Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Θέλετε να ζήσετε περισσότερο; Μετακομίστε στη Χαβάη, του Αντώνη Η.Διαματάρη

Spread the love

Ο  Αντώνης Διαματάρης είναι Ομογενής Έλληνας της Αμερικής, Αρθρογράφος, Επιχειρηματίας, πρώην Εκδότης, Πρόεδρος και Διευθυντής της Εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ” που κυκλοφορεί καθημερινά στην Αμερική, νυν Σύμβουλος του “Ε.Κ” και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών. 

Αν επιθυμείτε να ζήσετε πολλά χρόνια, τότε, τηρουμένων των αναλογιών, μην χάσετε ούτε λεπτό, μετακομίστε στην Ελλάδα.

Εκεί ο μέσος όρος ζωής είναι 81,94 έτη, σύμφωνα με στοιχεία του 2019. Αντίθετα ο μέσος όρος ζωής στις ΗΠΑ είναι μόνο 77 χρόνια. Πρόκειται για τεράστια διαφορά σε ένα θέμα που ακόμα και το δευτερόλεπτο μετράει.

Τώρα αν όμως επιθυμείτε να μείνετε στις ΗΠΑ αλλά θέλετε να βελτιώσετε τον μέσο όρο της ζωής σας, τότε διαβάστε προσεκτικά τις επιλογές σας.

Λοιπόν, ποια πολιτεία πρέπει να επιλέξετε για να ζήσετε;

Κατ’ αρχήν πριν και πάνω από όλα, ζήστε μακριά από τη Νέα Υόρκη. Ναι, δυστυχώς αυτά δείχνουν οι αριθμοί.

Σύμφωνα με τη μελέτη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (Centers for Disease Control andPrevention) ο μέσος όρος ζωής στη Νέα Υόρκη μειώθηκε κατά …3,0 χρόνια από το 2019 μέχρι το 2021. Τεράστια μείωση…

Πού να πάτε; Πηγαίνετε δυτικά και προτιμότερα πηγαίνετε στην άλλη άκρη της Αμερικής, στη Χαβάη. Εκεί είναι που ο κόσμος, κατά μέσον όρο ζει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία στις ΗΠΑ, 80,7 χρόνια.

Δεύτερη έρχεται η Καλιφόρνια με 79,2 χρόνια ζωής.

Αλλες πολιτείες με υψηλά νούμερα μέσου όρους ζωής είναι Μινεσότα, Μασαχουσέτη και Νιου Χαμσάιρ – βόρειες πολιτείες, όπως θα παρατηρήσατε.

Ο μέσος όρος ζωής στις ΗΠΑ, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη μειώθηκε σημαντικά το 2020 εξαιτίας του κορωνοϊού στα 77 χρόνια, όπως σημείωσα και πιο πάνω. Μειώθηκε κατά 1,8 χρόνια. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση τουλάχιστον από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Μισισίπι έχει το χαμηλότερο μέσο όρο ζωής, 72,9 χρόνια.

Ο κορωνοϊός ήταν ο υπ’ αριθμόν τρίτος λόγος θανάτων, περί τις 350.000 θανάτους. Πρώτος ήταν οι καρδιακές παθήσεις, δεύτερος ο καρκίνος και μετά ο κορωνοϊός.

Ενας λόγος που ο μέσος όρος ζωής σε μερικές πολιτείες είναι τόσο χαμηλός είναι εξαιτίας της συσσωρευμένης φτώχειας, ρατσισμού και διακρίσεων, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ωραία τώρα γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε εμείς που ζούμε στη Νέα Υόρκη, για να ζήσουμε περισσότερο καιρό: Να μετακομίσουμε στη Χαβαη, στην Καλιφόρνια ή αν σας φαίνονται μακριά στις γειτονικές Μασαχουσέτη και Νιου Χαμσάιρ.

Αν όμως, όπως τόσα εκατομμύρια προτιμάτε να ζείτε στη Νέα Υόρκη, με τη μοναδικότητά της, τις ευκαιρίες, όλα όσα προσφέρει και λόγω αυτών αποτελεί μαγνήτη για εκατομμύρια ανθρώπους από όλο τον κόσμο, τότε κάντε μια χάρη στο εαυτό σας: Μην αγχώνεστε τόσο πολύ, η ζωή μας είναι προσωρινή, «μια ανάσα, μια πνοή». Μην τρέχετε τόσο πολύ να προλάβετε να κάνετε τις δουλειές. Οσο πιο γρήγορα τρέχετε τόσο πιο γρήγορα θα φθάσετε στον… τάφο σας.

Α, και κάτι άλλο. Σηκωθείτε από εκείνον τον καναπέ που κάθεστε και βλέπετε τηλεόραση και περπατήστε όση ώρα μπορείτε.

Βοηθά. Θα μου πείτε, εσύ το κάνεις; Προσπαθώ, καμιά φορά. Οπως οι περισσότεροι έχω κι εγώ πολλές δουλειές –π.χ. τρέχω τώρα να τελειώσω αυτή τη στήλη για να μην καθυστερήσει η έκδοση της εφημερίδας- για να ασχοληθώ με την πιο σημαντική: την υγεία και τη μακροζωία μου.

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Λάζαρε, έλα έξω, του Νίκου Βασιλειάδη
Το… κοινό τού κοινού, του Νότη Μαυρουδή
Με το σημάδι στο κούτελο, του Δημήτρη Κατσούλα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.