμηνόπαυση;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.