Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Γυναίκες στη σκιά του φόβου, του Γιάννη Πανούση

Spread the love

* Ο Γιάννης Πανούσης είναι Ομότιμος Καθηγητής Εγκληματολογίας του Παν/μιου Αθηνών

 

Η γυναίκα ως πολλαπλώς ευάλωτο [δυνητικό και πραγματικό] θύμα βλέπει την κατάστασή της να χειροτερεύει μέσα στον ιδιωτικό, αλλά και τον εργασιακό της, χώρο. Κακοποιημένη, εγκαταλελειμμένη γυναίκα, σεξουαλικά παρενοχλούμενη, απειλούμενη κι απολυόμενη αισθάνεται να σφίγγει ο κλοιός γύρω της. Πολλά, αλλά όχι όλα, ερμηνεύονται από την απαράδεκτη εν έτει 2020 ενδοοικογενειακή βία και ιδίως τη συζυγική βία που συχνά καταλήγει σε γυναικοκτονία.

Η ενδοσυζυγική βία πρέπει κατ’ αρχήν να οριοθετηθεί διότι μπορεί:

α) να αφορά φυσική, συναισθηματική, ψυχολογική, ηθική, σεξουαλική κακοποίηση και

β) οι λόγοι να είναι πολλοί και συχνά συνδυαζόμενοι. Οικονομικοί, περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί, διαπροσωπικοί ακόμα και πολιτισμικοί.

Οι σχέσεις και τα ατομικά χαρακτηριστικά των πρωταγωνιστών παίζουν και αυτά κρίσιμο – αλλά όχι πάντοτε πρωτεύοντα – ρόλο,όσο η κουλτούρα και η ποιότητα των σχέσεων.

Η οικονομική κρίση οδήγησε σε αναγκαστική εσωστρέφεια την ελληνική οικογένεια με συνέπεια να αναδύονται διαφορές και εντάσεις του ζευγαριού που κρυβόντουσαν στο προϋπάρχον κλίμα του άκρατου καταναλωτισμού.

Οι αποστερήσεις, ο καταμερισμός ευθυνών, η απογοήτευση, η κατάθλιψη οδηγούν συχνά σε επιθετικότητα όλων έναντι όλων.

Σε κάθε περίπτωση η φαινομενολογία της συζυγικής βίας αλλά και η αιτιολόγησή  της [και όχι βέβαια η δικαιολόγησή της]είναι ζήτημα που πρέπει μεν να αξιολογείται ad hoc, διότι άλλες μορφές παίρνει στις αστικές οικογένειες, άλλες στις κοινωνικά αποκλεισμένες, άλλες στις οικογένειες αλλοδαπών κοκ., αλλά πρέπει και να καταδικάζεται χωρίς αστερίσκους.

Ο Ν. 3500/06 ρυθμίζει το θέμα. Το ζήτημα είναι ότι δεν έχουν ενεργοποιηθεί υποδομές και προγράμματα και κυρίως δεν έχουν αλλάξει ριζικά οι αντιλήψεις ως προς την ήπια διαχείριση των εντάσεων και την απόρριψη στερεοτύπων.

Στη χώρα μας πρέπει ν’ αλλάξει η κουλτούρα του βίαιου άντρα ή της συνεχούς τριβής για την άσκηση της εξουσίας μέσα στο σπίτι στο όνομα του ανώτερου φύλου[;] διότι διαφορετικά κανείς νομοθέτης ή εισαγγελέας και κανένα κέντρο υποδοχής κακοποιημένων δεν πρόκειται να σταματήσει το φαινόμενο.

ΥΓ. Νομίζω ότι η πρόβλεψη ειδικών επιβαρυντικών περιστάσεων για τη συζυγοκτονία/γυναικοκτονία θα έδινε ένα μήνυμα.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
5.000.000 Έλληνες άστεγοι, του Νίκου Σταθόπουλου
Xristos Magoutas
Μπορεί να λυθεί το πρόβλημα των προσφύγων / μεταναστών;, του Χρήστου Μαγγούτα
World Gin Day!, του Γιώργου Σαράφογλου, by George Sarafoglou

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.