Πόρτα στην Πολιτική

«Η Δημοκρατία σας είναι μια προσφορά της εταιρείας μας», του Κώστα Αρβανίτη

Spread the love

Ο Κώστας Αρβανίτης είναι Δημοσιογράφος και Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρέμβαση του Ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη για τις εταιρικές χορηγίες στην Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «Η Δημοκρατία σας είναι μια προσφορά της εταιρείας μας».

Την 1η Ιουλίου η Φινλανδία ανέλαβε την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Ρουμανία. Η εξάμηνη προεδρία της Ρουμανίας έχαιρε της εταιρικής χορηγίας της Maclaren, της Renault και της Coca-Cola. Της προεδρίας της Φινλανδίας, μέγας χορηγός είναι η BMW.

Κανείς δεν εκπλήσσεται που μεγάλες εταιρείες προσπαθούν να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντά τους στο επίπεδο του καθορισμού της ευρωπαϊκής πολιτικής. Αυτό που μας ανησυχεί είναι πως το θεσμικό πλαίσιο, όχι μόνο τους το επιτρέπει, αλλά ενθαρρύνει την αδιαφάνεια στις συναλλαγές αυτές.

Παρά τις σχετικές ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, η Ρουμανική αντιπροσωπεία δεν απάντησε ποτέ για το μέγεθος και τα ανταλλάγματα της χορηγίας της Coca Cola, όπως και για το κατά πόσο η μεγάλη πολυεθνική επηρέασε την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τους τελευταίους 6 μήνες.

97 Ευρωβουλευτές, με επιστολή τους στον Φινλανδό πρωθυπουργό, τον Απρίλη, ζήτησαν να μην αποδεχθεί η Φινλανδία εταιρικές χορηγίες για τη θητεία της. Όμως δεν εισακούστηκαν. Οι εταιρικές χορηγίες έχουν αναχθεί σε de facto θεσμικό συστατικό του ευρωπαϊκού apparatus. Το σενάριο που ο ρόλος τους θα αναγνωριστεί επίσημα, μπορεί να φαντάζει δυστοπικό, όμως δεν απέχει όσο θα θέλαμε.

Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, οι δυνάμεις του κεφαλαίου, ήδη ορίζουν υπέρμετρα τις ζωές μας.
Πρέπει όλοι να βάλουμε τα όριά μας, πριν το de facto γίνει de jure.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. 

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
prattv.jpg
Ανακοίνωση του Πράττω Θεσσαλονίκης για την φοίτηση προσφυγόπουλων σε σχολεία της περιοχής
Κεντροαριστερά μόνη, ψάχνει, του Γιάννη Σιδέρη
Ο πανωλεθρίαμβος, του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.