Το σχόλιο της ημέρας

Απόβλητα και Αίγυπτος, δυο επιτυχείς κινήσεις για τη χώρα, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

Υπάρχουν ζητήματα που περνάνε στα ψιλά κι ίσως ούτε καν, αν και έχουν ανυπολόγιστη σημασία. Ο Χατζηδάκης και ο αρμόδιος Γ.Γ Γραφάκος ανακοίνωσαν το δεκαετές σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων. Πρακτικό πληρέστατο, χρονοθετημένο, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Σσαφέστατο και οραματικό συγχρόνως. Περνάμε στη κυκλική οικονομία είπε ο κ.Γραφάκος. Έρχεται να προστεθεί στην απολιγνιτοποίηση το άλλο τοτέμ των δεκαετιών. Είναι αυτό που το Σύνταγμα ονομάζει στη προτελευταία αναθεώρηση «αειφορία» και τότε χαμογελούσαμε με την συνταγματική μεγαλοστομία των συντακτών της διάταξης ως παράδειγμα νομοθετικής κενολογίας.

Απέναντι στις υψιπετείς θεωρίες της λεγόμενης οικολογικής αριστεράς που επί 5 χρόνια δεν έκανε απολύτως τίποτα έρχεται η επάρατος δεξιά και επιλύει θέματα δεκαετιών, κάνοντας την οικολογία πράξη, χωρίς να τη διεκδικεί πολιτικά ή ιδεολογικά. Αύριο θα έχουμε κινητοποιήσεις να μη γίνει η τάδε μονάδα εδώ αλλά παραδίπλα από τους αριστερούς οικολόγους της απραξίας. Αυτούς που δεν θέλουν λιγνίτη αλλά ούτε ανεμογεννήτριες ούτε και λαδοφάναρα. Είμαι περίεργος ποιοί θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο στη Βουλή και ποιοί θα το καταψηφίσουν και τι θα πουν. Περιμένω και δηλώσεις της κ. Δούρου για το θέμα.

Προσθέτω και κλείνω.  Για να ασκήσεις κυριαρχία στην αιγιαλίτιδα ζώνη την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ το πρώτο που πρέπει να μάθεις είναι να μην αμολάς σκουπίδια και λύματα στη θάλασσα. Και όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά η μεγαλύτερη διαφορά που έχουμε με τους Τούρκους δεν είναι ο βυθός της νότιας υφαλοκρηπίδας και το πιθανώς άγονο υπέδαφός του. Είναι το πυρηνικό εργοστάσιο Ακούγιου που πάνε να φτιάξουν στην ακτή. Εμείς αγρόν αγοράζουμε. Τους κοιτάμε. Όταν γίνει θα’ χουμε μια νάρκη κάτω από τα πόδια μας.

Αίγυπτος

Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου είναι τεράστια επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Μεσοπρόθεσμα, ή τέλος πάντων κάποτε στο μέλλον, θα είναι το θεμέλιο επίλυσης των θεμάτων και με τους Τούρκους. Με διαπραγματεύσεις ή πλέον με πολυμερή προσφυγή στη Χάγη. Δεν είναι τέλεια, αλλά τι να κάνουμε, κανείς δεν είναι τέλειος. Σέβομαι τον αντίλογο του αδιέξοδου μαξιμαλισμού. Όμως, ειλικρινά δεν πρόκειται να μπω στο βάθος της σκέψης όσων ψειρίζουν τη μαϊμού, ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζω ότι η χώρα σε διάφορες εποχές πλήρωσε ακριβά τους τζάμπα μάγκες. Ουδόλως με απασχολεί αν η εκάστοτε προέλευση της τζάμπα μαγκιάς προέρχεται εκ δεξιών όπως στο Μακεδονικό  ή εξ αριστερών όπως τώρα.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Kostis A. Makris
Μπλα-μπλα και μπλιαχ-μπλιαχ, του Κωστή Α. Μακρή
«Πταισματοδείκτης»…Θεός! – “Notme”, the Blame God!, του Γιώργου Σαράφογλου, by George Sarafoglou
Στο Τορόντο η γενοκτονία των Ποντίων, του Χρήστου Μαγγούτα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.