Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Εγκλωβισμένες κοινωνίες, του Ηλία Καραβόλια 

Spread the love

Ο Ηλίας Καραβόλιας είναι Οικονομολόγος  με ειδίκευση Γενικής Θεωρίας και Οικονομικής Πολιτικής. Κατέχει Master of Arts από το European Institute of Philosophical  Anthropology

«Είναι προτιμότερο να περιγράφεις κατά προσέγγιση τον πραγματικό κόσμο παρά να περιγράφεις έναν φανταστικό με ακρίβεια» έγραφε προ δεκαετιών ενας σοφός οικονομολόγος (Davidson).

Χάσαμε πάλι το Πραγματικό. Το φάσμα νέων lockdowns μεταλλάσσει το Παρόν αφού ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται αλλά η επικινδυνότητα του περνάει στο Συμβολικό( ο εμβολιασμός γίνεται η απόλυτη σημειολογία της ατομικής ευθύνης για την συνύπαρξη με τον Άλλο).

Οι κοινωνίες είναι ουσιαστικά εγκλωβισμένες μεταξύ της υγειονομικής ασφάλειας και του βιοπολιτικού σχεδιασμού. Οι οικονομίες περιμένουν την κινητικότητα στον τουρισμό ως μάννα εξ ουρανού.

Δύσκολη εποχή για βεβαιότητες. Οι πολιτικές ηγεσίες αλλά και οι ειδικοί της επιστήμης χάνονται στο κενό μεταξύ βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης πρόβλεψης.

Ο κοινός θνητός ζητάει να μάθει μέχρι που μπορεί να φθάσει ο κίνδυνος και η δυνητική πραγματικότητα του δυστοπικού παρόντος. Πρέπει να μάθει να ζει πλέον με το αβέβαιο καθημερινά και μάλλον χωρίς να ποντάρει πολλά στον συστημικό πατερναλισμό (αφού το χρήμα-σωσίβιο των κυβερνήσεων δεν είναι παρά μελλοντικό χρέος…)


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Το αντιβλακικό εμβόλιο και το φεγγάρι στο πηγάδι, του Κωστή Α.Μακρή
Δήμαρχος Ρόδου Φ.Χατζηδιάκος:«Αναδεικνύεται ο ηγετικός ρόλος της Ρόδου» – Εν εξελίξει το 2ο Συμπόσιο Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Πολιτικής στο Αιγαίο
Ν.Σαντορινιός: “Το Μεταφορικό Ισοδύναμο επεκτείνεται και στην αεροπλοΐα και είναι λάθος να συγχέεται με τον ΦΠΑ”

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.