Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

ΑΟΖ με τις σωστές, όμορες χώρες, του Κωστή Α.Μακρή

Spread the love

Κωστής Μακρής

Προτείνω άμεση σύνταξη μνημονίου Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) με τις εξής όμορες με την Ελλάδα χώρες: Ινδία, Χιλή, Κούβα, Χαβάη και Ιρλανδία. Οι σχέσεις μας με αυτές τις χώρες έχουν τεράστιο (χρονικά) πολιτιστικό και πολιτισμικό βάθος. Καιρός να αποκτήσουν και οικονομικό. Θα έλεγα να αφήσουμε προς το παρόν σε εκκρεμότητα τη σύνταξη μνημονίου κοινής ΑΟΖ με την επίσης όμορη (και όμορφη) Αυστραλία επειδή οι ―ούτως ή άλλως― φιλικοί δεσμοί μας με τη χώρα αυτή ―όπως και η πολυπληθής εκεί ελληνική κοινότητα― μας επιτρέπουν να διαξάγουμε αμοιβαίες έρευνες για κοιτάσματα συγγενικής μουσικής και χορών στα κοινά παράλιά μας.

Με την Ινδία έχουμε προαιώνιες σχέσεις οι οποίες έχουν δυναμώσει στο πέρασμα των χρόνων και πέρασαν μέσα στον προηγούμενο αιώνα και στο τραγούδια μας με πλήθος ελλήνων συνθετών να βάζουν ελληνικούς στίχους σε καθαρόαιμα ινδικά τραγούδια και με την Ναργκίς να γίνεται αιτία να ξεχειλίζουν χιλιάδες δακρυικοί πόροι.

Με τη Χιλή μας σνδέουν κοινοί αγώνες για Δημοκρατία καθώς και ισχυροί ποιητικοί και μουσικοί δεσμοί με τεράστια στρατηγικής σημασίας τραγούδια όπως το CANTO GENERAL.

Με την Κούβα είμαστε σχεδόν αδερφοποιητοί λαοί με κοινή τάση προς θεοποίηση ή αγιοποίηση αξιών, ιδεών και πραγμάτων που δεν έχουν καμιά σχέση με καμιά θρησκεία.

Με τη Χαβάη μας συνδέουν τουριστικοί στόχοι, η αγάπη για τα λουλούδια, ο ηφαιστειακός ερωτισμός και οι χαβάγιες.

Όσο για την Ιρλανδία, δεν είναι τυχαίο ―νομίζω― ότι όταν βλέπω και ακούω τον παραδοσιακό Ιρλανδικό χορό Riverdance συγκινούμαι εξίσου όπως όταν βλέπω και ακούω Κρητικούς, Ποντιακούς ή άλλους ελληνικούς χορούς και μουσικές.

Οπότε, καλώ το Υπουργείο Εξωτερικών και τα υπόλοιπα συναρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν τάχιστη στη διακύρηξη ΑΟΖ με τις προαναφερθείσες γειτονικές χώρες.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Τριστάνος και Ιζόλδη, του Νίκου Βασιλειάδη
Mighty Mouse…the Rat!, του Γιώργου Σαράφογλου
Νέοι δημιουργοί, του Μάνου Στεφανίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.