Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος για τη γιορτή του Ευαγγελισμού: “Εμπνεόμαστε από το παράδειγμα των αγωνιστών του Γένους μας”

Spread the love

 

Ἐν Ρόδῳ τῇ 24ῃ-3-2020

 

Προς

τον ιερόν Κλήρον και τον ευσεβή λαόν

της καθ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου

Αγαπητοί Αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω

Πανηγυρίζουμε σήμερα την Μεγάλη Εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου και εορτάζουμε την ένδοξη επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. «Ευαγγελίζου γην χαράν μεγάλην, αινείτε ουρανοί Θεού την δόξαν». Ο Πρωτοστάτης Άγγελος μεταφέρει στην Παρθένο Μαρία, την Κεχαριτωμένη Κόρη της Ναζαρέτ το χαρμόσυνο μήνυμα της σαρκώσεως του Θεού Λόγου. Ο Θεός δεν εγκατέλειψε τον άνθρωπο στην απέλπιδα και άσκοπη περιπλάνησή του. Έρχεται ο ίδιος, σαρκώνεται, γίνεται άνθρωπος, για να συναντήσει τον άνθρωπο και να νοηματοδοτήσει την αναζήτησή του. Για να θεραπεύσει την λύπη του, την αγωνία του, την απογοήτευσή του, την ασθένεια του. Για να τον αποκαταστήσει στην πρώτη αξία του και να του χαρίσει αληθινή προοπτική ζωής και υπάρξεως.

Αυτός ο σαρκωθείς από την Παρθένο Μαρία Θεός υπέγραψε και την ελευθερία του Γένους μας, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γέρος του Μωριά, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Οι Πατέρες μας με την δύναμη της πίστης στο σαρκωθέντα Θεό και κάτω από την μητρική και Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου εφύλαξαν την Ορθόδοξη ταυτότητά τους, την ιδιοπροσωπία του ευσεβούς ημών Γένους, και αγωνίστηκαν θυσιαστικά «για του Χριστού την πίστη την αγία και της Πατρίδος την ελευθερία». Τιμούμε τις θυσίες τους, εμπνεόμαστε από το παράδειγμα τους και προσευχόμαστε ο Θεός να μας αναδεικνύει άξιους της ελευθερίας, που εκείνοι μας εχάρισαν, αλλά και «της ελευθερίας των τέκνων του Θεού», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Απόστολος των Εθνών Παύλος.

Ο εφετινός όμως εορτασμός είναι διαφορετικός από εκείνους των προηγουμένων ετών, εξαιτίας της επιδημίας που ενέσκηψε στη χώρα μας και στον κόσμο ολόκληρο, για την εξέλιξη της οποίας πληροφορούμαστε από τα Μέσα Ενημερώσεως και Επικοινωνίας. Ακούμε ότι ο αριθμός των συνανθρώπων μας, που έχουν προσβληθεί, αυξάνεται καθημερινά. Η πολιτεία, για να περιορίσει την εξάπλωση, εξαγγέλει μέτρα προστασίας, τα οποία όλοι καλούμαστε να τηρήσουμε με συνέπεια και προσοχή για να προφυλάξουμε εαυτούς, τους οικείους μας και τους ανθρώπους του κοινωνικού μας περιβάλλοντος. Λαμβάνουμε τα μέτρα υγιεινής που απαιτούνται,  και αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις. Μένουμε στα σπίτια μας, στις αναγκαίες συναντήσεις μας κρατούμε αποστάσεις, και επιδεικνύουμε σταθερή την απόφαση να συμβάλουμε με κάθε τρόπο και προσωπική θυσία στην υπέρβαση της δύσκολης αυτής καταστάσεως. Δεν θέτουμε σε κίνδυνο την ζωή μας και τη ζωή των συνανθρώπων μας, γιατί πιστεύουμε ότι η ζωή είναι δώρο πολύτιμο του Θεού 

Η Πολιτεία, με σχετική Υπουργική απόφαση, αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας των Ιερών Ναών μας, έως και την 30η Μαρτίου. Δεν γνωρίζουμε τις αποφάσεις για το επόμενο της 30ης Μαρτίου χρονικό διάστημα. Επίκειται η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα. Οι προβλέψεις δεν είναι αισιόδοξες αλλά  ελπίζουμε στην ενέργεια της χάριτος του Θεού. 

Η αναστολή της λειτουργίας των Ναών μας, μάς δημιουργεί πόνο και θλίψη. Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, μάλιστα κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Ποιός από μας θα μπορούσε να φανταστεί πριν λίγο καιρό ότι θα ζούσαμε την λειτουργική αυτή στέρηση, θα σιγούσαν οι καμπάνες των Ναών μας, θα τελούσαμε κεκλεισμένων των θυρών, όσοι μπορούμε, τις ιερές Ακολουθίες και θα βλέπαμε άδειες από πιστούς τις Εκκλησίες μας, μάλιστα τις ημέρες εκείνες κατά τις οποίες ήταν ασφυκτικά γεμάτες.

Η πολιτεία λαμβάνει τα μέτρα που κρίνει κατάλληλα. Εμείς οφείλουμε να επιδείξουμε το μέτρο της ευθύνης μας. Το χρέος μας είναι να προχωρήσουμε συντεταγμένα, στα πλαίσια της συντεταγμένης πολιτείας, της οποίας είμαστε πολίτες, ανεξάρτητα από προσωπικές απόψεις. Ας αφήσουμε κάθε προσωπική αντιπαράθεση, κάθε διαχωρισμό σε πιστούς, ολιγοπίστους, απίστους κ.λ.π., καλλιεργώντας «την ενότητα της πίστεως εν τω συνδέσμω της ειρήνης». Στο νησί μας δεν έκλεισαν όλοι οι Ναοί, δεν σταμάτησαν οι Ακολουθίες και η τέλεση της Θείας Λειτουργίας. Τελούνται ανελλιπώς και κατά τάξιν στα Μοναστήριά μας, από τις Αδελφότητές τους. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις, και σε άλλους Ναούς «κεκλεισμένων των θυρών».

Από τον τηλεοπτικό σταθμό ΘΑΡΡΙ, τα ραδιόφωνα, από τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας μεταδίδονται πολλές ιερές Ακολουθίες και η Θεία Λειτουργία. Δόξα τω Θεώ έχουμε αυτή την παράκληση. Οι κατ  οίκον προσευχές μας δεν σταμάτησαν. Ας κάνουμε το σπίτι μας κατ οίκον Εκκλησία. Να ανάψουμε το καντήλι μας, να λιβανίσουμε, να γονατίσουμε μπροστά στα εικονίσματά μας και να παρακαλέσουμε όλοι μαζί τον Θεό να δείξει το έλεός Του και να μας δώσει την χαρά της επιστροφής στην λατρεία της Εκκλησίας, στις εργασίας μας και στις κοινωνικές συναναστροφές μας. Η πικρία και ο πόνος όλων μας, εξ αιτίας της αναστολής της λειτουργίας των Ναών μας να γίνει αφορμή για έντονη προσευχή. Να λειτουργήσουμε αυτό τον καιρό πάνω στο θυσιαστήριο της καρδιάς μας και να ετοιμαστούμε ώστε να επιτρέψουμε αναγεννημένοι και στους Ναούς μας και στην καθημερινότητά μας.

Ας γίνει η κατάσταση που ζούμε ευκαιρία να επανεκτιμήσουμε το δώρο της ζωής,  την αξία της αληθινής συναντήσεως με τον άλλο, τον συνάνθρωπο μας, το νόημα της λατρείας της Εκκλησίας μας, το θησαυρό της πατρογονικής μας ευσέβειας, όλα εκείνα που διαχρονικά μας χαρακτήριζαν και μας έκαναν να καυχώμαστε για την δυναμική της ιδιοπροσωπίας μας.   

Ας αναλογιστούμε με ταπείνωση την πνευματική διάσταση του προβλήματός μας. Μας επιβλήθηκε ένα πνευματικό επιτίμιο. Ας το βαστάσουμε. Ας προσπαθήσουμε να το βιώσουμε πνευματικά. Ως αφορμή μετανοίας για τις ελλείψεις και παραλείψεις μας. Μην ξεχνάμε ότι το αίτιο κάθε πειρασμού μας είναι πνευματικής φύσεως. Αυτό  μας διδάσκουν οι Πατέρες δια μέσου όλων των αιώνων.

Ας σταθούμε με ευθύνη απέναντι στην παρούσα περίσταση, ας επιμείνουμε στην προσευχή και όχι στους ρεμβασμούς και μετεωρισμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ας δράσουμε με ακεραιότητα φρονήματος και εκκλησιαστικής συνειδήσεως, με την βεβαιότητα της πίστεως ότι «Μεθ  ημών ο Θεός», «Ο παιδεύων και πάλιν ιώμενος». Ο Θεός δεν μας εγκατέλειψε, ούτε θα μας εγκαταλείψει. «Πιστεύετε εις Θεόν».  

Ως άνθρωποι λυπούμαστε για την ενεστώσα κατάσταση. Προσευχόμαστε για τους ασθενείς. Σκεφτόμαστε αυτούς που έχασαν δικούς τους ανθρώπους. Δεν έχει σημασία αν είναι μακριά μας. Αυτό τον καιρό, πιστεύω, αισθάνομαστε όλοι την βαρύτητα που έχει η ευαγγελική λέξη «πλησίον».  Προσευχόμαστε για όσους αγωνίζονται στο τομέα της Υγείας, τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό, τους ερευνητές, και όλους, όσοι είναι στο καθημερινό αγώνα για να λειτουργήσουν τα πράγματα σωστά και να προχωρήσουμε συντεταγμένα στην υπέρβαση της κρίσεως.

Σας ασπάζομαι «εν Κυρίω Ιησού τω Σωτήρι ημών» τον «ιατρόν των ψυχών και των σωμάτων» και επαναλαμβάνω, με ποιμαντική ευθύνη, ότι είναι ευθύνη και χρέος όλων μας να τηρούμε τις οδηγίες των αρμόδιων Οργάνων της Πολιτείας για την προστασία μας από τον κορωνοϊό και να σταθούμε υπεύθυνα μπροστά σ᾽ αυτή την πανδημία, προσευχόμενοι έντονα και ακατάπαυστα και εκλιπαρούντες το έλεος του Θεού.

Μετά πατρικών ευχών και αγάπης εν Κυρίω

Ο Μητροπολίτης

Ο Ρόδου Κύριλλος

SHARE
RELATED POSTS
Το Δήμο Ρόδου ευχαρίστησαν οι ποδοσφαιριστές των Εθνικών Ομάδων Ακρωτηριασμένων Ατόμων Ελλάδος και Βελγίου για τη διεξαγωγή του φιλικού αγώνα στη Ρόδο
Η Ρόδος δεν γράφει Ιστορία, είναι η ίδια η Ιστορία-Ένα βιβλίο για την Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου από τον Δήμο Ρόδου & και την Μάγδα Μαριά
Αλληλέγγυα δράση “Τα παιδιά νοιάζονται” από τον Σύλλογο Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.