Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Η ιατρική θα πρέπει να θεραπεύσει τις Δημοκρατίες μας που υποφέρουν, του Δρ Αναστάσιου Πλατή

Spread the love

 

Ο Δρ. Πλατής Αναστάσιος είναι Ψυχίατρος, ιδρυτής και Πρόεδρος της ΠΑΝΑΚΕΙΑ. Το βιβλίο του «Δρομολόγιο-Δρ Αναστάσιος Πλατής, ο Ψυχίατρος, ο Πολιτικός, ο Άνθρωπος» διατίθεται από τα γραφεία της ΠΑΝΑΚΕΙΑ δωρεάν. 

Ήταν ασυνείδητοι, κακά πληροφορημένοι ή αυθάδεις οι Bolsonaro, Trump και Johnson  στην επιλογή της άρνησης  του ιού;

Δεν είναι ακόμα ο καιρός για να γίνει  ένας απολογισμός της πιο ευρείας και  διεθνούς επιδημίας  της ιστορίας, αλλά μπορεί να γίνει ήδη ένας πάνω σε κάποιες από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που ο κόσμος αναγκάστηκε να αντιμετωπίζει με τον ερχομό του Covid 19.

Οφείλουμε  το μέγιστο σεβασμό στην ιατρική, που εφαρμόζει στους αρρώστους και στους θετικούς στον ιό, τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας, αλλά και στην προσοχή και στο ζήλο που η πολιτική αφιερώνει στην τελευταία.  Ανακαλύψαμε ότι μια πανδημία μπορεί να γονατίζει ολόκληρο τον κόσμο, για τον εξής απλό λόγο: κανείς δεν την είχε υπολογίσει. Τα κράτη, ωστόσο, διαθέτουν  υπηρεσίες αφιερωμένες στην πρόληψη των πιθανών καταστροφών, με ένα χρονικό προγραμματισμό που μας τρόμαξε. Ο  μηχανισμός του κράτους θα έπρεπε να υπηρετήσει αυτό, να προετοιμάζει τις καλύτερες λύσεις για όλους , πέραν των περιστάσεων ή της καλής τύχης που μπορεί μεν να μας προστατέψει, αλλά δεν μπορεί να προβλέψει τα πάντα.

Ας αφήσουμε την ιατρική στους λειτουργούς, την επιστημονική  έρευνα στους μελετητές, την στατιστική στους  δημογράφους και ας ανοίξουμε μια άλλη ενότητα: αυτής της πολιτικής, σχετική με την απάντηση που οι  διάφορες κυβερνήσεις έχουν δώσει στην πανδημία, για να εκτιμήσουμε την αποτελεσματικότητα της δημοκρατίας. Το Covid 19 έδειξε σε αυτούς που δεν ήθελαν να το παραδεχτούν και θεωρούσαν τις χώρες τους κυρίαρχες, ότι   οι μεμονωμένες κυβερνήσεις ανήκουν στην ίδια απέραντη κοινότητα, που δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή , αλλά αποτελείται από όλο τον κόσμο. Η Μεγάλη Βρετανία είναι πια ”μακριά”, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, Βραζιλία, που ούτως η άλλως δεν μπορούν πια να κρυφτούν από την πληθώρα των κρουσμάτων.

Η διάδοση του ιού εξαρτάται από τις συμπεριφορές  των πολιτών περισσότερο από την έμφυτη μολυσματικότητά του: αν και έτσι μερικές  χώρες κρατάνε με ζήλο απόρρητα τα στοιχεία της διάδοσης και της θνησιμότητας του ιού και απαρνούνται την διεθνή συνεργασία.

Στη Δύση, όπου ξέρουν σχεδόν τα πάντα πάνω στο Covid 19, πολλές κυβερνήσεις αποδείχτηκαν ανήμπορες  στο να λειτουργούν δημοκρατικά  όχι μόνο προς τους συμπολίτες τους , αλλά και εναντίον των κατοίκων ολόκληρου του πλανήτη. Οι απαντήσεις τους ήταν αργές, απλές, ανάμεικτες, συχνά προσπάθησαν να κρύψουν τον ιό ” κάτω από το χαλί”

( πρέπει να θυμόμαστε την υπεροπτική και αλαζονική σουηδική άρνηση στον να ακούσει τον ομόφωνο συναγερμό, πριν ευθυγραμμιστεί στις θεραπείες) ή μετατρέποντας  την ατυχία (της επιδημίας) σε κάτι καλό (πολιτικό) ρίχνοντας στον αγώνα τις συμβουλές του ενός ή του άλλου διάσημου  επιστήμονα. Στο μεταξύ ο ιός  ξεριζωμένος σε μια χώρα εμφανίζεται ξανά σε μια άλλη, δίπλα, και μετά σε μια άλλη λιγότερο κοντά και ακόμα σε μια γειτονική της γειτονικής….

Τεράστια προβλήματα, που δεν μπορούν να λυθούν από πολιτικούς μη επιστήμονες ή από επιστήμονες μη πολιτικούς:  βρισκόμαστε πρώτη φορά στην ιστορία απέναντι σε ένα παγκόσμιο κίνδυνο, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από όλους, σε αντίθεση με τον κίνδυνο του πολέμου ή της ατομικής βόμβας, όταν πιεζόντουσαν για διατήρηση αντιπαράθεσης μεταξύ κάποιων ακραίων εχθρών. Τώρα, όμως , αφορά το σύνολο των κρατών του κόσμου. Ένας νέος παγκόσμιος πόλεμος.

Δύσκολα να τα καταφέρουμε; Κάθε εναλλακτική λύση θα ήταν χειρότερη.                 

       

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

     

SHARE
RELATED POSTS
Το Έθιμο των αναπαραστάσεων στη Πάρο, της Άντας Γανώση
1o Γυμνάσιο Κω: η απάντηση
Μόνοι στο πλήθος;, του Γιάννη Πανούση

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.