Πόρτα στη Ψυχολογία

Ήρθαμε στη ζωή για κάτι μεγάλο;, της Νάνσυ Ψημενάτου

Spread the love

Η Νάνσυ Ψημενάτου είναι  Σύμβουλος ψυχικής υγείας στην εταιρεία Μαθήματα Ζωής

όλα τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες με παιδικό καρκίνο.

Ίσως οι περισσότεροι από εμάς να έχουμε την αίσθηση ότι έχουμε έρθει σε αυτή τη ζωή για να κάνουμε «κάτι μεγάλο». Αν δεν έχουμε πραγματοποιήσει κάτι τέτοιο (και ποιο να είναι ακριβώς «αυτό» άραγε) πιθανό να βιώνουμε κενότητα ή την αίσθηση ότι η ζωή μας δεν έχει κανένα απολύτως νόημα.

Καθώς μεγαλώνουμε και εξελισσόμαστε αρχίζουμε να κατανοούμε ότι ενώ το να κάνουμε πράξη τα όνειρα μας και να πραγματοποιούμε τις φιλοδοξίες μας τονώνει την αυτοεκτίμησή μας υπάρχει και κάτι πιο σημαντικό.

Να μάθουμε απλώς να «είμαστε»

Τι σημαίνει απλώς να είμαστε; Σημαίνει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι δεν χρειάζεται να πασχίζουμε μονίμως να αποδείξουμε κάτι. Σημαίνει να είμαστε άνετα με ότι κάνουμε αλλά και ότι δεν κάνουμε. Σημαίνει ότι αυτό που είμαστε αγγίζει τις ζωές των άλλων με πολλούς τρόπους. Σημαίνει να απελευθερωθούμε από την πίεση ότι πρέπει οπωσδήποτε να αποδώσουμε (και μάλιστα τέλεια).

Η ερώτηση που θέτουν πιεστικά οι γύρω μας: «Και τι θα κάνεις στη ζωή σου» ενώ εμπεριέχει αγάπη και νοιάξιμο κρύβει μόνο μέρος της αλήθειας. Το να μείνουμε συντονισμένοι με τις αρχές και τα όνειρα μας, το να ζούμε τη ζωή μας με τις προσωπικές μας αξίες είναι αρκετό. Δεν χρειάζεται να επιτύχουμε την παγκόσμια ειρήνη ή να ανακαλύψουμε ένα εμβόλιο που θα σώσει την ανθρωπότητα ή να απελευθερώσουμε όλα τα ζώα από τα κλουβιά τους, για να αξίζει η ύπαρξή μας παρ΄όλο που τίποτε δεν μας εμποδίζει να προσπαθήσουμε προς την κατεύθυνση αυτή.

Η ζωή είναι μια διαδικασία εξέλιξης ώστε να γίνουμε αυτό που είμαστε, να ανταποκρινόμαστε στην κάθε στιγμή όπως έρχεται και να μάθουμε να εμπιστευόμαστε ότι αυτό είναι αρκετό.

Ότι εμείς είμαστε αρκετοί.

Νάνσυ Ψημενάτου

SHARE
RELATED POSTS
Καλύτερο το σεξ με συναισθηματικό δέσιμο, της Μαρίνας Μόσχα
Το φλερτ των Χριστουγέννων! Μια αποκαλυπτική έρευνα…
Η Άνοιξη ήρθε. Εσύ τη μυρίζεις;, του Θάνου Ασκητή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.