Υγεία

Θυμάρι: ο θάμνος που αγαπά την υγεία μας, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

 

Μόνο στη Ρόδο

Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων, 

και  Pane di capo στη Λεωφόρος Ρόδου-Λίνδου στο ύψος του ΙΚΑ & Λεωφόρος Κρεμαστής

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Χαρακτηριστικό του ελληνικού τοπίου, αυτός ο χαμηλός θάμνος με τους όρθιους βλαστούς που επισκέπτονται συχνά οι μέλισσες, δίνει νοστιμιά στο φαγητό και ταυτόχρονα έχει θεραπευτικές ιδιότητες και πολλά αντιοξειδωτικά.

Η ιατρική χρήση του θυμαριού είναι καταγεγραμμένη εδώ και χιλιάδες χρόνια και η επιστήμη επιβεβαίωσε τις  θεραπευτικές χρήσεις του. Το θυμάρι δυναμώνει τα κόκαλα, εξουδετερώνει τα βακτήρια, θεραπεύει τον βήχα και έχει αντισηπτική δράση.

Είναι από τα παλαιότερα και πιο αξιόπιστα βότανα.  Η λέξη θυμάρι είναι μεσαιωνική, υποκοριστικό της ελληνιστικής θύμος ή θύμον. «Θύμος» από το ρήμα «θυσιάζω» γιατί έκαιγαν τα κλαδιά του στις θυσίες προς τιμήν των θεών. Το θυμάρι όταν καιγόταν μοσχοβολούσε, ήταν κάτι σαν λιβάνι. Θύμον, μέλι και ξύδι, ανακατεμένα, χρησιμοποιούσαν οι φτωχότεροι Αθηναίοι ως τονωτικό φαγητό.

Για τους αρχαίους Έλληνες το θυμάρι ήταν σύμβολο ανδρείας και δύναμης και το συνέδεαν με τη θεά Αφροδίτη γιατί πίστευαν ότι ενισχύει τον ερωτικό πόθο.

Πολλοί λόγοι επιβάλλουν  να μην απουσιάζει ποτέ το θυμάρι από την κουζίνα.

Καταπραΰνει τη δυσπεψία.  Τα φυσικά έλαια που υπάρχουν στο θυμάρι ελαχιστοποιούν την ποσότητα των αερίων στο πεπτικό  σύστημα ενώ άλλες χημικές ουσίες του βοτάνου έχουν αντισπασμωδικές ιδιότητες, που ανακουφίζουν το πεπτικό σύστημα και προλαμβάνουν τις κράμπες στο στομάχι. Είναι από τα πρώτα βότανα στα οποία στρέφονται οι άνθρωποι όταν υποφέρουν από δυσπεψία, φούσκωμα και άλλα πεπτικά προβλήματα.

Ενισχύει τα επίπεδα σιδήρου.  Περιέχει υψηλή ποσότητα του σιδήρου, ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες, που έχουν μια τάση προς την αναιμία. Ένα φλιτζάνι τσαγιού θυμάρι παρέχει σχεδόν το 20% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σιδήρου. Ένα φλιτζάνι τσάι από θυμάρι πρωί-βράδυ, διασφαλίζει υγιή επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό.

Με αντιοξειδωτικές ουσίες.  Προσφέρει ποικιλία αντιοξειδωτικών με βασικότερο τη θυμόλη, η οποία  συμβάλλει στη μάχη κατά των ελεύθερων ριζών.  Πίνοντας καθημερινά θυμαρίσιο τσάι αυξάνουμε τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών που μας προστατεύουν από νόσους που σχετίζονται με την ηλικία και αποτρέπουν τα σημάδια της γήρανσης.

Ελαχιστοποιεί το βήχα.  Το θυμάρι ανακουφίζει από το κρυολόγημα κι αποτελεί φυσική θεραπεία για τον βήχα ενώ συμβάλλει θετικά στη θεραπεία της βρογχίτιδας. Το θυμαρίσιο τσάι μαλακώνει το λαιμό, ωστόσο, ο αποτελεσματικότερο για τη θεραπεία του κρυολογήματος είναι το εκχύλισμα θυμαριού.

Βελτιώνει την όραση.  Με την πάροδο του χρόνου, τα προβλήματα όρασης αυξάνονται και τα μέτρα πρόληψης είναι απαραίτητα για να ελαχιστοποιήσουμε τη φθορά. Το θυμάρι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, απαραίτητη για υγιή όραση ενώ βοηθά να αποκτήσουμε και υγιή επιδερμίδα.

Διατηρεί την πίεση αίματος σε κανονικά επίπεδα.  Το θυμάρι περιέχει  χημικές ουσίες που συμβάλλουν στη μείωση της  αρτηριακής πίεσης και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο σε άτομα με ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Δυναμώνει τα κόκκαλα.  Η πυκνότητα των οστών των γυναικών αρχίζει να μειώνεται μετά τα 38, οπότε… ανοίγει ο δρόμος για την οστεοπόρωση. Το θυμάρι έχει ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνη Κ τα οποία συμβάλλουν στη δημιουργία ισχυρών οστών και οστών υψηλής πυκνότητας, οπότε συμβάλλει θετικά στην υγεία των οστών.

Ελαχιστοποιεί τη φλεγμονή. Είτε πρόκειται για αρθρίτιδα, είτε για προβλήματα αλλεργίας, είτε για πόνο στις αρθρώσεις, το τσάι από θυμάρι  συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου που προκαλεί.

Εξουδετερώνει τα βακτήρια.  Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που είναι φυσικά αντιβιοτικά. Οι αντιβιοτικές ιδιότητες του,  προφυλάσσουν από βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις αλλά και από το κρυολόγημα, τη γρίπη κ.α Το θυμάρι έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό και ενάντια στον e.coli.

Προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις.  Τα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά του ενισχύουν και προστατεύουν την καρδιά. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες θανάτου.  Εκμεταλλευτείτε τα οφέλη που προσφέρει το θυμάρι και προστατέψτε την καρδιά σας.

 

SHARE
RELATED POSTS
Φθινοπωρινές αποφάσεις, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πότε ο βήχας είναι επικίνδυνος;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Οι μυστικές δυνάμεις του παντζαριού!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.