Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Εγκλωβισμένες κοινωνίες, του Ηλία Καραβόλια 

Ο Ηλίας Καραβόλιας είναι Οικονομολόγος  με ειδίκευση Γενικής Θεωρίας και Οικονομικής Πολιτικής. Κατέχει Master of Arts από το European Institute of Philosophical  Anthropology

«Είναι προτιμότερο να περιγράφεις κατά προσέγγιση τον πραγματικό κόσμο παρά να περιγράφεις έναν φανταστικό με ακρίβεια» έγραφε προ δεκαετιών ενας σοφός οικονομολόγος (Davidson).

Χάσαμε πάλι το Πραγματικό. Το φάσμα νέων lockdowns μεταλλάσσει το Παρόν αφού ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται αλλά η επικινδυνότητα του περνάει στο Συμβολικό( ο εμβολιασμός γίνεται η απόλυτη σημειολογία της ατομικής ευθύνης για την συνύπαρξη με τον Άλλο).

Οι κοινωνίες είναι ουσιαστικά εγκλωβισμένες μεταξύ της υγειονομικής ασφάλειας και του βιοπολιτικού σχεδιασμού. Οι οικονομίες περιμένουν την κινητικότητα στον τουρισμό ως μάννα εξ ουρανού.

Δύσκολη εποχή για βεβαιότητες. Οι πολιτικές ηγεσίες αλλά και οι ειδικοί της επιστήμης χάνονται στο κενό μεταξύ βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης πρόβλεψης.

Ο κοινός θνητός ζητάει να μάθει μέχρι που μπορεί να φθάσει ο κίνδυνος και η δυνητική πραγματικότητα του δυστοπικού παρόντος. Πρέπει να μάθει να ζει πλέον με το αβέβαιο καθημερινά και μάλλον χωρίς να ποντάρει πολλά στον συστημικό πατερναλισμό (αφού το χρήμα-σωσίβιο των κυβερνήσεων δεν είναι παρά μελλοντικό χρέος…)


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Μια ωρολογιακή βόμβα πάνω στο ενεργό ρήγμα του Στρατωνίου, του Δρ Κωνσταντίνου Παπαζάχου
Στην Κύπρο ο ΥΕΘΑ κος Νίκος Παναγιωτόπουλος, παρών στην 59η επέτειο ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας- Η ομιλία του
Ρίξτε στην οικονομία το πακέτο των 37 δις και αφήστε στην άκρη το σχέδιο Ηρακλής, του Παναγιώτη Αλεβιζάκη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.