Πόρτα στην Πολιτική

Ελπίδα για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, του Δρ Βασίλη Μαστρογιάννη

Spread the love

Ο κ. Βασίλειος Μαστρογιάννης είναι Διδάκτωρ Δημοσίου- Διοικητικού Δικαίου.

Οι γιορτές πέρασαν και ο κόσμος που είχε ανάγκη να ξεφύγει από την κατήφεια, τα αδιέξοδα   και τη δύσκολη καθημερινότητα που του έχει δημιουργήσει αφενός η πανδημία με τους ( αναγκαίους) περιορισμούς, αλλά συνακόλουθα και από την οικονομική στενότητα λόγω των αυξήσεων, της ανεργίας και του ζοφερού μέλλοντος, από ό,τι φαίνεται δεν τα κατάφερε.

Η ελπίδα για καλύτερες μέρες, για σύγχρονη Πολιτεία, για καθαρό πολιτικό σύστημα, για ρεαλιστική αξιοποίηση των πόρων της Ε.Ε. προς όφελος των πολλών και όχι των ολίγων, για κοινωνικό κράτος ( Υγεία, Παιδεία, δίκαιη αναδιανομή πλούτου με κατανομή φορολογικών βαρών ανάλογα τη φοροδοτική δυνατότητα κλπ), συνεχώς φθίνει και η πλασματική εικόνα που είχε τόσο καιρό χτιστεί, όσο πάει θολώνει.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με παγιωμένη την κατάσταση στο πολιτικό σύστημα, όπου δεν φαινόταν αντιπρόταση στην παρούσα διακυβέρνηση, οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και η ανάδειξη νέας ηγεσίας, δημιούργησε μια προσδοκία για αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού.

Για να έχει αυτή η ελπίδα όμως μια προοπτική  θα πρέπει η νέα ηγεσία να λάβει σοβαρά υπόψη της τα λάθη του παρελθόντος και σε πολιτικές και σε πρόσωπα και να μην τα επαναλάβει.

Η λύση απέναντι στην απαξίωση της πολιτικής, του πολιτικού συστήματος και πολλές φορές απέναντι στην ίδια τη Δημοκρατία, περνάει μέσα από τη δυνατότητα των πολιτών να επιλέγουν ανάμεσα σε ικανούς και καθαρούς, από κάθε άποψη, ανθρώπους.

Ο πολίτης πρέπει σε μια λογική αμφίδρομης ροής, να νιώθει ότι συμμετέχει στις αποφάσεις που τον αφορούν και δεν είναι αποκλεισμένος από τα κλειστά κέντρα εξουσίας και διοίκησης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη διάχυση της εξουσίας προς τα κάτω, αλλά και με την ανάπτυξη θεσμών συμμετοχικής Δημοκρατίας.

Ευθύνη των ηγετών μιας χώρας είναι να δίνει άριστες επιλογές στους πολίτες κι από αυτές θα κριθούν κι οι ίδιοι.  Αν όμως οι δυνατότητες  που του παρέχονται δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, δεν μπορεί κανείς να ζητήσει ευθύνες από το λαό που είχε να επιλέξει μόνο μέσα από λανθασμένες επιλογές των ηγεσιών.

Οι εκάστοτε επιλογές είναι απολύτως απαραίτητο να γίνονται μέσα από άτομα που με την προσωπική τους τουλάχιστον στάση στο δημόσιο χώρο, απέδειξαν ότι θέλουν και μπορούν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο με γνώμονα το κοινό καλό και δεν επιδιώκουν προσωπικά οφέλη.

Η Χώρα έχει ανάγκη από πολιτικούς που πιστεύουν στη σύγχρονη Δημοκρατία και που μπορούν να αντιπαρατάξουν απέναντι στο παλιό, την καθαρότητα, την αξιοσύνη και την διαχρονικά ακηδεμόνευτη κοινωνική, εργασιακή, επιστημονική και πολιτική παρουσία.

Θα μπορέσει άραγε η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ να ξεπεράσει τις όποιες δεσμεύσεις και νοοτροπίες των κλειστών κέντρων εξουσίας του παρελθόντος και να συγκεντρώσει στελέχη με τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά;

Περιμένουμε ως απλοί πολίτες αυτής της Χώρας να το δούμε.

SHARE
RELATED POSTS
31-16151017808270.JPG
Αλ. Τσίπρας: Τέλος στην εξαίρεση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο
Ηλίας Καραβόλιας
H νέα εκδοχή του χρήματος, του Ηλία Καραβόλια
Ηλίας Καραβόλιας
Μια φούσκα που έσκασε στο κεφάλι μας, τoυ Ηλία Καραβόλια

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.