Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στον Κόσμο

Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, του Μάνου Στεφανίδη

Spread the love

Ο Μάνος Στεφανίδης είναι Ιστορικός Τέχνης και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ

  GREEK RESTAURANT – NEW YORK 253-17 NORTHERN BLVD

 

Ο δαιδαλώδης ναός της Αναστάσεως στην ελληνική συνοικία της παλαιάς Ιερουσαλήμ με το κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου κάτω από τον επιβλητικό του τρούλο. Κάτω δεξιά στην φωτογραφία εσπερινός από ορθόδοξους ιερείς στο κεντρικό κλείτος του ναού. Προχτές Κυριακή. Ένα γύρω ποικίλα προσκυνήματα διαφορετικών δογμάτων σε κρύπτες, υπόγεια, μυστικά δωμάτια κλπ.με τους Λατίνους, τους Αρμένιους, τους Κόπτες, τους Μαρωνίτες κλπ να διαγκωνίζονται τους Ελληνορθόδοξους οι οποίοι πάντως κατέχουν τα πρωτεία βάσει σουλτανικών φιρμανίων. Εδώ, βλέπετε, βρίσκονται όλα τα ιερά προσκυνήματα του Χριστιανισμού: Εδώ και ο λόφος του Γολγοθά, εδώ και ο Λίθος ον αποκεκύλησαν, εδώ και το κρανίο του Αδάμ ( εξ ου και κρανίου τόπος με τους …Ουκρανούς και τις Ουκρανές πιο φανατικούς απ’ όλους τους άλλους), εδώ και ο στύλος της Φραγγέλωσης. Λαβύρινθος συμβόλων και αρχιτεκτονικών προσθηκών που καλύπτουν την ζωή του κτίσματος αυτού που μετράει 17 αιώνες!

Ο ναός πρωτοχτίστηκε ως βασιλική από τον Μέγα Κωνσταντίνο ενώ η Αγία Ελένη, πρώτη ανασκαφέας της ιστορίας, εντόπισε τον Σταυρό και τα όργανα του μαρτυρίου του Χριστού. Αργότερα ιουστινιάνειο κτίσμα αντικατέστησε την πρώτη εκείνη κατασκευή για να φτάσουμε στον 12ο αιώνα και τον σημερινό ναό ρομανικού περισσότερο ύφους μετά από την παρέμβαση των σταυροφόρων και των Ναϊτών ιπποτών. Όλη η Ιερουσαλήμ εξάλλου θυμίζει έντονα την μεσαιωνική Ρόδο των Μαγίστρων ή την Λευκωσία των Λουζινιάν.

Η ιστορία περιμένει πάντως σε κάθε γωνιά τα αθώα πλήθη των τουριστών για να ψιθυρίσει το τρομερό της μάθημα αν και σε ώτα μη ακουόντων.

Ο ήλιος εβασίλευσεν, ευπρέπειαν ενεδύσατο

1884. Εσωτερικό και εξωτερικό του νυν ξενοδοχείου Βερσαβεέ. Υπό το καταλυτικό, το ιλαρό φως του δύοντος ηλίου. Δίπλα στην Πύλη Γιάφας και την είσοδο της ελληνικής συνοικίας της Ιερουσαλήμ. Νικοδήμου Α πατριαρχεύοντος και αρχιμανδρίτου Ευθυμίου, παρασκευοφύλακος του Παναγίου Τάφου.

 

 

 

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

 

SHARE
RELATED POSTS
Ομοφυλοφιλία και πολιτεία. Μήπως είχε δίκιο ο Πλάτων;, του Δρ Αναστάσιου Πλατή
Ερντογάν: Στέλνει για 10 χρόνια στη φυλακή βραβευμένο δικαστή για μία εφαρμογή στο κινητό του
Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης: Η ευγενής άμιλλα και το ευ αγωνίζεσθαι να επιστρέψουν στον αθλητισμό

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.