Κινηματογράφος - Θέατρο

Θέατρο: Van Gogh – Χαλεπάς Ιδιοφυΐα και Τρέλα, βασισμένο στο βιβλίο του Μάνου Στεφανίδη

Spread the love

 

Abnormal Group

Van Gogh – Χαλεπάς
Ιδιοφυΐα και Τρέλα

Μια μοντέρνα τραγωδία για τη δύναμη της Τέχνης

Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Δραματουργία:

Πηνελόπη Φλουρή

Από 12 Νοεμβρίου 2021
Παρασκευή – Σάββατο στις 21:00
Κυριακή στις 20:00

Μπάγκειον Ξενοδοχείο

Προσφορά προπώλησης (για αγορές έως 31 Οκτωβρίου): 10 ευρώ

Η τρέλα είναι κοινωνική κατασκευή; Αντέχεις τον εγκλεισμό; Όταν είσαι μόνος ή μόνη μουρμουρίζεις; Γελάς ποτέ δυνατά; Μιλάς ποτέ μόνος σου; Έχεις νιώσει ποτέ να σε τρελαίνουν οι σκέψεις σου; Πώς ορίζεις το σκοτάδι; Η τρέλα με τη λογική πόσο κοντά είναι; Αντέχεις τη μοναξιά; Τον εαυτό σου τον αντέχεις; Φοβάσαι τους τρελούς; Προτιμάς να πεθάνεις από τρέλα ή από βαρεμάρα; Θέλεις να μάθεις τόσα για τον θάνατο, αλλά πες μου τι ξέρεις για τη ζωή;

Η θεατρική ομάδα Abnormal παρουσιάζει από 12 Νοεμβρίου 2021, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00 για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο Μπάγκειον Ξενοδοχείο, την performance «Van Gogh – Χαλεπάς. Ιδιοφυΐα και Τρέλα», σε σύλληψη, σκηνοθεσία και δραματουργία της Πηνελόπης Φλουρή.

Η ζωή και το έργο του Van Gogh και του Γιαννούλη Χαλεπά ζωντανεύουν μέσα από την αφηγηματική και ποιητικά ιδωμένη δράση, για να πάρουν νέα μορφή. Κυρίαρχο μέσο για να ειπωθεί αυτή η ιστορία αποτελεί το σώμα. Το σώμα ως μεταφορά μνήμης, συναισθήματος, σκέψεων. Το σώμα που αλλάζει συνεχώς σχήμα και μορφή για να μεταφέρει τα έργα τέχνης: γλυπτά και πίνακες, λέξεις και εικόνες.

«Τέχνη είναι ο άνθρωπος που προστίθενται στη φύση, την πραγματικότητα και την αλήθεια»

Οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες στην εποχή τους θεωρήθηκαν παράφρονες, κλείστηκαν στο ψυχιατρείο, βίωσαν τη μοναξιά, τον πόνο, την απόρριψη. Όμως, μέσα στο διανοητικό τους χάος, δε σταμάτησαν να δημιουργούν. Κάθε εποχή πλάθει τους μύθους της. Ο Van Gogh και Χαλεπάς κατάφεραν να εξυψώσουν την τέχνη τους στον Έναστρο Ουρανό και να μείνουν στην Παγκόσμια ιστορία. Αποτελούν ήρωες – σύμβολα για να ξετυλίξουμε το νήμα που συνδέει τους κόσμους της Ιδιοφυΐας και της Τρέλας. Οι δύο καλλιτέχνες, όπως αποκαλύπτεται μέσα από τη βιογραφία τους, βρίσκουν τον δρόμο της επιστροφής στην πραγματικότητα μέσα από τη δημιουργία.

«Τι συνδέει τον Βαν Γκογκ και τον Χαλεπά; Ασφαλώς η μανιοκατάθλιψη, που κάποτε τους καθιστά επικίνδυνους και για τους άλλους και για τον εαυτό τους. Ίσως και το σύνδρομο Meniere, που προκαλεί εμβοές, ιλίγγους κ.λπ. Περισσότερο όμως τους συνδέει η σφοδρή επιθυμία να υπερβούν τη νόσο μέσα από τη μεγάλη δημιουργία. Ασθένεια μαζί και ίαση λοιπόν η τέχνη. Άμυνα, καταφυγή, δικαίωση. Ο απόλυτος Μύθος, μια θρησκεία χωρίς θεό, που εξυψώνει τους ίδιους τους δημιουργούς σε μύθους της εποχής τους», σημειώνει ο Μάνος Στεφανίδης, συγγραφέας, κριτικός τέχνης, καθηγητής.

Οι ηθοποιοί γίνονται ο χορός μιας μοντέρνας τραγωδίας

για να υμνήσουν τους δύο τραγικούς καλλιτέχνες και μέσα από αυτούς την Τέχνη.

Η παράσταση είναι αποτέλεσμα ερευνητικού εργαστηρίου που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020. Η πρώτη της παρουσίαση ως work in progress έγινε τον Ιούνιο του 2020 στην ταράτσα του Συνεργατικού Στούντιο «Λάθος Κίνηση» στην Αθήνα. Τον Ιούλιο του 2021 παρουσιάστηκε στην ολοκληρωμένη της πια μορφή στην Τήνο, γενέτειρα του Γιαννούλη Χαλεπά. Η έρευνα για την παράσταση επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η πρεμιέρα της στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στις 12 Νοεμβρίου 2021 στο Μπάγκειον Ξενοδοχείο. Η αίγλη του πάλαι ποτέ φημισμένου ξενοδοχείου δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να ειπωθεί μία νέα ιστορία για τον Van Gogh και τον Γιαννούλη Χαλεπά, που ισορροπεί ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, τη ζωή, τη φθορά, τον θάνατο και την αναγέννηση, την ιδιοφυΐα και την τρέλα.

Σκηνοθετικό σημείωμα

Ο ζωγράφος, ο γλύπτης, ο χορευτής, ο μουσικός, ο ηθοποιός, θέλει να εκφραστεί και να «μιλήσει» για κάτι που τον αφορά. Καθένας μέσα από την τέχνη του ψάχνει μανιωδώς τον δικό του τρόπο για να αρθρώσει αυτό που συχνά δεν μπορεί να ειπωθεί με λέξεις. Οι λέξεις δεν αρκούν. Ως ομάδα, μας ενδιαφέρει να βρούμε νέους τρόπους, μία νέα γλώσσα για να ειπωθεί κάθε φορά η ιστορία, αντλώντας από την ποιητική του σώματος.

Πηνελόπη Φλουρή

Ταυτότητα Παράστασης

Van Gogh- Χαλεπάς/ Ιδιοφυΐα και Τρέλα

Χοροθεατρική performance

Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Δραματουργία: Πηνελόπη Φλουρή

Κείμενα: Abnormal Group

Βοηθός σκηνοθέτη: Γεράσιμος Παύλου

Επιμέλεια κίνησης: Όλγα Σπυράκη

Κατασκευή Μάσκας: Εύα Τρουπιώτη

Σχεδιασμός φωτισμού: Γιώργος Αγιαννίτης

Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Καραθάνου

Video: Lost Machina

Σχεδιασμός Αφίσας: Μαριθέα Χατζή

Φωτογραφίες: Megdad Fadaeenia

Φωτογραφία αφίσας – Trailer παράστασης: Άγγελος Καλτσής

Επικοινωνία – Δημόσιες Σχέσεις: Δέσποινα Ερρίκου, Ράνια Παπαδοπούλου

Παραγωγή: Abnormal Group

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά):

Αντώνης Αντωνιάδης, Ειρήνη Ζήκα, Έλλη Σαρρή, Εύα Τρουπιώτη, Μαρίνα Τσαπέκου, Πηνελόπη Φλουρή

Θερμές ευχαριστίες στον κ. Μάνο Στεφανίδη, συγγραφέα, κριτικό τέχνης, καθηγητή για την πολύτιμη βοήθειά του.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Παρασκευή & Σάββατο 21:00

Κυριακή 20:00

Πρεμιέρα: Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

Διάρκεια: 70 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων

Κανονικό: 14 ευρώ

Μειωμένο (φοιτητικό, άνω των 65, ΑΜΕΑ, ατέλειες): 10 ευρώ

Προσφορά προπώλησης (για αγορές έως 31 Οκτωβρίου): 10 ευρώ

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6942675166

Αγορά εισιτηρίων

Viva.gr

Μπάγκειον Ξενοδοχείο

Πλατεία Ομονοίας, Αθήνα

Το Μπάγκειον τηρεί όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και αποστάσεων για την διεξαγωγή των παραστάσεων σε κατάλληλες και ελεγχόμενες συνθήκες ασφαλείας σε σχέση με τον COVID-19. Οι θεατές κατά την είσοδό τους στο χώρο οφείλουν να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, καθώς και την αστυνομική ταυτότητά τους ή οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό ταυτότητας για τον έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο και την έξοδο από το χώρο, όπως και κατά τη διάρκεια της παράστασης.

SHARE
RELATED POSTS
Laurence Olivier: ο άνθρωπος που λάτρευε τον Σαίξπηρ ( οι σπουδαίοι του κινηματογράφου)
“ΕΡΜΙΟΝΗ-Γλειφιτζουρίζειν εστί φιλοσοφείν”, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Υπόγειο) κάθε Δευτέρα και Τρίτη
Όσκαρ 2015, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου-Τσίσσερ

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.