Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Πρόσωπα - Αφιερώματα

Δημοσιογράφοι επαρχίας. Παιδιά ενός κατώτερου θεού, του Γιάννη Σιδέρη

Spread the love

Κατά κάποιο τρόπο είναι ευνοημένοι οι δημοσιογράφοι των Αθηναϊκών Μέσων Ενημέρωσης, όταν διώκονται από πολιτικά πρόσωπα επειδή τους έχουν ασκήσει κριτική ή τους έχουν αποδώσει χαρακτηρισμούς. Η δημοσιότητα που λαμβάνουν οι διώξεις λειτουργούν ως προστατευτική ασπίδα που συμβάλει αποτρεπτικά στην καταδίκη τους.

Αλλά ακόμη και να καταδικαστούν με βάση το γράμμα του νόμου, απολαμβάνουν ένα κύμα συμπαράστασης που τους καθιστά νικητές σε ηθικό επίπεδο (όπως στη αγωγή του Νίκου Κοτζιά κατά της λογοτεχνικής επιθεώρησης «Athens Review of Books», επειδή είχε δημοσιεύσει επιστολή αναγνώστη στην οποία χαρακτηριζόταν ως «γκαουλάιτερ (σ.σ. «πολιτικός καθοδηγητής») του σταλινισμού, και θαυμαστής του καθεστώτος Χόνεκερ (ηγέτης της κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας). Χαρακτηριστική ως προς το πρώτο ήταν η περίπτωση του σκιτσογράφου Ανδρέα Πετρουλάκη, στον οποίο ο Πάνος Καμμένος άσκησε αγωγή και ζητούσε… ένα εκατομμύριο ευρώ, για άρθρο του στο protagon, στο οποίο ισχυριζόταν ότι οι Συριζαίοι έχουν αρχίσει να μοιάζουν στον Πάνο (αλλιώς τους περίμενε ο σκιτσογράφος και ξαφνιάστηκε!). Υπέρ Πετρουλάκη μίλησαν πολιτικοί αρχηγοί, αρθρογράφοι, χρήστες των social media, ενώ συγκεντρώθηκαν και υπογραφές συμπαράστασης. Όλοι εξέλαβαν τη αγωγή – και σωστά – ως προσπάθεια τρομοκράτησης των δημοσιογράφων, εκφοβιστική ενέργεια εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης και χτύπημα κατά της ελευθεροτυπίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει τότε: «το ότι επελέγη αγωγή και όχι η μήνυση, αλλά και το γεγονός ότι ζητείται ως αποζημίωση το εξωφρενικό ποσό του 1 εκατομμυρίου δείχνει ότι ο στόχος δεν είναι η ηθική αποκατάσταση του κ. Καμμένου – η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί με ένα εξώδικο ή με απλή μήνυση – αλλά η εξόντωση του συγκεκριμένου δημοσιογράφου και η τρομοκράτηση των υπολοίπων», κάνοντας παράλληλα λόγο για «επικίνδυνη, αυταρχική και ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη αντίληψη».

Αν όμως η δημοσιότητα λειτουργεί προστατευτικά για τους εν Αθήναις διακονούντες την δημοσιογραφία, δεν συμβαίνει το ίδιο και στην ελληνική επαρχία, όπου η δημοσιότητα παραμένει «εντός των τειχών»

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2018 στο Πρωτοδικείο Ρόδου εκδικάζεται το αίτημα του περιφερειάρχη Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου εναντίον της ιδιοκτήτριας του τοπικού site «Iporta.gr» , Τζίνας Δαβιλά, με το οποίο ζητεί: Προσωποκράτηση 12 μηνών, καταβολή 45.000 ευρώ για να αποκατασταθεί η τιμή του ονόματός και καταβολή 15.000 ευρώ για έκαστη ποινή που θα του αποδοθεί! (Ο Περιφερειάρχης φέρεται να ανήκει στον χώρο της ΝΔ, αλλά μάλλον δεν έγινε κοινωνός της άποψης Μητσοτάκη ότι σε τέτοιες περιπτώσεις αρκεί η μήνυση, καθώς η αγωγή έχει στόχο την τρομοκράτηση).

Όπως αναφέρει η κα Δαβιλά αιτία της αγωγής είναι ότι με αφορμή τις διακοπές νερού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2017, σε άρθρα της καταλόγισε ευθύνες στον Περιφερειάρχη, ζητώντας του να τοποθετηθεί στο ερώτημα: Αν δεν ευθύνεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την διακοπή της υδροδότησης της νήσου Ρόδου, να κατονομάσει ποιος ευθύνεται. Κατά την ίδια ο κ. Χατζημάρκος απάντησε με εξώδικα. Παράλληλα ένιωσε να θίγεται με χαρακτηρισμούς της όπως Στάλιν, αλαζών, αχάριστος, αυταρχικός. Αλλά αυτά είναι χαρακτηρισμοί που αφορούν τον τρόπο άσκησης της εξουσίας. Αποδίδονται στον Περιφερειάρχη , όχι στον ιδιώτη Χατζημάρκο. Οι χαρακτηρισμοί μπορεί να είναι σκληροί, αλλά ήταν χαρακτηρισμοί στο πλαίσιο του πολιτικού ελέγχου. Και το δικαίωμα αυτό οι δημοσιογράφοι δεν θα το υποστείλουν. Τα κόμματα που εξέδωσαν ανακοίνωση ήταν το Κίνημα Αλλαγής και το Ποτάμι. Και οι μόνοι δημοσιογράφοι αθηναϊκών Μέσων που ασχολήθηκαν ήταν ο Πάσχος Μανδραβέλης που έγραψε σχετικά, και ο Τάσος Τέλλογλου, που είναι και μάρτυρας υπεράσπισης.

Ναι, οι δημοσιογράφοι της επαρχίας είναι πιο μόνοι όταν ασκούν κριτική στους ισχυρούς του τόπου!

Γιάννης Σιδέρης

Giannis Sideris

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
14632536_10153966077892844_1753843094_o.jpg
Αγαπημένε μου φίλε, Νικήτα, του Φώτη Χατζηδιάκου [Δήμαρχος Ρόδου]
Η  Συμφωνία των Πρεσπών, το μεγάλο λάθος, του Αντγου (ε.α) Ιωάννη Μ. Ασλανίδη      
Η επόμενη μέρα για την Ελλάδα, του Ηλία Καραβόλια

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.