Βιβλίο

Διαβάζοντας: “Η σιωπή της λευκής πόλης”, του Άγγελου Κουτσούκη

Spread the love

Βιβλιοπρόταση: Άγγελος Κουτσούκης: “Ο άνθρωπος που έμενε στον Φάρο” από τις εκδόσεις Φίλντισι

Ο  Άγγελος Κουτσούκης είναι Ραδιοφωνικός Παραγωγός και Δημοσιογράφος.

Θα το βρείτε: σε “Πολιτεία”, “Πρωτοπορία” Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας, “Ιανός” Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα ζητηθεί σε 2-5 ημέρες. β) ΗΠΑ μέσω του “Εθνικού Κήρυκα”. γ)στις εκδόσεις Φίλντισι on line, με μειλ ή τηλεφωνικά 210 65 40 170 – [email protected]

όλα τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες με παιδικό καρκίνο.

΄΄Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΠΟΛΗΣ΄΄ της ΕΥΑ ΓΚΑΡΘΙΑ ΣΑΕΝΘ ΝΤΕ ΟΥΡΤΟΥΡΙ από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Η Λευκή πόλη του τίτλου είναι η Βιτόρια, η γοητευτική πρωτεύουσα της Χώρας των Βάσκων. Και στο συγκεκριμένο αστυνομικό μυθιστόρημα η Βιτόρια είναι η πρωταγωνίστρια. Οχι μόνο γιατί η υπόθεση διαδραματίζεται εκεί αλλά γιατί κάθε τι που γίνεται έχει σχέση μέ κάποιο από τα ιστορικά της μνημεία που διατρέχουν τα τελευταία 600 χρόνια.

Η συγγραφέας γεννήθηκε μεγάλωσε και σπούδασε εκεί. Έτσι, όχι μόνο αγαπάει τον τόπο της, αλλά γνωρίζει και όλη την ιστορική του εξέλιξη από τις αρχές της δεύτερης χιλιετίας μέχρι σήμερα. Και μέσα σε αυτό το γοητευτικό σκηνικό, στήνει το μυθιστόρημά της. Χρησιμοποιεί όχι μόνο τα ιστορικά κτίρια της Βιτόρια, αλλά και τους θρύλους και τις παραδόσεις όπως αυτές μεταφέρθηκαν προφορικά από γενιά σε γενιά, γράφοντας ένα από τα καλύτερα αστυνομικά μυθιστορήματα της χρονιάς. Η σιωπή της λευκής πόλης είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία του πολύ γνωστού διεθνώς Ισπανού σκηνοθέτη Daniel Calparsoro.

Tι συμβαίνει, λοιπόν, στη Βιτόρια; Αντιγράφω από το οπισθόφυλλο:

΄΄Ο χαρισματικός αρχαιολόγος Τάσιο Ορτίθ ντε Θάρατε, καταδικασμένος για τα εγκλήματα που τρομοκράτησαν τη Βιτόρια πρίν από δύο δεκαετίες, πρόκειται να βγεί από τη φυλακή, όταν οι φόνοι ξαναρχίζουν. Στον Παλαιό Καθεδρικό ένα ζευγάρι εικοσάχρονων εντοπίζονται νεκροί. Είναι γυμνοί και έχουν και οι δύο τσιμπήματα μελισσών στον λαιμό. Και δεν θα είναι οι μόνοι. Ο νεαρός αστυνομικός Ουνάι Λόπεθ ντε Αγιάλα, ο Κράκεν όπως τον φωνάζουν όλοι, ειδικευμένος προφάιλερ, θέλει πάση θυσία να σταματήσει τους φόνους. Μιά πρόσφατη προσωπική τραγωδία, όμως, τον εμποδίζει να τους δεί ως άλλη μια υπόθεση. Οι μέθοδοί του δυσαρεστούν την Αλμπα, την επικεφαλής της έρευνας, με την οποία διατηρεί μιά αμφιλεγόμενη σχέση. Και στο μεταξύ, ο χρόνος τρέχει εναντίον τους και η απειλή παραμονεύει σε κάθε γωνιά της πόλης. Ποια θα είναι τα επόμενα θύματα;΄΄

Ίσως και να είναι από τις λίγες φορές που η περιγραφή του οπισθόφυλλου αδικεί το βιβλίο.

Η Εύα Γκαρθία Σαένθ ντε Ουρτούρι έκανε κάτι παραπάνω από το να γράψει ένα αστυνομικό θρίλερ για έναν κατά συρροή δολοφόνο. Η ανάλυση της σχέσης των δύο δίδυμων ντε Θαράντε, του αρχαιολόγου και του πρώην αστυνομικού δίδυμου αδελφού του, η περιγραφή όλων αυτών των παγανιστικών παραδόσεων και των τοπικών γιορτών που συμμετέχει όλη η πόλη, μας δείχνουν μιά χώρα όπου η παράδοση και η ιστορία είναι παρούσες στο σήμερα. Και η συγγραφέας το γνωρίζει αυτό και το μεταφέρει στις σελίδες του βιβλίου της με τον καλύτερο τρόπο. Η περιγραφή των κεντρικών χαρακτήρων και οι μεταξύ τους σχέσεις, επίσης, περιγράφονται με πολύ πειστικό τρόπο. Καί, τέλος, η αναγωγή στο παρελθόν, όπου, ως συνήθως, κρύβεται το κλειδί του μυστηρίου, γίνεται με πολύ γοητευτικό τρόπο, δείχνοντάς μας τις κοινωνικές συνθήκες που υπήρχαν πριν από τριάντα χρόνια.

Η Κέλλη Κρητικού έγραψε για τη Σιωπή της λευκής πόλης στην Athens Voice:

Η Εύα Γκαρθία Σάενθ Ντε Ουρτούρι έχει δέσει εκπληκτικά όλα τα απαραίτητα συστατικά για ένα ανατρεπτικό και συναρπαστικό θρίλερ. Μια πλοκή που κινείται σε πολλαπλούς χρονικούς άξονες εμπλουτίζοντας την εξέλιξη των γεγονότων με τις σωστές δόσεις μυστηρίου και αποκαλύψεων, και στοχεύοντας στη δίψα των φανατικών του είδους για περίπλοκους γρίφους, καταιγιστικές εξελίξεις, γρήγορο ρυθμό, πολλούς υπόπτους και κίνητρο με ουσία. Χαρακτήρες γήινοι, απτοί, με ανασφάλειες, φόβους, αγωνίες, ενοχές για τα λάθη τους, μικρά μυστικά και πάθη. Έρευνα σε βάθος που αποτυπώνεται με σύντομες και επί της ουσίας ιστορικές αναφορές που προσπαθούν να ρίξουν φως στην παραφροσύνη του δράστη, ανοίγουν το γεωγραφικό εύρος των ερευνών, αναδεικνύουν τα μνημεία και τα κτίρια της πόλης, προσφέρουν νόημα και ουσία στην ιστορία.

Εν κατακλείδι πρόκειται για ένα συναρπαστικό αστυνομικό θρίλερ, με πολλές ανατροπές, που δεν αφήνει τον αναγνώστη να το αφήσει από τα χέρια του μέχρι την τελευταία σελίδα. Η ουσιαστική γνώση της συγγραφέως για το πολιτιστικό παρελθόν της χώρας των Βάσκων, δίνει στο μυθιστόρημα και μιά άλλη χροιά. Η ζωντανή παράδοση που αποτυπώνεται στις τοπικές γιορτές, η περιγραφή του παγανιστικού παρελθόντος όπως αυτό έχει μεταφερθεί στο σήμερα με σύμβολα, πού τελικά λύνουν το μυστήριο, έχει γίνει με αψεγάδιαστο τρόπο, τόσο ,ώστε τελειώνοντας το βιβλίο, να θέλεις να κάνεις ένα ταξίδι μέχρι την πρωτεύουσα των Βάσκων για να τα δείς όλα αυτά από κοντά.

Ας ελπίσουμε ότι τελειώνοντας η καραντίνα που ζούμε θα μπορέσουμε να το κάνουμε!

SHARE
RELATED POSTS
Διήγημα: «…μια μπουκίτσα λουκούμι περγαμόντο…» – Δημοκρατία (κεφάλαιο 6ο), του Νίκου Βασιλειάδη
“αυτονόητα”: “η ασφάλειά μας για να βγει αναίμακτα η μέρα” – Η παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Γεωργαλά – Photos & video
«Άντρες χωρίς άντρες» του Νίκου Δαββέτα, από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, της Μάρω Κακαβέλα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.