Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στην Πολιτική

Η Christiania, οι αντιεξουσιαστές και τα Καρέλια άφιλτρα, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

Πάνος Μπιτσαξής

Το βιβλίο του Πάνου Μπιτσαξή «Όταν το μέλλον… έπαιζε κρυφτό» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΕΣΜΟΣ”

Ο Henrik και η Βασίλισσα Μαργαρίδα παντρεύτηκαν το 1967

Σε ένα δημόσιο διάλογο ο Στέλιος Ράμφος, βυθισμένος στις δίνες του φιλοσοφικού στοχασμού, θέλησε να αποστομώσει τη νεαρή ιδιοφυία της τεχνητής νοημοσύνης Κώστα Δασκαλάκη. «Πόσα pixel έχει η ανία» τον ρώτησε ειρωνικά. Αυτός τον κοίταξε ψυχρά και απάντησε στο καπάκι. Σαράνταδυο. Αργότερα όμως αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως δεν μπορεί να υπολογίσει πόσα pixel έχει ο έρωτας. Δεν πειράζει μου αρκεί το ότι η ανία είναι μετρήσιμη σε pixel και στο χιούμορ του Δασκαλάκη. Η ανία είναι το βασικό πρόβλημα που βασανίζει όσους απορρίπτουν συνολικά την εξουσία, το Κράτος, τον τεχνολογικό πολιτισμό και φαντασιώνουν την αναρχική κοινωνία των ονείρων τους. Το πρόβλημα είναι ότι θέλουν δια της βίας να τη φαντασιώνουν και όλοι οι άλλοι. Γιατί; γιατί είναι υπεύθυνοι για την ανία τους. «Ομάδες διασποράς της ανομίας» είναι η καταπληκτική υπογραφή μιας προκήρυξης που αναλάμβανε την ευθύνη κάποιων εμπρηστικών επιθέσεων. Επομένως για τους μύστες της αναρχικής ελευθερίας η «δράση» είναι υπαρξιακός μονόδρομος. Χωρίς αυτή θα πεθάνουν από ανία. Αν τά’λεγα αυτά στο Χρυσοχοΐδη είμαι βέβαιο ότι θα με κοίταζε έκπληκτος και θα μου απαντούσε. «Και λοιπόν τι θέλεις να κάνουμε;». Κάτι παρόμοιο ίσως με ό,τι έκαναν οι Δανοί θα ανταπαντούσα. Οι Δανοί; Ναι οι Δανοί.

Το 1970 ο σκανδιναβικός σοσιαλισμός και το φιλελεύθερο πνεύμα του είχαν φτάσει στο απόγειο. Στη Δανία, όμως, με τα δικά τους μέτρα και σταθμά, η ανομία και η αμφισβήτηση του Κράτους έπαιρνε διαστάσεις. Ιδίως τα ναρκωτικά ήταν μείζον θέμα. Τότε 100 νεαροί κατέλαβαν 54 στρέμματα και ένα εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο στα περίχωρα της Κοπεγχάγης για να δημιουργήσουν την αντιεξουσια των ονείρων τους μακριά από τον «θόρυβο της πόλης». Τώρα που είδαν στην Κοπεγχάγη θόρυβο, είναι εντυπωσιακό. Είναι πόλη που «αυτοκτονείς» από την ησυχία εκτός από ελάχιστα σημεία. Έστω. Η Δανική κυβέρνηση αντί να τους πετάξει έξω, όπως αρχικά είχε σκεφτεί, τους το παραχώρησε να κάνουν ότι γουστάρουν με τον όρο να πληρώνουν στο Δήμο ρεύμα και νερό. Σοφή απόφαση. 1000 άτομα εγκαταστάθηκαν, άφησαν τους Κοπεγχαγιανούς στην ησυχία τους, και ίδρυσαν στο στρατόπεδο «ανεξάρτητο κράτος» το οποίο ονόμασαν Χριστιανία (christiania). Οι Δανοί έπιασαν το νόημα της ανίας. Τι θέλετε παιδιά; Αναρχία; Πάρτε αναρχία. Έρωτα; Πάρτε έρωτα. Ναρκωτικά; Ναρκωθείτε ελεύθερα αλλά στο δικό σας χώρο και μέχρι εκεί. Η Christiania κλείνει 48 χρόνια «ανεξαρτησίας». Εορτάζει την «μητέρα γη», τις χαρές της μαριχουάνας κ.λπ. και η Αστυνομία δεν ασχολείται. Την είχα επισκεφτεί πριν 15 χρόνια. Ένα χάλι μαύρο ήταν που βρωμούσε χόρτο και παρακμή. Γέλασα με τα «σύνορα» εισόδου. Παραλίγο να μας ζητήσουν διαβατήριο. Στην έξοδο είχε μια μεγάλη πινακίδα. «You are now entering the European Union». «Το ανεξάρτητο κράτος» της Χριστιανίας είχε αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Christexit. Έχουν γούστο οι Δανοί με την αναρχική Κομμούνα τους.

Το αντιεξουσιαστικό πνεύμα στη Δανία, κατά κάποιο τρόπο, έχει κορόνα στο κεφάλι του. Η Αυτής Μεγαλειότης βασίλισσα Μαργαρίτα, στο σοσιαλιστικό της βασίλειο, καπνίζει αρειμανίως, παρά τον αντικαπνιστικό νόμο. Και δεν διστάζει να το ομολογεί. Πώς να το κρύψει όταν το παλάτι έχει γεμίσει τασάκια.Και τι καπνίζει παρακαλώ, μέχρι πρόσφατα. Καρέλια άφιλτρα. Τα έμαθε από την αδελφή της την πρώην «δικιά» μας Άννα-Μαρία όταν ήρθε για τα παντρολογήματα. Βαρύς Καλαματιανός καπνός. Όταν ρωτήθηκε γιατί προτιμάει άφιλτρα απάντησε με «βιτριολικό» χιούμορ ότι τα άφιλτρα δεν ρυπαίνουν με φίλτρα τους δρόμους. 79 ετών σήμερα η συμπαθής μεγαλειοτάτη έχασε πρόσφατα τον σύζυγο της σε ηλικία 83 ετών παραπονούμενο γιατί δεν έγινε και ο ίδιος βασιλιάς, αν και παντρεύτηκε βασίλισσα ενώ αν ο βασιλιάς είχε παντρευτεί η γυναίκα του θα ονομαζόταν βασίλισσα. Δεινή παραβίαση της ισότητας εις βάρος των ανδρών . Ο άνθρωπος έφυγε με το παράπονο. Εν πάση περιπτώσει αν και είμαι φανατικά ενάντιος στις μοναρχίες ειδικά για τη Μαργαρίτα, ως καπνιστής αναφωνώ. God save the Queen. Η Χριστιανία ιδρύθηκε όταν ανέλαβε τα ηνία του βασιλείου και στέφθηκε πρώτη γυναίκα βασίλισσα μετά από 400 χρόνια.

Έχουν το γούστο τους λοιπόν οι βόρειοι και ψυχροί σοσιαλιστές Δανοί. Προφανώς το παράδειγμα τους δεν μπορεί να μεταμφυτευτεί μηχανιστικά στη δική μας πραγματικότητα. Όμως πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά, φίλε Μιχάλη και φίλε Λευτέρη. Η καταστολή της ανομίας είναι καθήκον προς την κοινωνία με όρους νομιμότητας και με έλεγχο τυχόν υπερβάσεων. Πρέπει όμως να γίνεται προσεκτική και λεπτεπίλεπτη διάκριση ανάμεσα στους βαθμούς κινδύνου που ενσαρκώνουν οι πολυποίκιλες παραφυάδες των αναρχικών και των αντιεξουσιαστών. Ο λόγος είναι απλός. Να μην καλλιεργηθεί εύφορο έδαφος για την τυφλή τρομοκρατία από το αδιέξοδο και τη μέγγενη της ανίας που βιώνουν όσοι προσχωρούν στην ιδεολογική αγκαλιά της απροσδιοριστίας. Αν σ αυτό  συμβάλλει  το να τους δοθεί ένας ελάχιστος ζωτικός χώρος να αυτενεργούν χωρίς να εγκληματούν κατά των πολιτών κάντε το όπως οι Δανοί.

Πώς; Είστε και εκπαιδευμένοι και έξυπνοι. Θα βρείτε ένα τρόπο. Με το νου και τη σκέψη ότι οι μάχες με τις Λερναίες Ύδρες δεν κερδίζονται μόνο στο πεδίο, κερδίζονται σε πολλά μέτωπα μεταξύ των οποίων και την ελεγχόμενη ανοχή. Αγάλι -αγάλι με υπομονή και επιμονή.

21.12.2019

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Ιωάννα Καλαντζάκου: η καταξιωμένη επαγγελματίας που στηρίζει μητρότητα και οικογένεια-Πρόσκληση στην προεκλογική ομιλία της στο Politia Tennis Club
Κούλογλου: το προσφυγικό δεν είναι ιδεολογικό ζήτημα, όπως το χειρίσθηκε η κυβέρνηση
Και δεν μίλησε κανείς…, του Γιώργου Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.