Βιβλίο

Η συγγραφέας Τίτσα Πιπίνου, του Κώστα Ε.Σκανδαλίδη

Κώστας Ε.Σκανδαλίδης

Η Τίτσα Πιπίνου δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι μια καταξιωμένη συγγραφέας στον χώρο της νεότερης ελληνικής γραμματείας με έντεκα βιβλία (μυθιστορήματα κυρίως) στο ενεργητικό της, ίσαμε σήμερα, η οποία πρόσφατα κυκλοφόρησε και το δωδέκατο με τον τίτλο «Το σπίτι με τις φοινικιές» από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Η Τίτσα διαθέτει μια χαρισματική πένα με την οποία αποτυπώνει πάντα στο χαρτί τα όσα εκείνη δημιουργεί στο δημιουργικό μυαλό της και τα όσα αντλεί από τον βαθύτερο εαυτό της, την παιδική και την νεανική ηλικία της.

Όπως και στα προηγούμενα μυθιστορήματά της, έτσι και στο καινούριο της, αφηγείται με έναν τρόπο μοναδικό τα όσα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα στη Ρόδο του 1927, μέσα στο σπίτι μιας οικογένειας που μεταναστεύει από το μικρό και άγονο νησί της στη Ρόδο, αλλά και στο Κάιρο του 1934 όπου η Μαρίνα, η κόρη της οικογένειας θα συναντήσει τον έρωτα της ζωής της.

Η Τίτσα με την περιγραφική της δεινότητα και πάλι να καθηλώνει τους αναγνώστες της με τους γνώριμους κλασικούς λογοτεχνικούς της τρόπους, με γλώσσα γλαφυρή, με εικόνες ολοζώντανες, με περισσή φαντασία, καταφέρνει ως συγγραφέας να είναι πάντοτε παρούσα, αλλά και να διοχετεύει στις σελίδες της την ιστορία του τόπου της, τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την ιταλική κατοχή στα πολύπαθα Δωδεκάνησα, χωρίς να παραλείπει τον ζωοδότη έρωτα στην καθημερινότητα των ανθρώπων, αλλά ούτε και τις δυσκολίες της ζωής με το πένθος πολλές φορές να πρωταγωνιστεί. Αρέσκεται να βάζει τους πρωταγωνιστές της στη διαδικασία να πέφτουν και να σηκώνονται κι αυτό κάνει τη μυθιστορηματική της γραφή συναρπαστική κι ενδιαφέρουσα.

Η παρουσία, τέλος, της Τίτσας στα ελληνικά γράμματα είναι γοη-τευτική, κοσμεί τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα με την γλαφυρή λογοτεχνική της γραφίδα, και το μυθιστόρημα, το διήγημα και το δοκίμιο σαφώς προσδοκούν ακόμα από τη συγγραφέα την υπεράσπιση και την εξύψωσή τους στη θέση που τους αξίζουν. Η Τίτσα είναι μια Δωδεκανήσια συγγραφέας χαρισματική, δουλευταρού και προικισμένη.

Την ευχαριστώ για ακόμα μια φορά για Το Σπίτι με τις Φοινικιές της.


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Βιβλίο: πώς συστήνεις (άψογα) τον πρωταγωνιστή σε (αστυνομικό) μυθιστόρημα- Εκδόσεις ΤΟΠΟΣ.
Βιβλιοπρόταση: “Με περίσκεψη – Σκέψεις καραντίνας” του Βασίλη Μαστρογιάννη, εκδόσεις Φίλντισι
Διαβάζοντας: “Νίκος Καββαδίας-ο Αρμενιστής ποιητής-Μιχάλης Γελασάκης”, του Άγγελου Κουτσούκη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.