Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Πρόσωπα - Αφιερώματα

Επιστολή: “Δυο φορές αρνήθηκαν το Ηρώδειο στον Γιάννη Σπανό. Απλώς τους λυπάμαι” του Αργύρη Κούκα

Spread the love

Ετήσια συνδρομή: 150 ευρώ Paradise SPA & GYM (εντός Ξενοδοχείου Amilia Mare-Paradise, 4ο χλμ Ρόδου-Καλλιθέας) Xαμάμ, τζακούζι, σάουνα, οργανωμένο γυμναστήριο, pilates, brazilian boost, strong zumba, bodypump . Τηλ: 22410-62481 & 22414-01519

Ο Αργύρης Κούκας είναι ερμηνευτής και συνεργάστηκε με τον Γιάννη Σπανό

Προχθές όλη η Ελλάδα θρήνησε τον χαμό ενός μεγάλου Έλληνα συνθέτη, του Γιάννη Σπανού. Ενός σπάνιου ήθους ανθρώπου, όπως έδειξε όλη η πορεία του και ο βίος του σε έναν έτσι και αλλιώς δύσκολο και σκληρό χώρο, όπως αυτός του τραγουδιού και γενικότερα της τέχνης.

Ο Σπανός άφησε ένα φωτεινό και αξεπέραστο στίγμα στο ελληνικό τραγούδι, αφού αυτός ήταν ο πατέρας του νέου κύματος αλλά και της μπαλάντας με καθαρά ελληνικά στοιχεία.

Όταν μιλάμε για ελληνική μπαλάντα, μιλάμε για τον Σπανό. Αλλά δεν έμεινε εκεί. Ο Σπανός έγραψε εκπληκτικά λαϊκά τραγούδια. Θα μπορούσε, δηλαδή, να πει κάποιος ότι επρόκειτο για λαϊκό συνθέτη.

Πριν από όλα αυτά όμως είχε ξεκινήσει μία αξιοζήλευτη καριέρα στο Παρίσι παίζοντας και γράφοντας τραγούδια για τη Ζυλιέτ Γκρέκο, την Μπριζίτ Μπαρντό και άλλους σπουδαίους Γάλλους τραγουδιστές και μουσικούς.

Επειδή όμως ο Γιάννης δεν επιζητούσε ποτέ να γίνεται ντόρος γύρω από το όνομά του, παρά μόνο για τη δουλειά του, δεν φώναζε ποτέ και δεν έκανε φασαρία όταν γινόταν κάποια αδικία εις βάρος του, αλλά δεν άφηνε και κανέναν από τους δικούς του ανθρώπους να μιλήσει.

Τώρα όμως που έφυγε αμίλητος, νομίζω ότι κάποιος πρέπει να τα πει.

Για να καταλάβει και ο κόσμος ποιους πληρώνει στα διάφορα υπουργεία για να κάνουν τη δουλειά που πρέπει να κάνουν.

Και ο λόγος εδώ είναι για το Υπουργείο Πολιτισμού, από το οποίο ο Γιάννης Σπανός ζήτησε δύο φορές να παρουσιάσει τη δουλειά του στο Ηρώδειο και τον απέρριψαν. Ποιος; Ποιοι;

Πόσο γνώστες του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού ήταν αυτοί που τον απέρριψαν, όταν έδιναν το Ηρώδειο και στην «κουτσή Μαρία» και σε συνθέτες που έχουν κάνει όλους και όλους δυόμισι δίσκους και απέρριπταν τον Γιάννη Σπανό;

Και για να είμαι πιο συγκεκριμένος, το ζήτησε το 2010 και το καλοκαίρι που πέρασε, δηλαδή το 2019.

Καταλάβατε;

Το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδος δεν έδωσε το Ηρώδειο στον Γιάννη Σπανό! Δεν θέλω να τους βρίσω.

Απλώς τους λυπάμαι!”

Πηγή: Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν (lifo.gr) – Η επιστολή εστάλη στο zougla.gr

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author
iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Ο αποκλεισμός των ΑμΕΑ από τα σήριαλ, της Τζίνας Δαβιλά
Το δικό μας Μνημόνιο, του Ηλία Καραβόλια
Λεκτοροποίηση – τι λέξη! – των ΕΔΙΠ, του Μάνου Στεφανίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.