Το σχόλιο της ημέρας

Η καμμένη λάμπα και το μπάσκετ, του Κωστή Α.Μακρή

Spread the love

Κωστής Α.Μακρής: Είναι ζωγράφος-γραφίστας και ασχολείται με το έντυπο, τη διαφήμιση και την οπτική επικοινωνία.

Κωστής Μακρής

Καίγεται μια λάμπα στο φωτιστικό στο σαλόνι. 

Ερώτημα 1ο: 

Έχουμε ίδια λάμπα για αντικατάσταση; Πρόκειται για οικονομική λάμπα, LED, ±10 W, με φωτιστική απόδοση παλαιών λαμπτήρων πυρακτώσεως 130-140 W, και με θερμό φως ±3700 K(elvin).

Απάντηση μετά από έρευνα στην σχετική κούτα: Έχουμε! 

Ερώτημα 2ο: 

Να την αλλάξω τώρα, που σε λίγο θα αρχίσει ο αγώνας μπάσκετ, ή λίγο μετά τον Οκτώβριο ή λίγο πριν τα Χριστούγεννα; 

Επιχειρήματα για ετεροχρονισμένη αλλαγή: 

1) Πρέπει να φέρω τώρα μέσα την σκάλα από την βεράντα και βαριέμαι. 

2) Πρέπει να ξανακατεβάσω την κούτα με τις λάμπες, να αλλάξω την λάμπα και μετά να ξαναανεβάσω την κούτα και βαριέμαι. Κι αυτό διότι έτσι και δεν ανάβει η λάμπα που διάλεξα θα πρέπει να ξανακατεβάσω την κούτα να διαλέξω άλλη και φτου κι απ’ την αρχή. Ε, όλο αυτό είναι πολύ κουραστικό!

3) Να ανέβω στην σκάλα, να αλλάξω την λάμπα, να βάλω την καμμένη στην τσέπη μου, να κατέβω από την σκάλα, να δοκιμάσω αν ανάβουν όλες οι λάμπες, να κλείσω την σκάλα και να την βγάλω έξω και να βάλω την καμμένηλάμπα στην άδεια γλάστρα που έχουμε για να βάζουμε τις καμμένες λάμπες και να τις πηγαίνουμε στην ανακύκλωση. Ε, πόσα να αντέξει ένας άνθρωπος που περιμένει να δει χαλαρά και καναπεδηδόν έναν σημαντικό αγώνα μπάσκετ; 

Επιχειρήματα για άμεση αλλαγή: 

1) Κακό Φενγκ-Σούι η καμμένη λάμπα. 

2) Δυσάρεστο θέαμα το φαούτικο πολύφωτο. 

3) Σχετικά μειωμένο φως. Λίγο μειωμένο αλλά μειωμένο.

4) Μπορεί να έρθει κάποιος φίλος ή φίλη και να πέσει η ματιά του στο πολύφωτο και να κάνει κακές σκέψεις για την νοικοκυροσύνη μας [Σημ.: Το να γράψω ένα ταμπελάκι «ΜΟΛΙΣ ΚΑΗΚΕ», να το κρεμάσω στην ανάλογη θέση και να το αφήσω εκεί για δυο τρεις μήνες, ισοδυναμεί σχεδόν με τον κόπο που θα κάνω να αλλάξω την λάμπα. Άσε που μπορεί να έρθει κάποιος/κάποια περισσότερες από μία φορές και να δει το ταμπελάκι και να σκάσει στα γέλια οπότε θα πρέπει να του πω ότι είναι άλλη η λάμπα που κάηκε τώρα· και, βέβαια,  υπάρχει πάντα ο φόβος να μη με πιστέψει. 

5) Η γυναίκα μου. Που είναι υπέρ της άμεσης εκτέλεσης όλων των εκκρεμών εργασιών και ειδικά εκείνων που αφορούν αποκαταστάσεις ζημιών που δεν χρειάζονται ειδικό τεχνίτη και μπορώ να τις κάνω εγώ. Με κοιτάζει λοιπόν με εκείνο το χαμογελαστό βλέμμα που, στην εξωλεκτική μας επικοινωνία, σημαίνει: «Ξεσουβιάσου  και άλλαξε την λάμπα ΤΩΡΑ!». 

Γλωσσολογική υποσημείωση: Ξεσουβιάζομαι (μέση φωνή) σημαίνει στο Κρητικό ιδίωμα: ξεσηκώνομαι για να κάνω κάτι γρήγορα, κινούμαι και ενεργώ δραστήρια. 

Ερώτημα (σχεδόν ρητορικό): 

Εσείς τι θα κάνατε; 

Εγώ πάντως έκανα αυτό που με συμβούλεψε ευγενέστατα αλλά απολύτως πειστικά η γυναίκα μου: 

Την άλλαξα ΤΩΡΑ. 

Και, έτσι, έχω την ικανοποίηση ότι ξέμπλεξα με τα διλήμματα και την αναβλητικότητα που με χαρακτηρίζει και αντιμετώπισα άμεσα και με αίσια κατάληξη την απειλή του σκότους. Και όταν αναφέρομαι στο σκότος, υπάρχουν πολλών ειδών αντίθετα του φωτός και ένα από αυτά (για μερικούς άντρες) είναι να μην κάνεις το χατήρι της γυναίκας σου. 

Και τώρα, χρήσιμος και σημαντικός, αποτελεσματικός και ήρεμος πια, είμαι έτοιμος να απολαύσω τον σημερινό αγώνα μπάσκετ της Εθνικής μας ομάδας απέναντι σε αυτήν της πολύπαθης Ουκρανίας. 

Πάντως, δηλώνω ανενδοίαστα και ανερυθρίαστα, ότι όσο κι αν συμπονώ τον λαό της Ουκρανίας και θέλω να υπερασπιστεί όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται την πατρίδα του απέναντι στην Ρώσικη εισβολή και να νικήσει, περισσότερο επιθυμώ την νίκη της Εθνικής μας Ομάδας. 

Κωστής Α. Μακρής

06 Σεπτεμβρίου 2022

SHARE
RELATED POSTS
Απολαμβάνουν καρπούς, κυρία Σταμάτη;, της Τζίνας Δαβιλά
Πατριαρχείο, Ελπιδοφόρος και “Σπίτι της Τουρκίας” στην ΝΥ, του Πάνου Μπιτσαξή
Μια μεγάλη προσωπικότητα, του Αλέξανδρου Κανταρτζή (Μπέμπης)

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.