Friday, Mar 29, 2024

Υγεία

Είναι αλήθεια ότι τα φύκια ωφελούν τον οργανισμό;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Ναι γιατί είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα, πρωτεΐνες και βιταμίνες. Ενυδατώνουν την επιδερμίδα και την προστατεύουν από φλεγμονές και ελεύθερες ρίζες. Μάλιστα, εξετάζεται η χρησιμότητα τους σε νέα φάρμακα κατά του καρκίνου.

Τα κορυφαία σε διατροφική αξία φύκια είναι η σπιρουλίνα και η χλωρέλλα: διαθέτουν υψηλότατη συγκέντρωση πρωτεΐνης (60%) τη μεγαλύτερη από κάθε άλλη φυτική τροφή. Περιέχουν και β-καροτίνη, βιταμίνη Β12, σίδηρο και  ιχνοστοιχεία. Η χλωρέλλα, έχει το υψηλότερο επίπεδο χλωροφύλλης και νουκλεϊκών οξέων RNA και DNA. Όσο για την σπιρουλίνα περιέχει το σπάνιο βασικό λιπαρό οξύ GLA, πολυσακχαρίδια και τη μοναδική μπλε χρωστική ουσία φυκοκυανίνη. Έχει υψηλή διατροφική αξία και ελάχιστες θερμίδες.

Τα φύκια έχουν ταξινομηθεί σε τέσσερις κατηγορίες.  Τα καφέ ενεργοποιούν το μεταβολισμό, διευκολύνουν τις καύσεις του οργανισμού και είναι πλούσια σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και  αμινοξέα. Τα κόκκινα περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Τα μπλε φύκια αντιμετωπίζουν τις φλεγμονές και διεγείρουν το μεταβολισμό των κυττάρων ενώ τα πράσινα είναι πολύ πλούσια σε β-καροτίνη.

Όσοι είναι αλλεργικοί στα ίδια τα φύκια καλό είναι να τ’ αποφεύγουν: τα ζεστά επιθέματα με φύκια απαγορεύονται σε άτομα με φλέβες,  κιρσούς και ευρυαγγείες.

Πρόεδρος Δρ Δέσποινα Κατσώχη
Ογκολόγος-Ακτινοθεραπευτής

SHARE
RELATED POSTS
Ναι στο χαμομήλι!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη στην εκπομπή “Υγεία πάνω απ’ όλα” – video
Τα  κρύα πόδια κάνουν…παράπονα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.