Πόρτα στη Ψυχολογία Υγεία

Γνωρίζετε την Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η μέρα μικραίνει και μαζί της η διάρκεια του ηλιακού φωτός. Η νέα συνθήκη έχει συνδεθεί με μία βιοχημική ανισορροπία στον εγκέφαλο και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα κατάθλιψης, προάγγελο της Εποχιακής Συναισθηματικής Διαταραχής. 

Η αλλαγή των εποχών επηρεάζει τα επίπεδα μελατονίνης και σεροτονίνης στο σώμα μας: αυτές οι φυσικές ουσίες επηρεάζουν τον ύπνο αλλά και στην ψυχική διάθεσή μας. Τα συχνότερα συμπτώματα είναι λύπη, ανησυχία, άγχος, κούραση, κακός ύπνος, αυξημένη υπνηλία, διάθεση απομόνωσης αλλά και ακραία διάθεση για υδατάνθρακες.  Όσοι εργάζονται για πολλές ώρες μέσα σε κτίρια με κλειστά γραφεία ή λίγα παράθυρα μπορεί να εμφανίζουν αυτά τα συμπτώματα όλο το χρόνο. Σε άλλους ξεκινούν το φθινόπωρο και εντείνονται το χειμώνα.

Σε αυτήν την περίπτωση αυξάνουμε το χρόνο έκθεσή μας  στο ηλιακό φως.

— Μειώνουμε το χρόνο παραμονής μας σε ανήλιαγους χώρους.

— Αν το γραφείο μας δεν έχει παράθυρα, στο σπίτι αναπληρώνουμε αυτήν την έλλειψη: βγαίνουμε στο μπαλκόνι, κάνουμε μια βόλτα στο πάρκο, βάζουμε τον καναπέ ή το γραφείο δίπλα στο παράθυρο.

—Αν τα συμπτώματα είναι σοβαρότερα ζητούμε τη βοήθεια ειδικού. Η σωστή αξιολόγηση είναι αναγκαία γιατί τα συμπτώματα της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής μοιάζουν με ασθενειών, όπως ο υποθυρεοειδισμός, η υπογλυκαιμία, και ιογενείς λοιμώξεις όπως η λοιμώδης μονοπυρήνωση.

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Dr Despoina Katsoxi

SHARE
RELATED POSTS
Τι να προσέχω τον χειμώνα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Καρκίνος τραχήλου της μήτρας, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Η ύπουλη χρόνια κόπωση…, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.