Ανοιχτή πόρτα

Γιατί ο Βαρθολομαίος είναι στόχος των Ρώσων, του Αντώνη Η.Διαματάρη

Spread the love

 κ. Αντώνης Διαματάρης είναι Ομογενής Έλληνας της Αμερικής, Αρθρογράφος, Επιχειρηματίας, πρώην Εκδότης, Πρόεδρος και Διευθυντής της Εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ” που κυκλοφορεί καθημερινά στην Αμερική, νυν Σύμβουλος του “Ε.Κ” και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών. 

Επισκεφθείτε τη νέα ιστοσελίδα μας

visit our new web site

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατέχει μια εξόχως τιμητική θέση στον κατάλογο εχθρών των Πούτιν-Πατριάρχη Κύριλλου.

Τον κατηγορούν -σύμφωνα με ανταπόκριση του «Associated Press» («AP»)- ότι με την χρηματοδότηση της Αμερικής αναγνώρισε σχισματική Εκκλησία στην Ουκρανία, προκαλώντας σχίσμα στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, συμβάλλοντας έτσι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Κατά τον Κύριλλο, Μπάιντεν και Βαρθολομαίος «επιδιώκουν τον ίδιο στόχο». Συγκεκριμένα, «να μετατρέψουν δύο αδελφούς λαούς, τους Ρώσους και τους Ουκρανούς, σε εχθρούς».

Ο πόλεμος, κατά τον Κύριλλο, έχει πολιτικά και θρησκευτικά κίνητρα τα οποία οδήγησαν στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το 2019, να αναγνωρίσει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Τόση δε είναι η οργή των Ρώσων, που ο Υπουργός των Εξωτερικών κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «χρηματοδότησαν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο» για να προβεί σε αυτή την απόφαση και «να εφαρμόσει μία πολιτική διαίρεσης μέσα στην Ουκρανία».

Είναι σαφές ότι οι Ρώσοι κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.

Η απόφαση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ασφαλώς δεν ήταν καθόλου εύκολη.

Ωστόσο, έγινε δυνατόν να ληφθεί γιατί εξυπηρετούσε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και την Ορθοδοξία γενικότερα, αλλά και τα ίδια τα συμφέροντα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, αφού με τον τρόπο αυτό επέκτεινε την δικαιοδοσία του και σε μία χώρα από την οποία την είχε απολέσει.

Οτι σε συνδυασμό με αυτό ευνοούσε και τα συμφέροντα της Δύσης -όχι μόνο της Αμερικής- ήταν ένα επιπλέον κέρδος. Εξάλλου, το ποίμνιο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, στη συντριπτική του πλειοψηφία βρίσκεται στη Δύση. Αρα, γιατί να μην επιδιώκει ταυτόχρονα και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Αμερικής και της Δύσης γενικότερα;

Τώρα όσον αφορά την κατηγορία, ότι η Αμερική χρηματοδοτεί το Πατριαρχείο για να προβεί σε αυτή την πράξη, ο Ρώσος Υπουργός δεν παραθέτει απολύτως κανένα στοιχείο για να την αποδείξει.

Ωστόσο, ένα στοιχείο που φαίνεται να διαψεύδει τον Ρώσο ΥΠΕΞ είναι ότι μερικά από τα Πατριαρχεία μέχρι και σήμερα δεν συντάχθηκαν με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στο θέμα αυτό.

Το ίδιο δυστυχώς δεν μπορεί να λεχθεί και για το Πατριαρχείο της Μόσχας, το οποίο είναι πλέον κοινό μυστικό ότι χρησιμοποιεί άφθονο χρήμα για την εξυπηρέτηση των στόχων του.

Η απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να παραχωρήσει Αυτοκεφαλία στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, αποτελεί μία δυναμική ενέργεια, την οποία μόνο ένας ηγέτης του αναστήματός του θα μπορούσε να πάρει.

Και που ήδη δικαιώνεται από τα γεγονότα.

Σήμερα, μετά την καταστροφή της Ουκρανίας και τα 3 εκατομμύρια μέχρι τώρα πρόσφυγες, οι Ουκρανοί δεν θα έχουν καμία επιθυμία να ανήκουν εκκλησιαστικά στη Ρωσία του Πούτιν και του Κύριλλου.

Οτι τους πονάει τόσο, αποδεικνύει και την ορθότητα της απόφασης του Πατριαρχείου, που το ενισχύει ακόμα περισσότερο στον μακρόχρονο αγώνα του να παραμείνει στον ιστορικό του χώρο.

 

SHARE
RELATED POSTS
Εθνικοδημοκρατικά αδιέξοδα;, του Γιάννη Πανούση
Πόλεις-τάφοι των καμικάζι, του Ηλία Καραβόλια
Ο Άγγελος Κουτσούκης απαντά σε 8 ερωτήσεις καλωσορίζοντας με αισιοδοξία το φθινόπωρο

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.