Υγεία

Είναι αλήθεια ότι τα κάστανα δεν περιέχουν γλουτένη;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Θα το βρείτε: σε “Πολιτεία”, “Πρωτοπορία” Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας, “Ιανός” Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα ζητηθεί σε 2-5 ημέρες. β) ΗΠΑ μέσω του “Εθνικού Κήρυκα”. γ)στις εκδόσεις Φίλντισι  on line, με μειλ ή τηλεφωνικά 210 65 40 170 – [email protected]

όλα τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες με παιδικό καρκίνο.

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Όντως, τα κάστανα δεν περιέχουν γλουτένη και άρα μπορούν να τα καταναλώνουν ελεύθερα όσοι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Τα κάστανα έχουν υψηλή διατροφική αξία, είτε είναι ψητά, είτε βραστά.  Μάλιστα, έχουν λιγότερο λίπος σε σχέση με άλλους ξηρούς καρπούς, οπότε είναι ένα υγιεινό χειμωνιάτικο σνακ. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν μάς φιλοδωρούν με θερμίδες: τα 100 γραμμάρια έχουν περίπου 300 θερμίδες.

Παράλληλα είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες. Αν και από διατροφικής άποψης, είναι αμυλώδης τροφή όπως η πατάτα και το καλαμπόκι, περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη. Αξιοπρόσεκτη είναι και η περιεκτικότητά τους  σε βιταμίνη C: 100 γραμμάρια κάστανα μπορούν να μάς διασφαλίσουν το 70% των ημερήσιων αναγκών μας στη συγκεκριμένη βιταμίνη.

Έχουν και άλλες διατροφικές αρετές τα κάστανα: είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ και καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία συμβάλουν  στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και στην αύξηση της καλής (HDL). Περιέχουν και σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φωσφόρο, ψευδάργυρο, όπως και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (νιασίνη, πυριδοξίνη, θειαμίνη και ριβοφλαβίνη).

SHARE
RELATED POSTS
Τροφές σύμμαχοι των καπνιστών, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη
Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς κρέας;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Η ΑΚΟΣ γιορτάζει τον Movember Κυριακή 3 Νοε στην Αίγλη Ζαππείου – Ένα κίνημα γένους… αρσενικού που λέει ΝΑΙ στην πρόληψη!

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.