Υγεία

Δροσιστείτε χωρίς τύψεις!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Μόνο στη Ρόδο

Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων (έναντι Σταδίου ΔΙΑΓΟΡΑΣ), «Πηγές Καλλιθέας»

Λεωφόρος Ρόδου-Λίνδου στο ύψος του ΙΚΑ & Λεωφόρος Κρεμαστής

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Τα κρύα ροφήματα είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής του καλοκαιριού! Αν και ο οργανισμός έχει απόλυτη ανάγκη για ενυδάτωση, προσέχουμε τί πίνουμε ώστε αφενός να παίρνουμε πολύτιμα συστατικά και αφετέρου να μην πάρουμε έξτρα βάρος!

Η καλοκαιρινή εφίδρωση όχι μόνο μάς στερεί το πολύτιμο νερό που ενυδατώνει τον οργανισμό αλλά και συστατικά όπως κάλιο, νάτριο και χλώριο, τα οποία πρέπει να αναπληρώσουμε μέσα από υγρά και ροφήματα. Πολλά όμως από τα ροφήματα περιέχουν ζάχαρη, αλκοόλ και λιπαρά, τα οποία μάς παχαίνουν και απειλούν την υγεία.

Η αρνητική επίδραση της ζάχαρης για την υγεία της καρδιάς είναι γεγονός: αυξάνει την «κακή» χοληστερόλη (LDL) και προωθεί την αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος, παράγοντες καθοριστικοί για την υγεία της καρδιάς.

ΝΑΙ: φρέσκοι χυμοί φρούτων/λαχανικών, κρύα αφεψήματα χωρίς ζάχαρη, smoothies φρούτων και λαχανικών με γάλα ή γιαούρτι, κρασί ή σκέτα ποτά με πάγο/σόδα/ νερό ή κρύος καφές με λίγη ζάχαρη/γάλα.

ΟΧΙ: χυμοί με πρόσθετα σάκχαρα, κρύα αφεψήματα με ζάχαρη, μίλκσεικ, γρανίτες, κοκτέιλ, ροφήματα καφέ ή καφέδες με φυτικές κρέμες.

Διαλέγω και παίρνω!

Νερό. Είναι ο διαλύτης της ζωής με μηδέν θερμίδες! Βοηθά στην απώλεια βάρους αντικαθιστώντας ροφήματα και ποτά με πολλές θερμίδες, ευεργετεί την καρδιά, καθαρίζει τον οργανισμό από διάφορες τοξίνες, βοηθά το πεπτικό σύστημα ν’ αντιμετωπίσει από κακή χώνεψη μέχρι δυσκοιλιότητα ενώ κάνει το δέρμα να δείχνει λαμπερό.

Χυμοί από φρούτα ή λαχανικά. Προσφέρουν υδατάνθρακες, μέταλλα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πίνουμε χυμούς χωρίς κανένα μέτρο γιατί έχουν φυσικά σάκχαρα. Με πόσα πορτοκάλια φτιάχνουμε ένα ποτήρι χυμό; Από την απάντηση αντιλαμβανόμαστε την ποσότητα. Οι χυμοί του εμπορίου χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή γιατί περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα. Προτιμούμε τους φυσικούς χυμούς κι από του εμπορίου χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.

Παγωμένο τσάι. Αν πρόκειται να επιλέξετε του εμπορίου, φροντίστε να μην έχει πρόσθετα σάκχαρα. Καλό είναι το καλοκαίρι να φτιάχνετε τα δικά σας κρύα αφεψήματα από αγνά υλικά που θα σας ενυδατώσουν και θα σας δροσίσουν.

Αναψυκτικά. Περιέχουν τεράστιες ποσότητες ζάχαρης και σύνθετες ουσίες οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα την υγεία. Αυξάνουν απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα ενώ το συκώτι μετατρέπει τη ζάχαρη σε λίπος και την αποθηκεύει. Μία ώρα μετά, τα επίπεδα γλυκόζης πέφτουν απότομα κι αναζητάμε πάλι ζάχαρη!

Γρανίτες και smoothies. Αμφότερα περιέχουν αρκετή ζάχαρη! Προτιμούμε τα smoothies φρούτων καθώς περιέχουν ευεργετικά συστατικά, όπως μέταλλα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Όσο για γρανίτες, είναι … σκέτη ζάχαρη: ισοδυναμούν μ’ ένα μικρό γεύμα. Τουλάχιστον φροντίστε να είναι σπιτικές!

Μιλκσέϊκ. Μόλις ανεβήκατε κατηγορία παχυντικής απόλαυσης. Πολλές θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά με πρώτη ύλη το παγωτό. Ο… λογαριασμός από 300 έως 600 θερμίδες!

Ροφήματα καφέ. Πολύ γάλα, κρέμες και ζάχαρη με τον καφέ ή τα αγαπημένα ροφήματα καφέ που απολαμβάνετε το καλοκαίρι, θα βάλουν σε περιπέτειες τη σιλουέτα σας. Μάλιστα, οι φυτικές κρέμες, περιέχουν πολύ λίπος και ζάχαρη. Περιορίστε ζάχαρη και γάλα και πείτε ναι στον ντεκαφεϊνέ.

Αλκοόλ. Πολλοί έχουν ταυτίσει τις διακοπές και το καλοκαίρι με το αλκοόλ. Σκεφθείτε όμως, ότι 1γρ. αλκοόλ δίνει επτά θερμίδες, οπότε δύο ποτά είναι ένα μικρό γεύμα. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι για να κάνουμε οικονομία θερμίδων πίνουμε αλκοόλ με άδειο στομάχι ή ν παραλείπουμε γεύματα! Συγκριτικά, η μπύρα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (0 – 12%) το κρασί περίπου 12% ενώ ουίσκι και βότκα πάνω από 40% . Αντισταθείτε στους ξηρούς καρπούς ή τα άλλα αλμυρά σνακ που σερβίρονται μαζί με το ποτό, γιατί έχουν πολλές θερμίδες.

 

SHARE
RELATED POSTS
Η διατροφή κλειδί σωστής ανάπτυξης, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Απολαύστε μία κούπα πράσινο τσάι!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Η κατάλληλη διατροφή για την εμμηνόπαυση, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.