Το σχόλιο της ημέρας

Ερημωμένη Αθήνα. Είναι ήδη αργά…, της Ωραιοζήλης -Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Ωραιοζήλη – Τζίνα Δαβιλά

 

Αυτή είναι η εικόνα της χθεσινής νυχτερινής Αθήνας, όπως την απαθανάτισε ο Λουκάς Βελιδάκης. [Φωτορεπορτάζ: Λουκάς Βελιδάκης/ ηλεκτρονική έκδοση της Καθημερινής]

Από την πολυκοσμία στην ερημιά.

Αν τα αντανακλαστικά της Κυβέρνησης ήταν ακαριαία όπως όφειλε, ΔΕΝ θα μετρούσαμε 1000 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε μία ημέρα. Διότι τα ανενεργά – τα κοιμισμένα, σαν τα ηφαίστεια της Θήρας (Σαντορίνης) – είναι πολλαπλάσια.

Πριν από ένα μήνα έγραφα

Ποιός θα σώσει την Αθήνα από την ανοησία της αγέλης; της Ωραιοζήλης – Τζίνας Δαβιλά

Το ερώτημα θα έπρεπε να είναι πιο σκληρό: ποιος θα σώσει την Αθήνα και τη χώρα από τους στρουθοκαμηλιστές; Πολιτικούς και πολίτες.

Το φαινόμενο έχει ξεφύγει. Ωστόσο, κανείς επί της ουσίας δεν λειτουργεί με συνέπεια. Οι ομάδες ΔΙΑΣ περιπολούν, αν δεν είναι ακίνητες σε κάποιο πεζοδρόμιο, χωρίς να επισημαίνουν στους περιπατητές ότι η μάσκα πρέπει να εφαρμόζεται. Χθες, το αρμόδιο όργανο μού είπε: “να ο κύριος αθλείται και δεν βλέπουμε από εδώ που είμαστε να μην φορούν μάσκα. Αν, αν….. του δούμε μόνο μία σύσταση μπορούμε να τους κάνουμε”.

Περπατώντας είδα μια παρέα οκτώ εφήβων, φυσικά χωρίς μάσκα.

“Παιδιά… γράφουν πιο κάτω”, τους φώναξα.

Δυο από τους οκτώ με ευχαρίστησαν χαρούμενοι. Οι λοιποί χαχάνιζαν, όπως ταιριάζει στην ηλικία τους.

Τα χάχανα θα κοπούν σε όλους, αν σε κάθε σπίτι ένα κρούσμα χτυπήσει την πόρτα του. Το απεύχομαι, αλλά ο δρόμος είναι μονόδρομος και δεν έχω εμπιστοσύνη:

α) στο πώς προετοιμάζει το ελληνικό σχολείο τον μαθητή. Τι τους λέει δύο μήνες για την πανδημία; Ότι είναι κάτι παροδικό και θερίζει τους άλλους, τους μεγάλους;,

β) σε αυτό που αποφασίζει με τεράστια καθυστέρηση η ελληνική κυβέρνηση. Σεπτέμβριος-Οκτώβριος η πανδημία έκανε πάρτυ και ο πρωθυπουργός περί άλλων ετύρβαζε. Κάποια στιγμή θα λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη. Ακόμη κι όταν ο λαός είναι ανόητος, ο κάθε αρχηγός – αδιάφορο αν είναι ικανός ή ανίκανος –  παίρνει τις αποφάσεις που πρέπει για να προστατεύσει από την ανοησία έστω και τον έναν, τον συνετό, που θα γίνει μη συνετός αν στον κάθε περιπατητή χωρίς μάσκα πετά και από βελανίδι (θυμάστε αυτά που καυχιόμαστε ο “περιούσιος λαός” ότι έτρωγαν οι άλλοι, όταν εμείς μιλούσαμε για Πλάτωνα και Αριστοτέλη).

γ) σε αυτό που επιμένει να κορδώνεται ο μέσος Έλληνας, δηλαδή στον εξυπνακισμό, τον ηλίθιο εγωισμό και το πασίγνωστο “το κακό χτυπά την πόρτα του άλλου”.

Κατά τ’άλλα η ελληνική κυβέρνηση καμώνεται ότι όλα τα κάνει σωστά.

Και οι Έλληνες ότι είναι ο εξυπνότερος λαός του κόσμου.

Καληνύχτα!

Φωτορεπορτάζ: Λουκάς Βελιδάκης/ ηλεκτρονική έκδοση της Καθημερινής

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
My home is my castle but it is also cow for the state, του Κωστή Α. Μακρή
Kostis A. Makris
Λέξεις στο τετράγωνο “Στη μνήμη της Στέλλας”, του Κωστή Α. Μακρή
Ο διχασμός του λαού, του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.