Πόρτα στη Δωδεκάνησο Πρόσωπα - Αφιερώματα

Διεθνής διάκριση για την κα Ελίνα Κουσουρνά , κόρη του τέως Δημάρχου Ρόδου κου Στάθη Κουσουρνά-Βιογραφικό

Spread the love

Ανάμεσα στις 10 γυναίκες κάτω των 40 ετών από όλο τον κόσμο που ξεχώρισαν για το ταλέντο τους και τη δυνατότητά τους να μπορούν να επηρεάσουν την κοινωνία και την οικονομία σε διεθνές επίπεδο, περιλαμβάνεται η κ. Ελίνα Κουσουρνά, κόρη του τέως δημάρχου Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική διάκριση από το Women’s Forum (Φόρουμ Γυναικών για την Οικονομία και την Κοινωνία) με διεθνή εμβέλεια. Η Ελίνα Κουσουρνά, έχει σπουδάσει Μάρκετινγκ και Επικοινωνία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Παρίσι, όπου έκανε μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και στα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται εκεί. Σήμερα είναι διευθύντρια Στρατηγικής και Ανάπτυξης της εταιρείας SMCP Group. Βρίσκεται σε αυτή τη θέση στα τελευταία τρία χρόνια, έχοντας ωστόσο προηγουμένως απασχοληθεί ως στέλεχος και σε άλλες εταιρείες – κολοσσούς, όπως είναι η L oreal. Η Ελίνα Κουσουρνά, στις απονομές του Φόρουμ για το 2018, ανακηρύχθηκε μία από τις 10 γυναίκες κάτω των 40 ετών που έχουν επιλεγεί από το Women’s Forum για το ταλέντο τους και τη δυνατότητα να αποτελέσουν προσωπικότητες που μπορούν να επηρεάσουν την κοινωνία και την οικονομία σε διεθνές επίπεδο. Το Φόρουμ Γυναικών για την Οικονομία και την Κοινωνία ασχολείται με την ανάδειξη της φωνής των γυναικών σε παγκόσμια θέματα.

Με επίκεντρο το Παρίσι αλλά με παγκόσμια επιρροή, το Φόρουμ Γυναικών για την Οικονομία και την Κοινωνία, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους σε συνεργασία με επιχειρήσεις, ηγέτες διαφόρων φορέων, ΜΜΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Η ετήσια Παγκόσμια Συνάντηση στο Παρίσι έχει γίνει πλέον θεσμός στο διεθνές καλεντάρι των διασκέψεων,. Στόχος είναι να οικοδομηθούν γέφυρες μεταξύ γενεών, χωρών και πολιτισμών, ενθαρρύνοντας την αλληλεγγύη μεταξύ των γυναικών σε κάθε τομέα, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται, μέσα από ουσιαστικό διάλογο σε συναντήσεις σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό η Ελίνα Κουσουρνά, 34 ετών, επελέγη ως “Ανερχόμενο Ταλέντο» μαζί με εννέα ακόμα γυναίκες κάτω των 40 ετών από το Φόρουμ Γυναικών για το «μεγάλο ταλέντο» και «την ικανότητα να επηρεάζει και να διαμορφώνει σημαντικούς ανθρώπους της κοινωνίας και της οικονομίας μας».

Η Ελίνα Κουσούρνα είναι Διευθύντρια Στρατηγικής και Ανάπτυξης Επιχειρήσεων στον Όμιλο Επιχειρήσεων SMCP (Sandro, Maje, Claudie, Pierlot) και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του. Υπό τη διεύθυνση της είναι ο Στρατηγικός Σχεδιασμός, η Διεθνής Ανάπτυξη, η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, η επιλογή χώρου για καταστήματα και η Αρχιτεκτονική.

Αφού ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στην Ελλάδα και στο πανεπιστήμιο Paris Dauphine στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus, επέστρεψε στην Ελλάδα ξεκινώντας τη καριέρα της στην εταιρεία L’ Oréal. Μέσα σε έξι χρόνια, αναρριχάται στα υψηλότερα σκαλοπάτια της ιεραρχίας της εταιρείας, που περιβάλλεται από “πολύ ευφυείς ανθρώπους” όπως δηλώνει η ΄ίδια. Αλλά η προοπτική να γίνει συνεταίρος δεν την γοητεύει καθώς θεωρεί πως είναι μια θέση “πολύ εμπορική”. Τελικά παραιτείται και η ροδίτισσα με το ανήσυχο πνεύμα αποφασίζει να διευρύνει τους ορίζοντες της και επιστρέφει στη Γαλλία όπου εκπονεί το μεταπτυχιακό της (MBA), ένα δια-τμηματικό πρόγραμμα, όπου ένα τμήμα του υλοποιήθηκε στο γαλλικό campus de Fontainebleau και το υπόλοιπο στη Σιγκαπούρη.

Στη συνέχεια αναλαμβάνει μια θέση συμβούλου στη εταιρεία Boston Consulting Group στο Παρίσι και στη συνέχεια στον κατασκευαστικό όμιλο SMCP, όπου σε ηλικία 31 ετών αναλαμβάνει θέση ευθύνης και πολύ γρήγορα εξελίσσεται καθώς ένα από τα πολύ μεγάλα προγράμματα που ανέλαβε ήταν η είσοδος της εταιρείας στο χρηματιστήριο , ένα μεγαλόπνοο εγχείρημα το οποίο έφερε εις πέρας η Ελίνα Κουσουρνά .

Οπλισμένη με δυνατό βιογραφικό σημείωμα, γίνεται πολύ γρήγορα το δεξί χέρι του διευθύνοντος συμβούλου της SMCP (“Sandro, Maje, Claudie Pierlot”) στην ηλικία των 31 ετών. Από την τέταρτη μέρα στην εταιρεία, έπρεπε να εργαστεί για την υλοποίηση της απόκτησης του ομίλου από την κινεζική Shandong Ruyi το 2015 και τρεις μέρες πριν, είχε μάθει ότι πως ήτανμέγκυος, κάτι που τελικά δεν αποτέλεσε εμπόδιο καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος αντέδρασε πολύ καλά στο θέμα της εγκυμοσύνης και της εμπιστεύθηκε αυτό το project, το οποίο και έφερε εις πέρας.

Μόλις εγκρίθηκε η αγορά μετοχών τον Οκτώβριο του 2016, ο Όμιλος αποφάσισε να γίνει δημόσιος. Ένα έργο που ανατέθηκε στην Ελίνα , μαζί με τον Chief Financial Officer (CFO) του Ομίλου. «Μια εκπληκτική εμπειρία», όπως δηλώνει και η ίδια, καθώς έπρεπε να επιτελέσει το συντονισμό μεταξύ διαφόρων μεγαλοπαραγόντων: τραπεζίτες, δικηγόροι, ελεγκτές και AMF (Autorité des Marchés Financiers). Και φυσικά το πέτυχε.

Το μυστικό της επιτυχίας για την Ελίνα είναι «Να είσαι ο εαυτός σου». Η ίδια δηλώνει πως δεν προσπάθησε ποτέ να διεκδικήσει ρόλο στην ανάληψη μιας θέσης. Προέκυπτε… Η συμβουλή της στις νέες γυναίκες είναι «να προχωρήσουν και να μην διστάσουν να δείξουν τη φιλοδοξία τους…».

Άλλωστε, όπως ομολογεί και η ίδια, “χρειάστηκε πολύς χρόνος για να το ομολογήσω, αλλά εμείς οι ίδιες οι γυναίκες βάζουμε εμπόδια στην πορεία μας. Όταν έμαθα για τη διάκριση μου ως ‘ανερχόμενο ταλέντο’, για παράδειγμα, είχα την τάση να πω ότι πως δεν είναι τίποτα και πως κάθε άνθρωπος θα μπορούσε να το πετύχει. Και τελικά αναρωτιέμαι μήπως κάνω λάθος….»

Τι είναι το Φόρουμ Γυναικών για την Οικονομία και την Κοινωνία (The Women’s Forum for the Economy & Society):
Το Φόρουμ Γυναικών για την Οικονομία και την Κοινωνία αποτελεί μια κορυφαία πλατφόρμα αφιερωμένη στην ανάδειξη των γυναικών φωνών και προοπτικών σε παγκόσμια θέματα καθώς πιστεύουν στην ξεχωριστή ικανότητα των γυναικών ηγετών να δημιουργήσουν θετικό αντίκτυπο στους εργαζομένους, τις κοινότητες και τις κοινωνίες τους.

Με έδρα το Παρίσι και με παγκόσμια επιρροή, το Φόρουμ Γυναικών για την Οικονομία και την Κοινωνία αναδεικνύει την Ηγεσία και την Πρόοδο γυναικών καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους με μια σειρά πρωτοβουλιών σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις, τους κοινωνικούς φορείς, τα ΜΜΕ και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Με ένα ισχυρό διεθνές δίκτυο, το Φόρουμ Γυναικών για την Οικονομία και Κοινωνία προωθεί την ηγεσία των γυναικών, την προώθηση κοινών αξιών μέσω του διαλόγου και συγκεκριμένων λύσεων και ενθαρρύνει ηγέτες- γυναίκες και άνδρες- να κάνουν τη διαφορά.

Μέσα στις προτεραιότητες του είναι η οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ γενεών, χωρών και πολιτισμών, η ενθάρρυνση της ανεκτικότητας και της αλληλεγγύης μεταξύ των γυναικών σε κάθε τομέα, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται, μέσα από εποικοδομητικούς διαλόγους στις σε παγκόσμιο επίπεδο. Όταν οι γυναίκες προοδεύουν, κάνουν τη ζωή καλύτερη για όλους.

«Γεφυρώνοντας την ανθρωπότητα», είναι ο στόχος του Φόρουμ Γυναικών για το 2018 για τη δημιουργία μιας πιο συνεκτικής και ζωντανής κοινωνίας ως μιας φυσικής συνέχειας της δουλειάς που έχει γίνει στο παρελθόν και του ισχυρού οράματος του Φόρουμ για το μέλλον

SHARE
RELATED POSTS
Φ.Χατζηδιάκος: Οι νοσηλευτές των «rapid tests» και η αδιαφορία της δημοτικής αρχής.
Μάνος Κοντολέων “40 χρόνια – έψαχνα πάντα τις λέξεις” Ημερίδας στις 27 Νοε στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας
Το “Κλειδί”… του Δημάρχου δέσμευσε τον Πρωθυπουργό και ξεκινά την υλοποίηση αιτημάτων: 3,5 εκ.ευρώ για τη Ροδιακή Έπαυλη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.