Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Πόρτα στον Κόσμο

Η υπόσχεση του Ρ.Τ.Ερντογάν στον Ντ. Τραμπ – «Ως φίλος σου δίνω το λόγο μου ότι…»

Spread the love

Νέες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Οι συνομιλίες Τραμπ-Ερντογάν είναι άκρως αποκαλυπτικές. Με την στάση του ο Ν.Τραμπ, δίνει χρόνο και χώρους στη Συρία, ενώ αφήνει στο έλεος του Θεού τους Κούρδους.

Να δώσει τη χαριστική βολή στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους που έχουν απομείνει στη Συρία, μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, φέρεται να υποσχέθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το NBC News, το οποίο επικαλείται ανώτατο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Η δέσμευση φέρεται να έγινε στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ανδρών στις 14 Δεκεμβρίου.

«Ο Ερντογάν είπε στον πρόεδρο: «Πραγματικά, ως φίλος σου, σου δίνω τον λόγο μου»», είπε ο αξιωματούχος, τα λεγόμενα του οποίου επιβεβαίωσε και δεύτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Σύμφωνα, άλλωστε, με πληθώρα ξένων ΜΜΕ, η απόφαση των ΗΠΑ να απομακρύνουν τα στρατεύματα από τη Συρία ελήφθη, αφ’ότου ο Ερντογάν είπε στον Τραμπ ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει σχεδόν εξαλειφθεί και επομένως δεν υπάρχει ανάγκη για την παρουσία τους εκεί.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Τζιμ Μάτις φέρεται να παραιτήθηκε από υπουργός Άμυνας, καθώς δεν μπόρεσε να πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο να διατηρηθεί η στρατιωτική παρουσία στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Το τηλεφώνημα ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και στον Τούρκο ομόλογό του φέρεται να ήταν, λοιπόν και εκείνο που πυροδότησε την αποχώρηση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το Associated Press επικαλούμενο αξιωματούχους από τις ΗΠΑ και την Τουρκία.

Στη διάρκεια της εν λόγω συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών, ο Τραμπ φέρεται και να αποφάσισε να αποσύρει τα στρατεύματα από τη Συρία.

Ο Ερντογάν φέρεται να υπενθύμισε στον Τραμπ ότι όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο μόνος λόγος που παρέμενε ο αμερικανικός στρατός στη Συρία ήταν για να συνθλίψει το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο κατά 95% έχει ηττηθεί.

ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΡΑΜΠ

Στην Ουάσιγκτον υπάρχουν δύο ερμηνείες για τις αποφάσεις Τραμπ. Η μειοψηφία λέει πως η μεγάλη εικόνα είναι πως ο Αμερικανός Πρόεδρος υλοποίησε άλλη μια προεκλογική του δέσμευση. Την απόσυρση των στρατευμάτων του από τη Συρία. Ο Τραμπ σε αρκετές περιπτώσεις είχε δηλώσει ότι ο ίδιος είναι υπέρ του να αξιοποιούνται οι οικονομικοί πόροι για την ασφάλεια του κράτους παρά σε πολέμους που βρίσκονται μακριά από τη χώρα του.

Η πλειοψηφία όμως του Κογκρέσου αυτή τη στιγμή, τόσο Ρεπουμπλικανοί όσο και Δημοκρατικοί, καθώς επίσης και η συμμαχία των χωρών που μάχεται εδώ και χρόνια στη Συρία, θεωρούν ότι πρόκειται για μια καταστροφική απόφαση.

Εκφράζουν μεγάλη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι ο Τραμπ ενήργησε χωρίς να ενημερώσει κανένα εκ των προτέρων. Παράλληλα όλοι γνωρίζουν ότι ένα πιθανό σενάριο αμέσως μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, είναι ότι προτεραιότητα του στρατού του Ερντογάν είναι να καθαρίσει πρωτίστως τα συμμαχικά μέχρι σήμερα στρατεύματα των Κούρδων.

Kάνουν επίσης λόγο για συνθηκολόγηση με τις άλλες δύο δυνάμεις που βρίσκονται στη Συρία. Τη Ρωσία και το Ιράν.

Αγνόησε τους συμβούλους του

Κάτι άλλο που προκαλεί έντονο προβληματισμό είναι το γεγονός ότι ο Τραμπ φαίνεται να αγνοεί τις απόψεις ακόμα και των πιο στενών του συμβούλων. Πέραν της άποψης που είχε ο Τζέιμς Μάτις, ο Τζον Μπόλτον είχε σχεδιάσει μια εντελώς διαφορετική στρατηγική για το συριακό. Προτεραιότητα ήταν να εκδιωχθεί το Ιράν από το έδαφος της Συρίας.

Ήδη υπάρχουν πολλές φωνές  κάνουν λόγο πως ο επόμενος που θα παραιτηθεί  είναι ο Τζον Μπόλτον.

Αυτό το ζήτημα δεν ήταν σημαντικό μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για το Ισραήλ το οποίο ανησυχεί πάρα πολύ για την ανάπτυξη δυνάμεων της Χεζμπολάχ στα συριακά σύνορα. Η στρατηγική του Μπόλτον περιελάμβανε επίσης την παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία, την ήττα του Ισλαμικού Κράτους και την σταθεροποίηση της κυβέρνησης της Συρίας.

ΕΙΡΩΝΕΙΕΣ ΤΡΑΜΠ ΚΑΤΑ ΜΑΤΙΣ!

Του έδωσα δεύτερη ευκαιρία, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στον διορισμό του Τζιμ Μάτις στη θέση του υπουργού Άμυνας.

«Όταν ο πρόεδρος Ομπάμα απέλυσε άδοξα τον Τζιμ Μάτις, του έδωσα μια δεύτερη ευκαιρία, μερικοί σκέφτηκαν ότι δεν έπρεπε, εγώ θεώρησα ότι πρέπει. Ενδιαφέρουσα σχέση, αλλά επίσης έδωσα όλους τους πόρους που εκείνος ποτέ δεν είχε πραγματικά. Οι εταίροι είναι πολύ σημαντικοί, αλλά όχι όταν εκμεταλλεύονται τις ΗΠΑ», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter αργά το Σάββατο.

​Υπενθυμίζεται ότι ο Μάτις, στην επιστολή παραίτησής τους, επικαλούνταν το γεγονός ότι ο Τραμπ έπρεπε να βρει έναν επικεφαλής Άμυνας, του οποίου οι απόψεις θα ήταν σε μεγαλύτερη συμφωνία με τις δικές του. Ο Τραμπ, απαντώντας, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου υπουργού Άμυνας.

Η παραίτηση του Μάτις ήρθε μια μέρα μετά από την ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο ότι οι ΗΠΑ αποσύρουν στρατεύματα από τη Συρία, σχέδια που ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ είχε προηγουμένως επικρίνει ως «στρατηγικό σφάλμα». Άλλωστε, η εν λόγω απόφαση έχει επικριθεί ευρέως από πολλούς βουλευτές των ΗΠΑ που υποστήριξαν ότι η ενέργεια θα υπονομεύσει την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίζονται οι παραιτήσεις και τον Τζιμ Μάτις ακολουθεί και ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, Μπρετ ΜακΓκουργκ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, η επιστολή παραίτησης υποβλήθηκε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

pronews.gr

SHARE
RELATED POSTS
Έτσι κι αλλιώς η χώρα καθεύδει, του Γιάννη Σιδέρη
Ο πρώτος άνθρωπος, η Μόρια και η Καλιφόρνια, του Νίκου Σταθόπουλου
Tραπεζοκρατία εναντίον Δημοκρατίας, του Ηλία Καραβόλια

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.