Υγεία

Είναι επικίνδυνα τα θηλώματα;, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής»

Τα θηλώματα, δηλαδή μικρά ροζ ή καφέ εξογκώματα στο δέρμα, που μοιάζουν με κρεατοελιές, κάνουν συνήθως την εμφάνισή τους στη δεκαετία μεταξύ είκοσι και τριάντα. Πού οφείλονται; Μεταδίδονται; Πώς πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε;

Τα θηλώματα οφείλονται στον ιό HPV (Human Papiloma Virus) Ιό των Ανθρώπινων Θηλωμάτων. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τους ιούς που προκαλούν τα κονδυλώματα και τις μυρμηγκιές αλλά δεν είναι τόσο μεταδοτικά.  Συνήθως είναι ακίνδυνα: σπάνια έχουν αναφερθεί δυσπλασίες και καρκίνος πάνω σε θήλωμα. Αν και είναι ασυμπτωματικά, εφόσον αυξηθεί το μέγεθος και ο αριθμός τους, μπορεί να  προκαλέσουν φαγούρα ή αίσθημα καψίματος.

Τα θηλώματα αυξάνονται συνήθως μετά τα 25. Κι επειδή μοιάζουν με τις κοινές ελιές, ο δερματολόγος θα αποφανθεί για την ύπαρξή τους, εφόσον προηγηθεί κλινική εξέταση. Ιστολογικός έλεγχος θα καταδείξει ότι πρόκειται  για καλοήθη βλάβη: ο έλεγχος διενεργείται κυρίως σε θηλώματα σκούρου χρώματος.

Τα θηλώματα προτιμούν σημεία με πτυχές ή υγρές περιοχές, που ευνοούν την ανάπτυξη του HPV. Ωστόσο μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα μέρη του σώματος και να αυξηθούν αν τα τρίβουμε. Συχνότερα εμφανίζονται σε λαιμό, μασχάλες, μηρούς, στην περιοχή κάτω από το στήθος αλλά και σε πλάτη και πρόσωπο (βλέφαρα κ.α). Εμφανίζονται σε περιοχές διαφορετικές από τις μυρμηγκιές, οι οποίες «αγαπούν» χέρια, πόδια (πέλματα) και μάγουλα. Επιπρόσθετα τα θηλώματα δεν έχουν υπότυπους όπως οι μυρμηγκιές ενώ οι περιοχές στις οποίες εμφανίζονται είναι ευάλωτες σε τριβή και μικροτραυματισμούς.

Τα θηλώματα είναι δύο ειδών. Οι Ακροχόρδωνες (κρέμονται από ένα λεπτό ιστό δέρματος) και η Κρεμάμενη Τέρμινθος( με μέγεθος πάνω από μισό εκατοστό).

Τί να κάνω;

Μην τρίβεις και μην ξύνεις τα θηλώματα. Αν αιμορραγήσουν θα προκληθεί φλεγμονή και θα απαιτηθεί τοπική αντιβίωση.

Όχι αλυσίδες στο λαιμό. Αυξάνουν την τριβή και την πιθανότητα μικροτραυματισμού αλλά και αύξησης του αριθμού των θηλωμάτων.

Όχι στο ξύρισμα. Απόφυγε να τραυματίσεις με ξυραφάκια την περιοχή που έχουν εμφανιστεί, είτε στο πρόσωπο είτε στις μασχάλες.

Μην τα αγγίζεις. Ίσως τα χέρια να μην είναι καθαρά και να τα μολύνεις. Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να τηρείς σχολαστικά καθαρά τα χέρια αλλά και το σώμα.

Ποιοι έχουν προδιάθεση;

Όλοι μπορεί να εμφανίσουν θηλώματα, ωστόσο μεγαλύτερη προδιάθεση εμφανίζονται όταν υπάρχουν:

Παχυσαρκία. Εκτιμάται ότι η εντονότερη εφίδρωση των παχύσαρκων ατόμων, προκαλεί εντονότερες τριβές στα σημεία που εμφανίζονται τα θηλώματα.

Εγκυμοσύνη. Τα θηλώματα συνήθως πολλαπλασιάζονται για λόγους ορμονικούς ή αύξησης του βάρους. Μπορεί να αυξηθεί και το μέγεθός τους.

Διαβήτης. Ο κίνδυνος φλεγμονής είναι μεγαλύτερος στους διαβητικούς, οπότε πρέπει να τα παρακολουθούν.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, διαταραχές επινεφριδίου, υποθυρεοειδισμός. Είναι πιθανό να προκαλέσουν αύξηση των θηλωμάτων.

Ξύρισμα ή τρίψιμο με σφουγγάρι ή με πετσέτες. Πολλαπλασιάζουν τα θηλώματα.

Αλυσίδες στον λαιμό. Ο ιός μεταφέρεται με την τριβή.

Μυρμηγκιές και κονδυλώματα. Ανήκουν στην ίδια ομάδα ιών με τα θηλώματα, οπότε είναι πιθανόν να συνυπάρχουν στο ίδιο άτομο.

Κληρονομικότητα. Ιδίως αν στην ίδια οικογένεια εμφανιστούν θηλώματα σε περισσότερα από ένα άτομα.

Θεραπεία

Λόγοι αισθητικής αλλά και λόγοι υγείας οδηγούν στην αφαίρεση των θηλωμάτων, ιδιαίτερα αν είναι πολλά και σε δύσκολα σημεία του σώματος. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος όχι μόνο να εξαπλωθούν αλλά και να αιμορραγήσουν, με αποτέλεσμα να πυροδοτήσουν φλεγμονή. Αφαιρούνται με Laser, κρυοθεραπεία ή διαθερμοπηξία. Η χειρουργική επέμβαση προτείνεται για μεγάλα θηλώματα. Ο δερματολόγος θα προτείνει ποια μέθοδο μπορείτε να εφαρμόσετε για ν’ απαλλαγείτε από τα θηλώματά σας.

SHARE
RELATED POSTS
Στις γιορτές τρώμε υγιεινά και νόστιμα!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Καρκίνος του ενδομητρίου, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ναι στην αποτοξίνωση!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.