Ανοιχτή πόρτα

Η μεγάλη σημασία των προσώπων, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

•Η σημερινή εκλογή μου δίνει μια τροφή σκέψης και ιστορικού διαλογισμού. Λένε πως δεν έχουν σημασία τα πρόσωπα αλλά οι πολιτικές. Πρόκειται για μύθευμα ολκής. Τα πρόσωπα γράφουν την ιστορία. Η σημασία τους για τη ροή της ιστορίας είναι καταλυτική. Για φανταστείτε πως θα ήταν η Ελλάδα αν το 74 αντί του Καραμανλή είχε αναλάβει ο Κανελλόπουλος. Αν μετά τον Ανδρέα είχε αναλάβει (λίγο έλειψε) ο Τσοχατζόπουλος. Αν αντί του Τσίπρα ήταν ο Αλαβάνος η ο Δραγασάκης. Αν ήταν η Ντόρα και όχι ο Σαμαράς. Αν δεν είχαν χαλάσει τα computers και εκλέγονταν αντί του Κυριάκου το φαβορί Μεϊμαράκης. Η ιστορία θα είχε γραφτεί αλλοιώς  Πώς,  κανείς δεν μπορεί να το πει. Αλλοιώς όμως. Το σφάλμα της γραμμικής ανάλυσης μας ακολουθεί μεθοδολογικά. Έχουμε την ψευδαίσθηση ότι ότι συνέβη θα συνέβαινε οπωσδήποτε. Όμως δεν είναι έτσι. Την πορεία την καθορίζει συχνά η τυχαιότητα , η σύμπτωση, το αστάθμητο. Γι ΄αυτό οι πρόγονοι μας είχαν τρεις θεές για τη τύχη η κάθε μια με άλλες αρμοδιότητες. Την Κλωθώ, τη Λάχεσι και την Άτροπο. Προσκυνώ τη χάρη και την εύνοια σας Θεές μου.

•Ήρθε ο νους μου σε έναν πρόγονο παρείσακτο της Αριστεράς που τον έφεραν στο προσκήνιο οι συμπτώσεις. Το 1952 στις πιο σκληρές στιγμές του παρακράτους, του παλατιού, της εξάρτησης , των τριφασικών εκλογονοθειών, το παράνομο ΚΚΕ που ευτυχώς-όλοι το λέμε πια- δεν επικράτησε γιατί ποιος ξέρει τι θά’μασταν τώρα, άσε, δεμένο στο άρμα της μαμάς Σοβιετίας, αποδέχθηκε έναν μαιευτήρα γιατρό Έλληνα ποντιακής καταγωγής από τη Γεωργία ως πρόεδρο της ΕΔΑ. Νιάτο. 78 ετών. Είχε διατελέσει υπουργός της Γεωργίας πριν προσαρτηθεί από τους Μπολσεβίκους. Ο ίδιος σοσιαλδημοκράτης εκ πεποιθήσεως. Μενσεβικος. Κάθε άλλο παρά κομμουνιστής. Υπέρ, έγκλημα καθοσιώσεως, της επιχειρηματικότητας. Ίδρυσε ιδιωτική μαιευτική κλινική στη Θεσσαλονίκη αλλά ξεγεννούσε δωρεάν πολλές γυναίκες της προσφυγιάς. Δι’ ο και τον είπαν γιατρό των φτωχών και τον αγαπούσαν όλοι. Είχε και καλές σπουδές στη Μόσχα.

•Αποτέλεσμα η ΕΔΑ των προδοτών, των ανθελλήνων και των εξόριστων της Γυάρου και της Μακρονήσου 28% στις εκλογές του 58. Πάνω από την Ένωση Κέντρου με τις λαμπερές παλαιοκομματικές προσωπικότητες. Αξιωματική αντιπολίτευση οι κατσαπλιάδες. Το σύστημα έπαθε πανικό. Η CIA έτριβε τα μάτια της. Γιατί; γιατί ήταν υποψήφιος ο σεβάσμιος υπέροχος γιατρός. Τα πρόσωπα που σας έλεγα. Τα πρόσωπα.

•Ποιος; οι νεότεροι δεν θα τον έχουν ακούσει. Ιωάννης Πασσαλίδης. Έβαλε μια νότα στην ταραγμένη δεκαετία του 50. Όταν είδε το φως της μέρας η δικη μου γενιά.

SHARE
RELATED POSTS
Πικρές διαπιστώσεις, του Γιώργου Αρκουλή
Σάββας Διακοσταματίου: “Ξανά με τον Φώτη Χατζηδιάκο για τη χαρά της δημιουργίας”
«Ο Θεριστής»! – “The Grim Reaper”!, του Γιώργου Σαράφογλου, by George Sarafoglou

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.