Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Η Αστυνομία του Διαδικτύου και τα επικίνδυνα βίντεο, της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Θα το βρείτε: σε “Πολιτεία”, “Πρωτοπορία” Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας, “Ιανός” Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα ζητηθεί σε 2-5 ημέρες. β) ΗΠΑ μέσω του “Εθνικού Κήρυκα”. γ)στις εκδόσεις Φίλντισι  on line, με μειλ ή τηλεφωνικά  210 65 40 170 – [email protected]

όλα τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες με παιδικό καρκίνο.

Ωραιοζήλη – Τζίνα Δαβιλά

Μέχρι και σήμερα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος παρενέβαινε σε υποθέσεις ποινικού χαρακτήρα, χωρίς ωστόσο όλοι οι φάκελοι να αφορούν μόνο σε αυτές. Ζητείτο η συνδρομή της για υποθέσεις των οποίων η δυναμική και η επικινδυνότητα δεν υπήρχε.

Ακούστε και το ηχητικό αρχείο:

Το facebook λειτουργεί με τον εξής παράλογο τρόπο: αν μια ανάρτηση ενοχλεί έναν, αρκούν καμιά δεκαριά – και πολλούς λέω- να δηλώσουν ότι η φωτογραφία ή ένα άρθρο έχουν περιεχόμενο τρόμου, βίας, παιδεραστίας κ.λπ. και το fb ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ κατεβάζει την ανάρτηση. Το ζήσαμε εν καιρώ προεκλογικώ, γενικώς και ειδικώς προσωπικά. Το έζησα προσφάτως με μια  φωτογραφία για χαρούμενο υποτίθεται γεγονός που “πρόσβαλλε” κάποιους και το χαρακτήρισαν “απειλή και τρομοκρατία”. Δηλαδή το facebook υπακούει σε κακοήθειες επικίνδυνων συμπλεγματικών ατόμων χωρίς καμία αξιολόγηση.  Το γεγονός ότι ο ιδρυτής του ενδέχεται να ακολουθήσει την πορεία (πτώση) του Τραμπ είναι κάτι που οι κάτοικοι των ΗΠΑ αναμένουν ως βεβαιότητα. Για γεγονότα του facebook που θα γίνουν γνωστά παγκοσμίως.

Τις προάλλες μού έστειλαν ένα βίντεο νεαρού που ντύνει το αυτοκίνητό του με χριστουγεννιάτικο χαρτί περιτυλίγματος και το βγάζει στολισμένο βόλτα στα νότια προάστια, εν μέσω περιόδου εγκλεισμού προσπαθώντας να προκαλέσει χαρούμενα συναισθήματα. Μέχρι εδώ δεν αξιολογείται κάτι αρνητικά. Όταν, όμως, ο νεαρός τραβά σε βίντεο την διαδρομή του οδηγώντας στην λεωφόρο Σουνίου με το κοντέρ “γράφει” 140 χλμ και πάνω, έχοντας ως στόχο να δείξει το αυτοκίνητό του με κατεστραμμένο το χαρτί περιτυλίγματος λόγω ταχύτητας αλλά και να “πουλήσει μαγκιά”, η λογοκρισία του βίντεο είναι ανύπαρκτη. Απεναντίας, τα επαινετικά σχόλια τρομάζουν. Θεωρήστε δεδομένο ότι κανείς από αυτούς που έκριναν “τυπάρα” τον πρωταγωνιστή δεν σκέφτηκε ότι η υπερβολική ταχύτητα στην Σουνίου είναι:

α) θέμα τύχης που δεν προκάλεσε δυστύχημα – όσοι τρέχουν είναι πεπεισμένοι ότι τα πάντα αφορούν στους άλλους,

β) επικίνδυνο θέαμα για τους νέους και δη τους εφήβους που κτίζουν πρότυπα και αγαπούν την ταχύτητα.

Η λογοκρισία επομένως του διαδικτύου των χρηστών youtube  είναι ανύπαρκτη. Ο καθένας διοχεύτει στην πλατφόρμα των videos ό,τι επιθυμεί χωρίς να αξιολογείται. Ωστόσο, οποιοσδήποτε επιθυμεί να κατεβάσει την  φωτογραφία με τους σκύλους μου γιατί έτσι του αρέσει ή να χαρακτηρίσει κάποιο άρθρο ως τρομοκρατικό, το facebook το αποδέχεται χωρίς αξιολόγηση.

Η αστυνομία του διαδικτύου είναι η επόμενη μέρα της πλατφόρμας του ίντερνετ που επιβάλλεται να ενεργοποιηθεί. Αρκεί να είναι σαφείς οι όροι, τα όρια αλλά και οι αξιολογητές. Αν ο Τραμπ είχε φροντίσει να αλλοιώσει την αξιολογική κρίση της παγκόσμιας πλατφόρμας του twitter, αν είχε αγορασμένο το σύστημα και το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, κανένα twitter δεν θα του μπλόκαρε τον λογαριασμό. Το πώς θα διευθετηθεί κάτι εξαιρετικά σημαντικό ώστε να είναι υγιές και ασφαλές το πλαίσιο παρουσίας του, θα κρίνει η Νομική Επιστήμη και η Δικαιοσύνη. Αρκεί οι όροι να διασφαλίζουν την ανθρώπινη ασφάλεια και αξιοπρέπεια και όχι τα πολιτικά, οικονομικά ή ατομικά συμφέροντα του κάθε διαπλεκόμενου.

11/1/2021

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Χριστούγεννα σημαίνει αγάπη, του Νίκου Βασιλειάδη
Δεν είναι όλα σινεμά, της Τζίνας Δαβιλά
Θολώνοντας την Ιστορία…, του Πάσχου Μανδραβέλη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.