Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Πόρτα στην Πολιτική

Η έρευνα και οι εξελίξεις για την τραγωδία στο Μάτι, της Ιωάννας Μάνδρου

Spread the love

Το iPorta.gr αναδημοσιεύει από την έγκυρη και αξιόπιστη εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ το ρεπορτάζ της Ιωάννας Μάνδρου που αφορά στην τραγωδία της 23ης Ιουλίου 2018 στο Μάτι Αττικής. 

Εισαγγελέας Η. Ζαγοραίος για την έρευνα στο Μάτι: «Το έγγραφο της Ξ. Δημητρίου προφανώς παρερμηνεύθηκε»

26/9/2018 17:02

«Παρερμηνεύτηκε» το έγγραφο της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και η ίδια «δέχεται άδικες επιθέσεις» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις και οι αντιδράσεις που αρχικά προκλήθηκαν όταν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε με έγγραφό της να ληφθεί υπόψη στην έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και το πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, γεγονός που θα οδηγούσε την έρευνα σε καθυστέρηση.

Πάντως ήδη η ίδια η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου από την Τρίτη απέστειλε νέο έγγραφο διευκρινίζοντας ότι οι αρμόδιοι εισαγγελείς μπορεί να συνεχίσουν, όπως κρίνουν, την έρευνα τους, ενώ σήμερα Τετάρτη εκδόθηκε η ανακοίνωση του Ηλία Ζαγοραίου η οποία καλύπτει πλήρως την Εισαγγελέα του Ανωτάτου δικαστηρίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών:

«Αναφορικά με τα όσα γράφονται και αναφέρονται σχετικά με «παρεμβάσεις» στην έρευνα για την πυρκαγιά της 23/7/2018 θα ήθελα να διευκρινίσω τα κάτωθι:

Η έρευνα για την πυρκαγιά ξεκίνησε με παραγγελία της κ. Εισαγγελέως του Α.Π.. Από την πρώτη στιγμή η κ. Εισαγγελέας στάθηκε όπως πάντα κατά τη διάρκεια της θητείας της, αρωγός σε οποιοδήποτε ζήτημα χρειαστήκαμε τη βοήθειά της. Ουδέποτε υπήρξε παρέμβαση εκ μέρους της στην έρευνά μας με οποιοδήποτε τρόπο. Δεν τίθεται ζήτημα αναδιπλώσεως της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου καθόσον είχε εκφράσει από την πρώτη στιγμή την βούλησή της  να ολοκληρωθεί η έρευνα το ταχύτερο δυνατό και από τους ίδιους τους εισαγγελείς που ξεκίνησαν την έρευνα. Το έγγραφο που αφορά την έρευνα της Γενικής Επιθεωρήτριας προφανώς παρερμηνεύθηκε. Οι επιθέσεις που δέχεται η κ. Εισαγγελέας είναι το λιγότερο άδικες για έναν άνθρωπο που στήριξε με το έργο του την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Η έρευνα για την πυρκαγιά της 23/7/2018 συνεχίζεται κανονικά και με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς».

 


Ερευνα για το Μάτι: Αναδίπλωση μετά τις σφοδρές αντιδράσεις

26/9/2018 14:52

Εξελίξεις που διαγράφονται ραγδαίες σε σχέση με τις εισαγγελικές έρευνες για τους υπεύθυνους της φονικής πυρκαγιάς, πυροδοτήθηκαν μετά την αρχική παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, που ζήτησε να καθυστερήσει η απόδοση ευθυνών από τη Δικαιοσύνη για την πυρκαγιά στο Μάτι, για να ληφθεί υπόψη πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημοσίας Διοίκησης.

Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν από τον Τύπο και οι σκληρές ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης οδήγησαν την Εισαγγελία του ανωτάτου δικαστηρίου σε αναδίπλωση. Χθες –μία ημέρα μετά την αρχική παραγγελία– δόθηκε εντολή από την ίδια την εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου κατ’ αρχάς να συνεχίσει την έρευνα ο Ηλίας Ζαγοραίος, που είναι προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και μετέχει προσωπικά στις έρευνες.

Η εντολή προς τον κ. Ζαγοραίο να συνεχίσει εξασφαλίζει την ομαλή πορεία των ερευνών, καθώς οι εισαγγελικές αρχές βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο, αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να αποστείλουν κλήσεις σε υπόπτους για παροχή εξηγήσεων. Ηδη αναμένεται να σταλούν κλήσεις σε Περιφέρεια, δήμους, Πυροσβεστική, Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Αν ο κ. Ζαγοραίος δεν έμενε στην έρευνα, τότε δύο νέοι αντεισαγγελείς που τον βοηθούσαν το τελευταίο διάστημα θα ήταν εκείνοι που θα συνέχιζαν με την εποπτεία του νέου προϊσταμένου της Εισαγγελίας Αθηνών του Δημ. Ιωαννίδη, ο οποίος θα ήθελε χρόνο για να ενημερωθεί.

Χθες, ο κ. Ζαγοραίος έδωσε εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις, έπειτα από καταγγελίες για κακοδιαχείριση από τον Δήμο Μαραθώνα του υλικού που προσφέρθηκε (ρουχισμός, συσκευές, τρόφιμα κ.ά.) στους πυρόπληκτους στο Μάτι.

Πηγές της Εισαγγελίας του ανωτάτου δικαστηρίου, χθες σε μία κίνηση που δήλωνε αλλαγή πλεύσης, διευκρίνιζαν, πως η παραγγελία της κ. Δημητρίου δεν είχε στόχο την καθυστέρηση της έρευνας για την απόδοση ευθυνών, αλλά απλά να ενημερώσει τους εισαγγελείς ότι και μία ακόμα έρευνα –αυτή της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου– είναι σε εξέλιξη για το Μάτι.

Οι διευκρινίσεις που δόθηκαν από πηγές της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, με έμφαση, ότι η έρευνα για την απόδοση ευθυνών στο Μάτι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, υπήρξαν χωρίς άλλο, απότοκος των σφοδρών αντιδράσεων από τον Τύπο αλλά και την αντιπολίτευση, που σημειώθηκαν μετά την παραγγελία Δημητρίου που οδηγούσε, τουλάχιστον, σε χρονική καθυστέρηση την έρευνα.

Βαρύ κλίμα

Ομως και μέσα στη Δικαιοσύνη το κλίμα ήταν βαρύ χθες, ενώ εισαγγελικοί λειτουργοί αδυνατούσαν να κατανοήσουν πώς είναι δυνατόν μία ποινική έρευνα για τόσο σοβαρό θέμα –εθνική τραγωδία με εκατόμβη νεκρών– μπορεί να καθυστερήσει για να ληφθεί υπόψη από τους εισαγγελείς το πόρισμα μιας διοικητικής διαδικασίας που είναι σημαντική, αλλά αφορά πειθαρχικές ευθύνες κρατικών λειτουργών. Οι αντιδράσεις εντός Δικαιοσύνης φαίνεται πως καθόρισαν την τελική στάση της εισαγγελίας του ανωτάτου δικαστηρίου σε ένα θέμα που η κοινωνία ολόκληρη, αλλά πρωτίστως οι τραγικοί συγγενείς των δεκάδων θυμάτων ζητούν απόδοση δικαιοσύνης και καταλογισμό ευθυνών. Ενημέρωση ζήτησαν, χθες, από τον κ. Ζαγοραίο οι υπεύθυνοι σε θέματα Δικαιοσύνης από τη Ν.Δ. Κών. Καραγκούνης και Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Να σημειωθεί πως σε δηλώσεις της (ΑΝΤ1) η ίδια η κ. Παπασπύρου ανέφερε ότι η δική της έρευνα θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί τουλάχιστον τρεις μήνες, ενώ για την πλημμύρα στη Μάνδρα, που ακόμα δεν έχουν ασκηθεί διώξεις, η έρευνα Παπασπύρου κράτησε οκτώ μήνες. Η Εισαγγελία Αθηνών βρίσκεται και σε αυτή την τραγική υπόθεση στο στάδιο αποστολής κλήσεων για υπόπτους.


Αλλαγή πλεύσης από τη Δικαιοσύνη για το Μάτι μετά τις αντιδράσεις

25/9/2018 11:49

Αλλαγή πλεύσης από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, μετά την παραγγελία της να αναμένουν οι εισαγγελικές αρχές την έρευνα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης για διοικητικό έλεγχο, πριν ολοκληρώσουν τη διαδικασία απόδοσης ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Εισαγγελία του ανωτάτου δικαστηρίου, διευκρινίστηκε σήμερα, ότι η παραγγελία της Εισαγγελέως δεν είχε σκοπό να παγώσει τις έρευνες για τους υπευθύνους της φονικής πυρκαγιάς, αλλά στόχευε απλά να καταστεί γνωστό στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο που μετέχει προσωπικά των ερευνών, ότι υπάρχει και η έρευνα της Επιθεωρήτριας Μαρίας Παπασπύρου και να τη λάβει υπόψη του.

Σε καθε περίπτωση, μετά το σάλο και τις αντιδράσεις, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, σήμερα απέστειλε έγγραφο με το οποίο ορίζει ότι ο Ηλίας Ζαγοραίος θα παραμείνει για να ολοκληρώσει την έρευνα για το Μάτι, αν και θα παύσει να είναι προϊστάμενος της Εισαγγελίας στο τέλος του μήνα, καθώς ήδη έχουν διενεργηθεί εκλογές και έχει εκλεγεί ο αντικαταστάτης του.

Οι σημερινές εξελίξεις, απότοκος των αντιδράσεων που σημειώθηκαν χθες, για την εμπλοκή στην εισαγγελική έρευνα, είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί και μέσα στη δικαιοσύνη, όπου η χθεσινή ενέργεια της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως.

 

 


Αλλάζουν τα δεδομένα στην έρευνα για το Μάτι

24/9/2018 19:00

Αλλάζουν τα δεδομένα στην εισαγγελική έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και την απόδοση ευθυνών για την εκατόμβη των νεκρών και τις τεράστιες καταστροφές λίγο πριν την κλήση ως υπόπτων στελεχών των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών και της αυτοδιοίκησης, καθώς η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου με παραγγελία της, ζητά να ληφθεί υπόψη και το πόρισμα της Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου, πριν η Εισαγγελία καταλήξει στα πρώτα συμπεράσματα για τους υπεύθυνους της βιβλικής καταστροφής.

Και ενώ ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος, ο οποίος επόπτευε και μετείχε προσωπικά των ερευνών, παρέλαβε χθες το πόρισμα του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα – πυραγού – περί τις εκατό σελίδες- βρισκόταν στο τέλος της έρευνας και στο στάδιο να αποστείλει κλήσεις για εξηγήσεις σε υπευθύνους από Περιφέρεια, Δήμους, Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ, Λιμενικό και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου δημιουργεί νέα δεδομένα.

Παράλληλα, στο τέλος του μήνα, δηλαδή σε μία εβδομάδα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας κ.Ζαγοραίος ολοκληρώνει τη θητεία του – εξελέγη ήδη ο αντικαταστάτης του- και ενώ όλα έδειχναν, ότι θα παρέμενε στη θέση του για να ολοκληρωθεί η έρευνα και να μην χρονοτριβήσει, εντούτοις ο ίδιος δεν έχει λάβει εντολή παραμονής και  όπως φαίνεται, η έρευνα θα συνεχιστεί από τους δύο νέους αντεισαγγελείς που τον βοηθούσαν τελευταία (Ν. Φιστόπουλος και Κ.Σπυρόπουλος).

Βεβαίως στο πλαίσιο των ερευνών ήδη έχουν κληθεί ως ύποπτοι σε εξηγήσεις δύο στελέχη της Πυροσβεστικής για την παροχή ψευδών στοιχείων σχετικά με την φονική πυρκαγιά και έχει σχηματιστεί σχετική δικογραφία.

Οι εξελίξεις αυτές, όπως εκτιμούν εισαγγελικές πηγές, δημιουργούν νέα δεδομένα στην έρευνα για την εκατόμβη των νεκρών στο Μάτι και σε κάθε περίπτωση προκαλούν τουλάχιστον χρονικές καθυστερήσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μία εθνική τραγωδία, όπου οι συγγενείς των θυμάτων και οι εκατοντάδες κατεστραμμένοι ζητούν την απόδοση δικαιοσύνης.

H Ιωάννα Μάνδρου είναι Δημοσιογράφος στον ΣΚΑΙ και στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

η εικόνα προφίλ της Ιωάννα Μάνδρου, Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

SHARE
RELATED POSTS
Πού βρίσκονται άραγε Μίχος και Καρούλιας;, του Γιώργου Αρκουλή
Με την μέθοδο του…Σωκράτη!, tου Ηλία Καραβόλια
Tweety Trump, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.