Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Βρήκαμε παπά, ας θάψουμε πεντ’έξι: ο δεσμευτικός συμβολισμός του Κλειδιού της Ρόδου στον Πρωθυπουργό και τα επιπόλαια στελέχη της Ν.Δ., της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Βρήκαμε παπά, ας θάψουμε πεντ’έξι:

Το κλειδί της Πόλης, ο Δήμαρχος Ρόδου και οι “στοχευμένες” επιπόλαιες

και παρορμητικές  κινήσεις της Νέας Δημοκρατίας 

Τα δεδομένα:

Ο Δήμαρχος Ρόδου έδωσε το κλειδί της πόλης στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Το επετειακό Κλειδί της πόλης για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, την 7η Μαρτίου 1948. 

Η κίνηση έχει θεσμικό και συμβολικό χαρακτήρα. Δεν είναι πολιτική κίνηση, αλλά απολύτως συμβολική και δεσμευτική. Το ίδιο κλειδί έχουν ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος ο Γ’, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα είχε και ο Πρόεδρος της Βουλής κος Νίκος Βούτσης κατά την επίσκεψη του στη Ρόδο, αν δεν του είχε γίνει στενός κορσές ο Περιφερειάρχης Ν.Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος. Το κλειδί της πόλης στον Πρωθυπουργό συμβολίζει την υπενθύμιση, την υψηλή διπλωματία που απαιτεί να συντονίσει τον Πρωθυπουργό στην ανάγκη των νησιωτών. Στην πραγματικότητα, αν κάποιοι έπρεπε να έχουν το κλειδί της πόλης συμβολικά είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός.

Στην ομιλία του προς τον Πρωθυπουργό ο Δήμαρχος Ρόδου κος Χατζηδιάκος ήταν καυστικός. Μεταξύ άλλων που επεσήμανε ζήτησε και την επαναφορά του μέτρου του χαμηλού ΦΠΑ κάνοντας λόγο και για μηδενικό φόρο, χωρίς τυμπανοκρουσίες και φανφαρονισμούς. Εξήγησε ότι δεν είναι προνόμιο, αλλά ανάγκη.

Εν αντιθέσει, σε απολύτως γηπεδική γλώσσα και θέλοντας να προκαλέσει τις εντυπώσεις, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κος Χατζημάρκος παριστάνοντας το κολλητάρι του Πρωθυπουργού τού μιλούσε με λόγο ανάρμοστο προς Πρωθυπουργό ως αιρετός περιφερειάρχης και με ύφος πεζοδρομιακό του είπε: «πάρτε το πίσω το μεταφορικό ισοδύναμο, δεν το θέλουμε, και φέρτε μας τον μειωμένο ΦΠΑ». Καταχειροκροτήθηκε από το κλαμπ των ενεργούμενών του, [κρίμα για τα πρόσωπα που είδα να γίνονται υπηρέτες ενός ανεκδιήγητου Περιφερειάρχη… Κρίμα, κρίμα, κρίμα!] . Φυσικά, ο Πρωθυπουργός «στόλισε» με μαεστρία τον κο Χατζημάρκο απαντώντας τον στο ίδιο σχεδόν ύφος και με τρόπο που δήλωνε «άκου… ούτε φιλαράκια είμαστε ούτε και την δουλειά σου ξέρεις καλά …» : του απάντησε λοιπόν: «Στον… φίλο… τον Περιφερειάρχη σας, θα του έλεγα ότι έπρεπε να πει το εξής: Προχώρα το μεταφορικό ισοδύναμο γιατί είναι απαραίτητο για τον τόπο, αλλά φέρε μας και τους μειωμένους συντελεστές». Στο σοβαρό λάθος του κου Χατζημάρκου όμως δεν εστίασαν όσοι κατηγορούν τον κο Δήμαρχο για το περιβόητο κλειδί. Γιατί ο Περιφερειάρχης κος Χατζημάρκος ανήκει στο κλαμπ της Ν.Δημοκρατίας, της ακραίας Ν.Δ. για να τα λέμε σωστά. Παρενθετικά… ας μας πει κάποιος αν είναι και συμπαθής στον Πρόεδρό της, τον κο Κυριάκο Μητσοτάκη…

Η οργανωμένη επίθεση στον Δήμαρχο Ρόδου είναι κίνηση ευτελούς πολιτικής από ανθρώπους που υπηρετούν την Ν. Δημοκρατία και το χειρότερο κακοποιούν ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία του κόμματός τους και προσβάλλουν και τον ίδιο τον Πρόεδρό τους. Διότι ο ρόλος των θεσμικών διαφοροποιείται από τον ρόλο των πολιτικών. Στην περίπτωση μιας απολύτως συμβολική ενέργεια του Δημάρχου, η απόρροια κινήσεων των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας τους καθιστά πολιτικάντηδες που αδυνατούν να ξεχωρίσουν την ήρα από το στάρι.

Το ζητούμενο:

Πάντα εκτιμούσα τους ευφυείς. Αν οι μισοί πολιτικοί ή όσοι αποκαλούνται πολιτικοί ήταν ευφυείς, θα ήταν λυμένα πολλά προβλήματα της Ελλάδας. Η ευφυΐα απαιτεί κινήσεις που ευελπιστεί ο πομπός να γίνουν κατανοητές από τον δεκτή. Αν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι ευφυής, θα το αποδείξει τώρα, μετά την αποδοχή του Κλειδιού της Πόλης Ρόδου, που συνεπάγεται κι ένα σωρό ευθυνών και προτεραιοτήτων. Το Κλειδί της πόλης εκτός από συμβολικό έχει και δεσμευτικό χαρακτήρα. Έμμεσης απαίτησης για ενέργειες που ευνοούν τη Ρόδο, αλλά ουσιαστικά και την Δωδεκάνησο ολάκερη. Στην πραγματικότητα ο ανεκδιήγητος Περιφερειάρχης Ν.Αιγαίου κος Γιώργος Χατζημάρκος, ο άφαντος επί της ουσίας στις Κυκλάδες και στα  νησιά της Δωδεκανήσου, αν ήταν ικανός πολιτικός, όφειλε να στηρίξει την ενέργεια του Δημάρχου για να μην πω ότι όφειλε να σκεφτεί κάτι αντιστοίχως δεσμευτικό προς τον Πρωθυπουργό. Αλλά άμα δεν το΄χει η κούτρα σου, πώς να το κατεβάσει; Αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον ίδιο και για τους επικριτές του Δημάρχου Ρόδου κου Φώτη Χατζηδιάκου .

Αυτά περί Κλειδιού. Ηρεμία και σύνεση, παρακαλώ. Γιατί όλοι μας κρίνουμε και κρινόμαστε. Και όποιος έχει χρόνο ας παρακολουθήσει τις ομιλίες της 17ης Απριλίου 2018 στο Rodos Pallas και ας μας πει ποιος από τους επικριτές τόσο του κου Χατζηδιάκου όσο και του κου Τσίπρα δεν του έσφιξαν μετά το χέρι χαζογελώντας μαζί του. Αυτά.

ΥΓ:  Μήπως ο κος Χατζηδιάκος θα έπρεπε να σκεφτεί σοβαρά την Περιφέρεια Ν.Αιγαίου; Για να σώσει ό,τι απομείνει από το ΕΣΠΑ 2014-2020 σε έργα της ΠΝΑι και όχι σε γενναιόδωρες αμοιβές εθελοντών-συνεργατών [περισσότερα εδώ].  Η Πολιτική του 21ου αιώνα απαιτεί ευφυΐα, σεβασμό και γνώση, όχι λαμογιά.

Τζίνα Δαβιλά

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.   

The article expresses the views of the author      

iPorta.gr 

SHARE
RELATED POSTS
«Τα δύσκολα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ κοινωνικής συμβίωσης»: 45ο, της Μαρίας Γεωργαλά
Την επιτυχία της Μελίνας Μερκούρη συνεχίζει ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος: Μνημόνιο Συνεργασίας με την UNESCO
Hate Symbols και Πατρωνία, του Μάνου Στεφανίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.