Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Η ιστορία του κλειδιού, του Φώτη Χατζηδιάκου [Δήμαρχος Ρόδου]

Spread the love

 

Στις 7 Μαρτίου 2017, κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις της 70ης επετείου της Ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, με την ευκαιρία της παρουσίας των εκλεκτών προσκεκλημένων του Δήμου Ρόδου, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβανόταν: o Πρόεδρoς της Ελληνικής Δημοκρατίας, οι  Μακαριώτατοι Προκαθήμενοι του Αγιωτάτου Ορθοδόξου Πατριαρχείου, Ιεροσολύμων,  των Αρμενίων, ο Επικεφαλής της Κουστοδίας του Φραγκισκανικού Τάγματος στους Αγίους Τόπους με τις Σεβαστές Συνοδείες τους, κατά την  ιστορική αυτή επέτειο, η οποία είχε συνδυαστεί με την θρησκευτική τελετή της παρουσίασης της ιστορικής αναστήλωσης του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ από την καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Αντωνία Μωροπούλου, ως Δήμαρχος Ρόδου, επέλεξα να τιμήσω την παρουσία τους κατά την ιστορική αυτή επέτειο, με ένα αναμνηστικό, επετειακό δώρο, όπως ο ίδιος είχα βρει από ιστορικές πηγές και το οποίο ήταν «το πιστό αντίγραφο του κλειδιού της πόλης», το οποίο προσέφερε ο τότε δήμαρχος Ρόδου, κ.Γαβριήλ Χαρίτος στον τότε Ανώτατο πολιτειακό Άρχοντα της Ελλάδας.

Είναι γνωστό, ότι η Βουλή των Ελλήνων, είχε ανακηρύξει το  «2017-ΕΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ», προς τούτο μεταξύ των δέκα (10) περιορισμένων αυτών επετειακών αναμνηστικών αντιγράφων του κλειδιού, τα οποία είχα επιμεληθεί εξ ιδίων, θα παραδιδόταν για ιστορικούς λόγους στην Βουλή των Ελλήνων και ένα εξ αυτών έχει παραμείνει στον Δήμο Ρόδου, εις ανάμνηση του επετειακού εορτασμού των 70 χρόνων-ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν το «χρυσό κλειδί της πόλης», το οποίο δίδεται σε τιμητικές διακρίσεις προσωπικοτήτων. Ανάλογο επετειακό, αναμνηστικό δώρο με τα επίχρυσα γραμματόσημα με συμβολικές παραστάσεις για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου δόθηκε από τον Δήμο Ρόδου και προς τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την 7η Μαρτίου 2018.

Η παρουσία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στις 17-04-2018 στο 13ο Αναπτυξιακό Συνέδριο, που διεξήχθη στη Ρόδο, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021» με την συμμετοχή των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είχε αποκλειστικό σκοπό την συγκρότηση του αναπτυξιακού μοντέλου της νησιωτικής περιφέρειας, ώστε  να επέλθει η σύνθεση μέσα από τις διαφορετικές θέσεις και  αντιθέσεις, αυτό ακριβώς, που αποτελεί και την πεμπτουσία της Δημοκρατίας .

Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα του μέτρου και του λόγου, που καταξιώνει τον άνθρωπο και την αξιοπρέπειά του. Η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία αποτελεί τον κορυφαίο πολιτικό θεσμό και τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν θεσμικούς ρόλους, έχουν τον συμβολικό λόγο και το περιεχόμενο, το οποίο τους προσδίδει το Σύνταγμα της χώρας και οι νόμοι.

Ως Δήμαρχος Ρόδου, εκπροσωπώντας, ένα θεσμό της Δημοκρατίας, θεωρώ, ότι ήταν επιβεβλημένο εκ των περιστάσεων, απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, να παραδώσω το επετειακό αυτό δώρο. Ένα συμβολικό δώρο, το οποίο, όπως ρητά ανέφερα και προς τον Πρωθυπουργό, αφορούσε την επέτειο της Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, την ιστορική αυτή ημέρα της δικαίωσης των αγώνων και των θυσιών του Δωδεκανησιακού Λαού.

Υ.Γ.    Επισυνάπτω το συνοδευτικό ενημερωτικό έγγραφο, προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας:

Σας ευχαριστώ

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΟΔΟΥ

ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ


ΡΟΔΟΣ, 17η Απριλίου 2018.

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Παρακαλούμε, όπως δεχθείτε από τον Δήμο Ρόδου,                                                                                                                              ως ενθύμιον, για την παρουσία σας στο 13ο Αναπτυξιακό Συνέδριο,  στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021»,

ένα συλλεκτικό έργο, αντάξιο της ιστορικής επετείου της Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα.

Στις 7 Μαρτίου 1948,

ημέρα της δικαίωσης των αγώνων και των θυσιών του Δωδεκανησιακού Λαού,

ο τότε δήμαρχος Ρόδου προσέφερε

«το πιστό αντίγραφο του κλειδιού της πόλης»,

στον τότε Ανώτατο πολιτειακό ΄Αρχοντα της Ελλάδας, στον βωμό της Πατρίδας,

παρουσία του επίσημου Ελληνικού Κράτους, των Μελών της Κυβέρνησης, της Στρατιωτικής Ηγεσίας, των Εκκλησιαστικών Αρχών, της Δημοτικής Αρχής και των Ελεύθερων Δωδεκανησίων.

Η Βουλή των Ελλήνων, είχε ανακηρύξει το  «2017-ΕΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ».

Ο κος Φώτης Χατζηδιάκος είναι Δήμαρχος Ρόδου και Δικηγόρος

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
llll.png
Κυριακάτικος περίπατος, του Νίκου Βασιλειάδη
Ο τρομοκράτης της διπλανής πορτας! (The terrorist next door), του Γιώργου Σαράφογλου
Νέα Μέρα-Ροδίων Όραμα ανακοινώνει την Πόλυ Χατζημάρκου με τον Στράτο Καρίκη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.