Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Κολυμπίων – Δηλώσεις του κ.Φώτη Χατζηδιάκου (τ. Δημάρχου Ρόδου)

Spread the love

Ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος είναι Δικηγόρος και διετέλεσε Δήμαρχος Ρόδου της θητείας 2014-2019. Έχει υπηρετήσει την αυτοδιοίκηση 20 χρόνια και ως Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου.  Είναι επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Ρόδος δύναμη Πολιτών”

Ρόδος, 02 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Θέμα :  Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων  ΕΕΛ ΚΟΛΥΜΠΙΩΝ

Μετά τις αντιδράσεις των ξενοδόχων, επιχειρηματιών, αλιέων, εργαζόμενων της περιοχής Κολυμπίων και της κοινωνίας εν γένει της Δ.κ Αφάντου για την απόφαση της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. να χωροθετήσει και να κατασκευάσει εγκατάσταση ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ στην περιοχή ΘΕΟΤΟΚΟΣ που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του Αφάντου, της Αρχαγγέλου και των Στεγνών, η παράταξη μας «ΡΟΔΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ», προβαίνει στην ακόλουθη ΔΗΛΩΣΗ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.

1.ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΝΤΙΘΕΤΗ σε κάθε απόπειρα κατασκευής ΕΕΛ στο τουριστικό θέρετρο των Κολυμπίων και μάλιστα σε μια περιοχή απείρου φυσικού κάλλους που βρίσκεται στο κέντρο της τουριστικής περιοχής την οποία κάθε χρόνο επισκέπτονται χιλιάδες επισκέπτες και δραστηριοποιούνται εκατοντάδες επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, με απρόβλεπτες συνέπειες για τις παρακείμενες ακτές όπου κάθε χρόνο κολυμπούν και απολαμβάνουν τη θάλασσα χιλιάδες επισκέπτες.

2.Συντάσσεται και υποστηρίζει τον αγώνα των Ξενοδόχων, καταστηματαρχών, αλιέων, αλλά και των κατοίκων των Κολυμπίων και του Αφάντου αφού η κατασκευή μιας τέτοιας εγκατάστασης με αποδέκτη τη θαλάσσια περιοχή ΑΦΑΝΤΟΥ-ΚΟΛΥΜΠΙΩΝ, θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, για την περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, αλλά και για όλο το νησί της ΡΟΔΟΥ.

3.Υπάρχει από ετών μελετημένη και καθορισμένη λύση, όπως προβλέπεται στο MASTER PLAN και τεκμηριώνεται στην εμπειρογνωμοσύνη του ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ και του καθηγητή κ. Ανδρέα Ανδρεαδάκη –του κορυφαίου επιστήμονα στον τομέα αυτό- ως η ωφελιμότερη για το ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ, και αυτή είναι η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ Ο ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΕΛ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΒΟΔΙ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΛΟΣ-ΚΑΛΛΙΘΕΑ (ΦΑΣΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΗΔΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΑΓΩΓΟ), που κατασκευάστηκε για να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι του Βορείου τριγώνου της Ρόδου (πρώην Δήμοι Ρόδου, Ιαλυσού, Καλλιθέας, Αφάντου και Αρχάγγελου).

Και τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

1.Ποιος άλλαξε την πρόταση αυτή, στον ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ και μάλιστα όταν το έργο αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός (νέες μέθοδοι επεξεργασίας) της ΕΕΛ στη θέση ΒΟΔΙ και η κατασκευή του αγωγού Αρχάγγελος-Καλλιθέα (φάση σύνδεσης με τον υπάρχοντα ήδη αγωγό) έχει ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ μέχρι τον ΙΟΥΝΙΟΥ του 2026;

2.Υπάρχει απόφαση της ΔΕΥΑΡ για αλλαγή του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ το 2020;

3.Έχει γνωμοδοτήσει το ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΦΑΝΤΟΥ για το θέμα;

Επειδή δεν θα πάρουμε απαντήσεις στα ερωτήματα μας, σας καλούμε να σεβαστείτε την με αριθμό 7/2021 απόφαση του ΔΣ της Δ.Κ ΑΦΑΝΤΟΥ (ΑΔΑ ΨΥ2ΣΩ1Ρ-3ΜΙ) στην οποία προτείνεται :

1.Μελέτη, Χρηματοδότηση, για την Ανάπλαση και Αξιοποίηση του δημοτικού ακινήτου στην περιοχή «Θεοτόκος» στον Οικισμό Κολυμπίων της Κοινότητας Αφάντου. Και αναρωτιέται;

2.Έχουν γνωμοδοτήσει οι περιβαλλοντικοί φορείς, αφού πρόκειται για περιοχή ΜΟΝΙΜΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ Υ.Α 1160/ΦΕΚ Β/9-02-2002 και μεταγενέστεροι νόμοι προστασίας των περιοχών αυτών.

3.Έχει ερωτηθεί η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ για τις επιτρεπόμενες ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ για την ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ από την κείμενη νομοθεσία περιοχή; (Προφανώς το επιχείρημα για πρόβλεψη στη ΖΟΕ ΚΟΛΥΜΠΙΩΝ της συγκεκριμένης χρήσης, είναι ΕΩΛΟ αφού αφορά μια πρόβλεψη τοπικού χαρακτήρα το έτος 1988, χωρίς καμμιά αντιστοιχία με τη σημερινή πραγματικότητα στην περιοχή ).

4.Εμείς εμμένουμε στην απόφαση 718/9-11-2018 (ΑΔΑ 73ΑΨΟΛ3Δ-3ΜΘ) της ΔΕΥΑΡ και καλούμε τη διοίκηση της, να σταματήσει το επικείμενο περιβαλλοντικό και οικονομικό «έγκλημα» για την περιοχή ΚΟΛΥΜΠΙΩΝ-ΑΦΑΝΤΟΥ και για όλο το νησί.

5. Τέλος, καλούμε τη ΔΕΥΑΡ να φέρει το θέμα σε συζήτηση στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, πρόκειται για θέμα ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ, και να μην προχωρήσει σε καμία περαιτέρω ενέργεια χωρίς την επίσημη έκφραση της ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ.

Το Γραφείο Τύπου της δημοτικής παράταξης

«ΡΟΔΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ»

SHARE
RELATED POSTS
Ευχές από τη Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου
“Ο Δράκος της Ρόδου” προσφέρει και αποκαλύπτει, του γλύπτη Νίκου Γιώργου Παπουτσίδη
Κατεβάζουν τα έργα Σεμερτζίδη και Κούκου από το Νεστορίδειο με ομόφωνη απόφαση. Τι γράφει ο κ. Φρόνας, τ. Πρόεδρος του Μουσείου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.