Πόρτα στην Πολιτική

Επιστολή 20 ευρωβουλευτών της GUE-NGL προς Josep Borell για τις δολοφονίες των Ιρανών από τις Η.Π.Α.”Με την ειρήνη ή τον πόλεμο;

Spread the love

Επιστολή 20 ευρωβουλευτών της GUE-NGL προς τον  Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Josep Borell, για τις δολοφονίες των Ιρανών  Qassem Soleimani, Abu Mahdi Al – Muhandis και άλλων στη Βαγδάτη από τις Η.Π.Α. Συνυπογράφουν οι Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης & Πέτρος Κόκκαλης:

Βρυξέλλες – 6 Ιανουαρίου 2020

 ΕΕ: Με την ειρήνη ή με τους ανήθικους βομβαρδισμούς & τον πόλεμο;

Επιστολή προς τον  Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, κ. Josep Borell, υπογράφουν 20 ευρωβουλευτές από την ευρωομάδα της Αριστεράς, με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών της GUE-NGL Mick Wallace & Clare Daly, στην οποία εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις δολοφονίες του Ιρανού υποστράτηγου Qassem Soleimani, του Abu Mahdi Al – Muhandis και άλλων στη Βαγδάτη από τις Η.Π.Α. και τις ενδεχόμενες συνέπειες που θα επιφέρουν αυτές οι επιθετικές ενέργειες. Συνυπογράφουν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης & Πέτρος Κόκκαλης.

«Από το Πεντάγωνο, δήλωσαν ότι οι εκτελέσεις ήταν “αμυντικά χτυπήματα, που σκοπεύουν στην αποτροπή μελλοντικών επιθέσεων από το Ιράν” – η δήλωση αυτή υπερβαίνει κάθε λογική, και οφείλετε να το παραδεχτείτε αυτό δημόσια», υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, στην επιστολή τους, ζητώντας από τον Ύπατο Εκπρόσωπο να εκφράσει την απερίφραστη αντίθεσή του στην παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Ιράκ και την αυξανόμενη αμερικανική επιθετικότητα στην περιοχή.

Οι ευρωβουλευτές χαρακτηρίζουν την δολοφονία των Qassem Soleimani & Abu Mahdi Al – Muhandis τρομοκρατική ενέργεια και τονίζουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να διαλέξει στρατόπεδο – αυτό της ειρήνης ή αυτό των παράνομων, ανήθικων βομβαρδισμών & του πολέμου – θεωρώντας πως η στάση της ΕΕ θα είναι καθοριστική αναφορικά με το «αν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης ή αν θα τεθεί υπό έλεγχο».

Οι ευρωβουλευτές κλείνουν την επιστολή τους δηλώνοντας πως διακυβεύεται ο θάνατος αμέτρητων αμάχων και ο βίαιος διωγμός αθώων από τα σπίτια τους και κάνουν έκκληση στον αρμόδιο Ύπατο Εκπρόσωπο για ανάληψη ισχυρής πρωτοβουλίας για το ζήτημα.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή (μεταφρασμένη στα ελληνικά):

Κ. Borrell,

Απευθύνουμε την παρούσα επιστολή σε εσάς, ως Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, για να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας ως Ευρωβουλευτές. Οι εκτελέσεις στην Βαγδάτη των Qassem Soleimani, Abu Mahdi Al – Muhandis και άλλων, από τις Η.Π.Α. συνιστούν πράξεις τρομοκρατίας.

Οι Η.Π.Α. παραβίασαν την εθνική κυριαρχία του Ιράκ και διέπραξαν επιθετική ενέργεια κατά του Ιράν. Από το Πεντάγωνο, δήλωσαν ότι οι εκτελέσεις ήταν «αμυντικά χτυπήματα, που σκοπεύουν στην αποτροπή μελλοντικών επιθέσεων από το Ιράν» – η δήλωση αυτή υπερβαίνει κάθε λογική, και οφείλετε να το παραδεχτείτε αυτό δημόσια. Η δολοφονία του Soleimani δεν πληροί τα κριτήρια της αναγκαιότητας και της νομιμότητας, ενώ η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις Agnes Callamand, δήλωσε πως οι εκτελέσεις είναι παράνομες και παραβιάζουν τον διεθνή Νομοθεσία περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει αν συντάσσεται με την ειρήνη ή τους παράνομους, ανήθικους βομβαρδισμούς και τον πόλεμο. Για πάρα πολύ καιρό, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστήσει εαυτόν συνένοχη στην άνομη συμπεριφορά των ΗΠΑ – ήρθε η ώρα η Ευρώπη να πάρει καθαρή θέση και να εργαστεί με ειλικρίνεια για την ειρήνη, χωρίς φόβο και μεροληψίες.

Οι εκτελέσεις αυτές καθιστούν τον κόσμο μας λιγότερο ασφαλή. Η απάντηση της Ε.Ε., σε αυτό το σημείο, μπορεί να είναι καθοριστική για το αν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης ή αν θα τεθεί υπό έλεγχο.

Το διακύβευμα είναι ο θάνατος αμέτρητων αμάχων και η στροφή ακόμη περισσότερων στην προσφυγιά. Κάνουμε έκκληση σε εσάς, να αναλάβετε ισχυρή πρωτοβουλία πάνω στο ζήτημα αυτό και θα εκτιμούσαμε μία ενημέρωση για το σχέδιο δράσης σας, ως Ύπατος Εκπρόσωπος.

Αναμένουμε την απάντησή σας με ανυπομονησία.

Με εκτίμηση,

Arvanitis, Konstantinos MEP

Barrena, Pernando MEP

Björk, Malin MEP

Bombard, Manuel MEP

Botenga, Marc MEP

Buschmann, Martin MEP

Daly, Clare MEP

Demirel, Özlem MEP

Ernst, Cornelia MEP

Ferreira, João MEP

Georgiou, George MEP

Kokkalis, Petros MEP

Konečná, Kateřina MEP

Matias, Marisa MEP

Papadimoulis, Dimitrios MEP, αντιπρόεδρος του Ε/Κ

Pelletier, Anne-Sophie MEP

Pereira, Sandra MEP

Pineda, Manu MEP

Rego, Sira MEP

Wallace, Mick MEP

 

SHARE
RELATED POSTS
mpitsaksis1.jpg
Πάνος Μπιτσαξής για τους 8 πραξικοπηματίες: “Δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμπράξει η Ελλάδα σε καθεστώς μη Δικαίου”-Ακούστε όλη τη συζήτηση
Ο νέος χρόνος έρχεται ολοταχώς κατά πάνω μας, του Γιάννη Σιδέρη
Ο κύριος ΤΙΠΟΤΑ, του Γιώργου Πίτσου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.