Πόρτα στον Κόσμο

Θα επιβιώσει η Αμερικανική Δημοκρατία;, του Αντώνη Η. Διαματάρη

Spread the love

Ο κ. Αντώνης Διαματάρης είναι Ομογενής Έλληνας της Αμερικής, Αρθρογράφος, Επιχειρηματίας, πρώην Εκδότης, Πρόεδρος και Διευθυντής της Εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ” που κυκλοφορεί καθημερινά στην Αμερική, τέως Υφυπουργός Εξωτερικών. 

 

Οτι ζούμε ιστορικές στιγμές, θα πρέπει να είναι αισθητό πια από τον καθένα μας.

Οτι επίσης η παγκόσμια τάξη, όπως στήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο,  κλονίζεται λόγω κορωνοϊού και οικονομικής κατάστασης, κι αυτό πρέπει να είναι σαφές.

Οτι όμως το μέλλον της Αμερικανικής Δημοκρατίας θα αποτελούσε θέμα συζήτησης από σοβαρούς ανθρώπους, αυτό ομολογώ δεν το φαντάστηκα.

Ωστόσο, το θέμα αυτό αποτυπώνεται ανάγλυφα με δύο συγκλονιστικά  δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο: Το ένα είναι από έναν πρώην επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας (Chairman of the Joint Chiefs of Staff) και το δεύτερο από πρώην πράκτορες της CIA.

Το πρώτο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του φιλελεύθερου περιοδικού «The Atlantic» και είναι γραμμένο από τον Μάικ Μόλεν (Mike Mullen), τον 17ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, με τίτλο: «Δεν μπορώ να παραμείνω σιωπηλός» και υπότιτλο: «Οι συμπολίτες μας δεν είναι οι εχθροί μας και ποτέ δεν πρέπει να γίνουν» (I Cannot Remain Silent, Our fellow citizens are not the enemy, and must never become so).

Γράφει: «Με αρρώστησε που είδα χθες προσωπικό της Ασφάλειας -μεταξύ των οποίων και μέλη της Εθνικής Φρουράς- δυναμικά και βίαια να καθαρίζουν από διαδηλωτές τον δρόμο διαμέσου του Πάρκου Λαφαγιέτ για να διευκολυνθεί ο Πρόεδρος να πάει έξω από την εκκλησία του Αγ. Ιωάννη. Ημουν απρόθυμος μέχρι τώρα να μιλήσω για θέματα που έχουν σχέση με την  ηγεσία του Τραμπ, αλλά βρισκόμαστε σε σημείο καμπής και τα γεγονότα των τελευταίων λίγων εβδομάδων δεν μου επιτρέπουν να παραμείνω σιωπηλός… Πιστεύω στον επαγγελματισμό των ανδρών και γυναικών που φοράνε την στολή… Θα εκτελέσουν τις νόμιμες διαταγές. Ομως πιστεύω λιγότερο στην λογική των διαταγών που θα δοθούν από τον αρχηγό (τον Πρόεδρο) των Ενόπλων Δυνάμεων…».

Το δεύτερο δημοσιεύτηκε στην «Ουάσιγκτον Ποστ» και έχει τίτλο: «Βετεράνοι πράκτορες της CIA που παρακολουθούν την καταστολή διαδηλώσεων στο εξωτερικό βλέπουν ενοχλητικά παράλληλα σημεία με τον τρόπο που ο Τραμπ αντιμετωπίζει τους διαδηλωτές».

Μάλιστα, ένας από αυτούς είναι ομογενής με το… πολύ ελληνικό όνομα Μαρκ Πολυμερόπουλος (Marc Polymeropoulos). Ο Πολυμερόπουλος ήταν πρώην διευθυντής της CIA για την Ευρώπη και την Ασία.

«Ανατρίχιασε», ο Πολυμερόπουλος, γράφει η «Ουάσιγκτον Ποστ», στην εικόνα του Τραμπ να κρατά τη Βίβλο έξω από την εκκλησία, αφού πρώτα η Ασφάλεια χρησιμοποίησε δακρυγόνα κατά των συγκεντρωμένων εκεί.

«Μου θύμισε τις αναφορές που έστελνα επί χρόνια για τον Τρίτο Κόσμο», λέει ο Πολυμερόπουλος, αναφερόμενος σε δικτάτορες όπως ο Σαντάμ Χουσεϊν, ο Μπασάρ αλ Ασαντ και ο Καντάφι. «Αυτοί τα έκαναν αυτά».

Αλλοι πρώην πράκτορες βλέπουν παρόμοιες ενοχλητικές σκηνές με καθεστώτα στον Τρίτο Κόσμο που οδηγούν στην κοινωνική αποσύνθεση – τις μαζικές διαδηλώσεις, και τις επακόλουθες καταστολές τους και την προσπάθεια των δικτατόρων να δείξουν δύναμη.

«Εχω δει αυτού του είδους την βία», είπε η Γκέιλ Χελτ (Gail Helt), μια πρώην πράκτορας για την Ασία και την Νοτιοανατολική Ασία. «Αυτό κάνουν οι δικτάτορες. Αυτό συμβαίνει σε χώρες πριν την κατάρρευσή τους. Πραγματικά με ταράζει».

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. Δημοσιεύεται και στον έντυπο “Ε.Κ.” των Η.Π.Α.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Μαρία Καρχιλάκη
Γαλλία: το διακύβευμα των προκριματικών εκλογών της Δεξιάς, της Μαρίας Καρχιλάκη
13-75024waterIndia.jpg
ΠΟΥ: Δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν μολυσμένο πόσιμο νερό
Ένας όλο και πιο βίαιος κόσμος, της Μαρίας Καρχιλάκη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.