Υγεία

Η φεριτίνη δείχνει το δρόμο…, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

  

25590196_1731918726833039_1989584820_o_neoo.jpg

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, που βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν το οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα. Χωρίς την πολύτιμη αιμοσφαιρίνη τα όργανα του σώματος υπολειτουργούν.

Αν έχετε αρκετά από τα παρακάτω συμπτώματα, ελέγξτε τη φεριτίνη σας, αν δηλ. έχετε επαρκή αποθέματα σιδήρου.

 Κόπωση: η μειωμένη παροχή οξυγόνου στους ιστούς συνδυάζεται με αίσθημα αδυναμίας, ευερεθιστότητα και έλλειψη συγκέντρωσης.

 Χλωμάδα στο πρόσωπο: η αιμοσφαιρίνη δίνει το κόκκινο χρώμα στο αίμα και κάνει την επιδερμίδα να μοιάζει ροδαλή και υγιής.

 Δύσπνοια: ακόμη κι αν παίρνουμε βαθιές αναπνοές και οφείλεται στη μειωμένη ροή οξυγόνου στο σώμα Ακόμη χειρότερα αν εκδηλώνεται σε ώρες χαλάρωσης.

 Αρρυθμίες ή ταχυπαλμία: η καρδιά κουράζεται διπλά λόγω της μειωμένης ροής οξυγόνου.

 Νευρικότητα στα κάτω άκρα: όσο χαμηλότερα τα επίπεδα σιδήρου, τόσο εντονότερο το σύμπτωμα.

 Ημικρανία

 Τριχόπτωση: το λιγοστό οξυγόνο στηρίζει κυρίως τις ζωτικές λειτουργίες, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να αποδυναμώνονται.

 Πόνος στη γλώσσα: ο χαμηλός σίδηρος μειώνει την μυοσφαιρίνη, πρωτεΐνη που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και συμβάλλει στην καλή λειτουργία των μυών και άρα και της γλώσσας.

Τί να κάνω;

Για να αυξήσετε το επίπεδο φεριτίνης στο σώμα σας, πρέπει να επιλέξετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο.

Τροφές με φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο είναι τα μύδια, τα στρείδια, η σόγια, οι φακές, το σπανάκι, το βόειο κρέας και τα φασόλια. Μπορείτε επίσης να βρείτε τροφές εμπλουτισμένες με σίδηρο, όπως τα δημητριακά για το πρωινό.

Συνίσταται να παίρνετε βιταμίνη C από τα φρούτα και τα λαχανικά για να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου από τις άλλες τροφές που καταναλώνετε αλλά και να μην κάνετε υπερβολές με τροφές που περιέχουν ασβέστιο, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα καφέ, το τσάι και το κακάο, τα οποία μπορεί να αναστέλλουν την απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό σας.

Να σημειωθεί ότι ο αιμικός σίδηρος από ψάρια, πουλερικά και βόειο κρέας, απορροφάται δύο ή τρεις φορές καλύτερα από το είδος του σιδήρου που βρίσκεται στα λαχανικά. Σε κάθε περίπτωση η ισορροπημένη διατροφή είναι αναγκαία για κάθε ηλικία.

SHARE
RELATED POSTS
Η τρικυμιώδης σχέση μας με την τροφή, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Βασιλικός ο θαυματουργός!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Μπορώ να καθυστερήσω το γκριζάρισμα των μαλλιών μου;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.