Πόρτα στη Δωδεκάνησο Πόρτα στην Ιστορία

Η ομιλία του κου Γιώργου Νικητιάδη που καθήλωσε τους παρισταμένους στο Hotel Plaza

Spread the love

Μια εκ βαθέων εξομολόγηση με υπερκομματικό χαρακτήρα, χωρίς να καταλογίσει ευθύνες και με πνεύμα συναίνεσης ομιλία πραγματοποίησε στη Ρόδο ο πρώην Υπουργός Τουρισμού κος Γιώργος Νικητιάδης. Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας του που διήρκεσε 5ο λεπτά και καθήλωσε τους παρισταμένους, δεδομένης της τεχνογνωσίας του σε θέματα Τουρισμού και διαχείρισης ζητημάτων της νησιωτικής Ελλάδας και δη της Ρόδου

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Από το 2010 εως το 2017 αύξηση 39,3%.

Από 959 εκατομμύρια το 2010 ο τουρισμός έφθασε το 2017 σε  1 Δισ. 327 εκατομμύρια. Τι δείχνει αυτό; ότι θα ανεβαίνει. Παρά τις κρίσεις, παρά την τρομοκρατία παρά την οικονομική κατάσταση. Ενώ μέχρι το 2016 είχαμε ένα μέσο όρο αύξησης ετησίως 4%, το 2017 ήταν 7,2%.

  Ευρωπαϊκός Τουρισμός:

Από το 2010 εως το 2017 αύξηση 37,7 %.Ενώ δηλαδή το 2010 η Ευρώπη δέχτηκε 488 εκατ. το 2017 έφθασε τα 672 εκατ.

Ε)   ΕΛΛΑΔΑ

Στη χώρα μας, παίρνοντας τα στοιχεία της τελευταίας 5ετίας 2013-2017 και παρακολουθώντας, όχι τις αφίξεις, αλλά τις διανυκτερεύσεις έχουμε μία αύξηση 31%. Από 160.251.000 διανυκτερεύσεις το 2013 φθάσαμε στα 209.855.000 διανυκτερεύσεις το 2017. Το 2017 όμως, αν παρακολουθήσουμε τις αφίξεις, σχεδόν διπλασιάστηκαν από το 2013. Αν είχαμε ισορροπία, οι διανυκτερεύσεις επίσης θα διπλασιάζονταν. Δεν έγινε όμως αυτό. Από 160 εκατομ. έγιναν 210 περίπου, όχι 320 εκατομ……

Ας πάρουμε τώρα την κατά κεφαλή δαπάνη θα δούμε ότι την ίδια περίοδο μειώθηκε στη χώρα κατά 20% περίπου. Δηλαδή από 653 ευρώ που ξόδευε ο τουρίστας το 2013, μείωσε τη δαπάνη του κατά κεφαλήν σε 522 ευρώ.

Ενώ λοιπόν έχουμε αυτά τα στοιχεία, εμάς εκείνο που θα μας ενδιέφερε εδώ είναι η Ρόδος. Και έχουμε μεν για το Ν. Αιγαίο, την Περιφέρεια δηλαδή, αλλά αυτό δεν αρκεί. Και στο Ν. Αιγαίο έχουμε αύξηση από το 2016 στο 2017 και είναι πολύ υψηλότερα τα ποσοστά από τον μέσο όρο της χώρας, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε της Ρόδου ( Μύκονος- Σαντορίνη). Δεν έχουμε δική μας μελέτη.

Αφήνω λοιπόν τους αριθμούς, που μπορεί να μπερδεύουν πολλούς και να είναι βαρετοί αλλά σας βεβαιώνω ότι αυτοί είναι που κρύβουν όλη την ουσία.

Ας πάμε όμως τώρα στον προορισμό ΡΟΔΟΣ.

 ΡΟΔΟΣ 1ος ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Όταν το λέω το εννοώ και θα εξηγήσω γιατί και πως.

Σας καλώ μαζί μου, να φανταστούμε μια άλλη Ρόδο. Ελάτε να δούμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε :

ΘΑΛΛΑΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Να ξεκινήσω από τον θαλάσσιο τουρισμό.

Μαρίνες είναι δυνατόν να έχουμε μόνο μία και αυτή με προβλήματα ; Πως παρεμβαίνουμε ; Τι γίνεται με το Μανδράκι ; Δεν μπορούμε άλλες μαρίνες ; Τις θέλουμε ; Έχουμε σχέδιο να τις διεκδικήσουμε ή αφήσαμε το κράτος, τις τράπεζες και το ΤΑΙΠΕΔ να καθορίζουν τι θα γίνει ; Εγώ λέω ότι η Ρόδος θα έπρεπε να έχει μαρίνες τουλάχιστον για 1500 σκάφη. Μπορούμε ; Αντιλαμβάνεστε τι θα σήμαινε αυτό …….

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ

Το 2007-2008 είχαμε 650 προσεγγίσεις. Ξέρετε πόσες είχαμε μέχρι σήμερα το 2018 ; 194. Δηλαδή 456 λιγότερα κρουαζιερόπλοια. Θα μου πεί κάποιος, τώρα είναι μεγαλύτερα τα πλοία. Θα συμφωνήσω, όμως και πάλι η διαφορά είναι τρομακτική.

Έχουμε πολιτική για τα κρουαζιερόπλοια ; Θέλουμε ένα Home Port; Συμφέρει η κρουαζιέρα ; Κάναμε μια μελέτη ποτέ ως τόπος ; Μετά από τόσα χρήματα που άφηνε η κρουαζιέρα ;

Μήπως, θα έπρεπε να δούμε μια συνεργασία με την Αλεξάνδρεια και το Ashdad  μιας υπέροχης 10ήμερης εκδρομής ; Ασχολείται κάποιος ; ….

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΠΟΛΗ

Αν όχι η ωραιότερη στην Ευρώπη….

365 ημέρες, 24 ώρες λειτουργούσα και

Προγραμματική Σύμβαση. Πότε επιτέλους ;

Armani – Michelin- Ωραία μαγαζιά. Όχι γυφταριό…

ΛΙΝΔΟΣ

Μία από τις ωραιότερες Ακροπόλεις.

Ένα πανέμορφο μέρος. Γιατί τόση μιζέρια ;

Θέατρο. Ίδρυμα Ζίγδη.

Convention Bureau

Έχουμε τα μεγαλύτερα Συνεδριακά Κέντρα. Κοντά στην Πόλη. Αρκετές κλίνες γύρω.

Πώς βοηθάμε εμείς όλοι. Τι να κάνει μόνος ο Ξενοδόχος. Θέλει Βοήθεια.

Κάναμε μία προσπάθεια. Έμεινε….

Γκόλφ

Γνωρίζετε την κατάσταση 4 χρόνια.

BELEK-Τούρκοι

Ρόδος 3 Γκόλφ.

Πολιτισμός

Θέατρο

Συναυλίες. Εκδηλώσεις. Πού είναι οι τουρίστες σε αυτά ;

Θρησκευτικός Τουρισμός

Πανέμορφα μοναστήρια

Βήματα Αγ. Παύλου

Τι κάναμε εμείς;

Εταιρείες χαμηλού κόστους

32.000 το χειμώνα όταν κάναμε. Τώρα ;

  ΕΧΟΥΜΕ ΕΥΘΥΝΕΣ ; ΈΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ

1)   Πρώτα απ’ όλους όμως το κράτος. Οι πολιτικοί της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

2)   Δεν έχουμε εθνικό σχέδιο για τον τουρισμό. Αυτόματος πιλότος και Ιδιωτική πρωτοβουλία.

3)   Δεν έχουμε χωροταξικό για τον τουρισμό. Ούτε για την χώρα, ούτε τοπική.

4)   Δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι τα τόσο σημαντικά θέματα μας.

5)   Θα σας πω ένα παράδειγμα. Το 2011 περάσαμε μια πρόταση για 2% του προϋπολογισμού των Δήμων. Βρέθηκε ένας βλαξ υπερπατριώτης και …………..

Τεράστιες οι ευθύνες. Πρότεινα τέλος αφίξεων και μας βγήκε τέλος διανυκτέρευσης. Με ένα ευρώ θα είχαμε 2400

6)   Δήμοι – Περιφέρειες – Τοπικά Συμβούλια

Πρέπει να ομολογήσω ότι όλοι κάνουν μια σοβαρή προσπάθεια. Όλοι θέλουν να πετύχουν κάτι καλύτερο. Χωρίς Σχέδιο, ο καθένας κάνει αυτό που νομίζει. Μπορεί να είναι καλό. Αλλά δεν θέλουμε ένα σχέδιο ;  Δεν χρειαζόμαστε μια μελέτη για τη Ρόδο και ένα σχέδιο για να ξέρουμε που θέλουμε να φθάσουμε και πως θα φθάσουμε; Εκεί λοιπόν οι υποχρεώσεις των τοπικών φορέων, κατά την άποψή μου πρέπει να αναληφθούν.

Και δεν θα μιλήσω εδώ για οδικό δίκτυο, καθαρισμούς, φωτισμός – επάρκεια νερού. Αυτά τα ξέρετε. Τι κάνουμε όμως; Μπορούμε να κάνουμε κάτι ;

 Οι δικές μου προτάσεις και οι δικές μου θέσεις.

Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα Εθνικό Σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης. Αυτό θα πρέπει να είναι το μόνιμο θέμα που θα θέτετε όλοι σε κάθε Υπουργό. Σε κάθε Βουλευτή. Χρειαζόμαστε όμως και ένα τοπικό σχέδιο. Ρόδος 2030. Που θέλουμε να φθάσουμε ; Πως θα φθάσουμε; Μπορούμε ; Τι πρέπει να κάνουμε ; Όσο η Ρόδος και κάθε προορισμός δεν θα έχει ένα δικό του σχέδιο – μπούσουλα, τόσο θα λειτουργούμε ερασιτεχνικά. Τόσο θα διαιωνίζουμε τη μιζέρια μας και τόσο θα καθορίζουν άλλοι τις τύχες μας. Σας είπα πριν. Ξέρει κάποιος σήμερα ποια είναι η κατά κεφαλήν δαπάνη του τουρίστα στη Ρόδο και που πάνε τα χρήματα του τουρίστα; Γνωρίζουμε από το συνολικό πακέτο πόσα μένουν στον ΤO , πόσα στον πράκτορα πόσα στο ξενοδοχείο και πόσα στην αγορά ;

Ποιος θα το κάνει αυτό το σχέδιο ;

Η απάντηση είναι για μένα μία. Ένας νέος ΟΠΡΟΤΟΥΡ. (….) Μια εταιρεία στην οποία θα συμμετέχει ο Δήμος – η Περιφέρεια – οι Τουριστικοί Φορείς – Η Fraport, Αεροπορικές εταιρείες όπως η Aegean κ.α Τον έλεγχο βέβαια και την πλειοψηφία θα την έχουν οι εκλεγμένοι φορείς. Ο Δήμος και η Περιφέρεια. Μόνο μια τέτοια εταιρεία μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο. Μόνο μια τέτοια εταιρεία θα κάνει ξανά τον ΝΕΟ ΟΠΡΟΤΟΥΡ , υπόδειγμα όπως παλιά και εργαλείο για την τουριστική μας ανάπτυξη. Εγώ, με όποιες δυνάμεις έχω δηλώνω πρόθυμος και παρόν να βοηθήσω.

Ευχαριστώ.

SHARE
RELATED POSTS
Η εκτέλεση των υπερασπιστών της Μαδρίτης – 3η Μαϊου 1808, της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου
Περ.Ν.Αιγαίου: αναθέσεις 120.000€ στην ίδια εταιρεία για να ανακαινίσει το ήδη  ανακαινισμένο Ελληνικό Προξενείο Ρόδου!
Περαστικά σας κε Χατζημάρκο, του Χαράλαμπου Κόκκινου [Χωρ. Αντιπεριφερειάρχης Δωδ/σου]

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.